EU-trainee Hoai Tram Nguyen draagt bij aan bescherming van burgers

Werk dat ertoe doet, daar was Hoai Tram Nguyen (23) naar op zoek. Ze vond het bij het Directoraat-Generaal voor Civiele Bescherming en Humanitaire Hulp van de Europese Commissie, waar ze vijf maanden als trainee werkte.

Hoai Tram

"Wie herinnert zich de vreselijke bosbranden dit jaar in Portugal niet? Vroeger voelde ik me machteloos als ik zulke beelden op televisie zag," vertelt Hoai Tram Nguyen. "Nu heb ik dankzij mijn werk het gevoel dat ik toch heb kunnen helpen."

Verantwoordelijk voor mechanisme civiele bescherming
Hoai Tram werkt als trainee bij het Directoraat-Generaal voor Civiele Bescherming en Humanitaire Hulp van de Europese Commissie. Ze zit bij een unit die verantwoordelijk is voor het mechanisme voor civiele bescherming van de Europese Unie. "We weten dat er elk jaar een bosbrandseizoen in Portugal is, dus we waren goed voorbereid. De noodzakelijke middelen waren gecontroleerd en de brandweermannen stonden paraat. Toen de branden uitbraken, ging het snel. Alles waar Portugal om vroeg is geleverd. Dat past binnen ons beleid van ‘preventie, paraatheid en response’."

Twee pogingen om EU-trainee te worden
Het kostte Hoai Tram twee pogingen voordat ze zichzelf trainee bij de Europese Commissie mocht noemen. "Eigenlijk wilde ik al bij de EU werken sinds ik mijn bachelor European Studies deed aan de Universiteit van Maastricht. Ik hield me bezig met het EU-veiligheidsbeleid, met aandacht voor ontwikkelingssamenwerking en humanitaire hulp door de EU. Wat zou er dan mooier zijn dan om het van dichtbij mee te mogen maken?"

Interessante units bij de Europese Commissie
De eerste keer kwam ze enkele punten te kort om in het magische 'Blue Book' terecht te komen, de lijst met mensen die door de strenge selectie zijn gekomen. Na het afronden van haar master in European and International Studies - waarbij ze in Istanbul, Nice en Berlijn studeerde - probeerde ze het opnieuw. In die periode had ze al een baan bemachtigd bij een NGO in Parijs. Hoai Tram: "Voordat ik naar Parijs ging, had ik een mailtje gestuurd naar een paar units die mij interessant leken bij de Europese Commissie. Het kan namelijk geen kwaad om niet alleen maar af te wachten tot ze jou uit het Blue Book pikken."

Frans of Engels?
Tot Hoai Trams vreugde benaderde haar huidige afdeling haar. Het sollicitatiegesprek ging haar goed af. "Ik ben geïnteresseerd in duurzame vredesopbouw; mijn scriptie ging over human security en ik wilde mijn kennis graag in de praktijk brengen. Ik kon dus prima motiveren waarom ik bij deze specifieke unit wilde werken. En toen moest ik Frans spreken - ik had B2-niveau opgegeven, dat is best pittig. Ik heb me eruit gered door te zeggen dat ik juist in Parijs zat om te oefenen, maar dat ik liever Engels sprak. Dat vonden ze gelukkig geen probleem."

Als trainee voor vol aangezien
Hoai Tram werkt tijdens haar traineeship aan de ontwikkeling en het opstellen van een tussentijdse evaluatie van de bestaande wetgeving. "Als je studeert is alles erg theoretisch en nu mag ik interessante meetings en evenementen bijwonen, ook met andere lidstaten. Ik zie precies hoe de huidige wetgeving wordt uitgevoerd als er een crisis is." Als trainee wordt ze voor vol aangezien in het team. "Ik werk nauw samen met mijn supervisor, er is veel vertrouwen. De sfeer is goed en iedereen is ontzettend behulpzaam. We werken echt samen aan een doel: mensen helpen die in crisis verkeren."

Hectische, maar fijne tijd
Het werk bij haar unit is hectisch, vindt Hoai Tram. "We krijgen elke dag mails binnen over verschillende crises in de wereld. "De EU is de grootste sponsor in de wereld als het gaat om humanitaire hulp. Iedereen werkt hier heel hard." Ook naast het werk zit Hoai Tram bepaald niet stil. “Binnen het Traineeship Comité zit ik in de subcommissie voor gender equality en social inclusion. We organiseren activiteiten en komen geregeld samen." En dan zijn er nog de borrels en de feestjes. “Je kunt hier overal naar binnen, en daar maak ik graag gebruik van. Ik heb veel gelijkgestemde mensen ontmoet. Je zit in Brussel een beetje in een bubbel, maar wel een fijne!"

Zeker terug bij de EU
De toekomst ziet er goed uit voor Hoai Tram, mede dankzij haar tijd in Brussel. "Na mijn traineeship ga ik met andere Blue Book trainees naar de Palestijnse gebieden om daar verschillende activiteiten van de EU te bekijken. Daarna wil ik eerst andere organisaties leren kennen, veldwerk gaan doen bijvoorbeeld. Ik ben nu aan het solliciteren bij NGO’s." Als ze de mogelijkheid krijgt, wil Hoai Tram zeker terugkomen bij de EU. "Want je ziet hier echt resultaat."

Wil jij net als Hoai Tram als EU-trainee werk doen dat er toe doet?
Lees meer over de mogelijkheden als trainee bij de EU.

Hoai Tram (1)