Ook jij kan als trainee bij de Europese Unie voor ruim 500 miljoen Europeanen werken

Niet alleen als je internationale betrekkingen, Europese studies of een vergelijkbare studie hebt gedaan, ben je welkom als trainee. De Europese Unie is juist ook op zoek naar specialisten, zoals: ingenieurs, financials, economen, maar bijvoorbeeld ook veiligheidsspecialisten, landbouwdeskundigen, migratiedeskundigen en diversiteitsspecialisten. Met elke studierichting kan je als trainee bij de EU terecht. De EU biedt je de kans om als trainee waardevolle en zinvolle werkervaring op te doen. De meeste trainee programma’s staan open voor kandidaten met minimaal een bachelor (hbo en wo), duren vijf maanden en zijn betaald. Je zet hiermee een belangrijke eerste stap in je (Europese, internationale) carrière.

vlaggen Nederland en Europese Unie

Voorsprong als EU-trainee

Een traineeship bij de EU is het begin van je internationale carriére. Als trainee maak je kennis met het werk van de Europese instellingen en doe je (internationale) werkervaring op. Meestal in Brussel, maar ook Luxemburg, Straatsburg, Den Haag of een andere locatie in Europa kan je standplaats zijn. Je buigt je over uiteenlopende onderwerpen van klimaatverandering tot onderwijs en buitenlands beleid etc., vaak ook erg actueel. Een EU-traineeship op je cv opent dikwijls deuren bij andere (Europese of internationale) instellingen.

Voor alle studierichtingen

Bij vrijwel alle Europese instellingen en agentschappen zijn tal van mogelijkheden voor trainees. Ben je in het bezit van minimaal een bachelordiploma, dan is er bij elke studierichting altijd wel ergens binnen de Europese Unie een interessant traineeship te vinden.

Tot 31 augustus aanmelden voor traineeship Europese Commissie

Het eerstvolgende traineeship bij de Europese Commissie start in maart 2019 en duurt vijf maanden. De inschrijving staat open voor iedereen die in het bezit is van minimaal een bachelor (hbo en wo).

Kijk voor uitgebreide informatie over dit traineeship op de website van het Traineeships Office van de Europese Commissie. Daarop staat onder andere een onderdeel met veelgestelde vragen. Jouw vraag wordt daar vast ook beantwoord! Op de pagina’s over traineeships bij de EU op deze website vind je eveneens informatie. Je vindt daar onder andere tips om je kansen te vergroten en informatie over traineeships bij de andere instellingen en agentschappen van de Europese Unie.

Yvette in Brussels park

Jezelf overwinnen: een mooi rapport opleveren na een moeilijke vergadering
De agenda van Yvette Drissen zit bomvol. Op de ene dag notuleert ze als trainee tijdens een vergadering van de Raad van de Europese Unie. Op een ander moment zit ze bij een vergadering over migratie. En na het werk spreekt ze af met andere trainees. Ook al komt Yvette bijna tijd te kort, deze ervaring in Brussel is het beslist waard, zegt ze. Lees meer over Yvette's ervaringen in Brussel.

Facebook Live

Donderdag 16 augustus: Facebook Live sessie met tips & tricks

Volg donderdag 16 augustus van 12.00 tot 13.00 uur de Facebook Live sessie van WerkenbijdeEU. Hester van Ommeren (oud-trainee) en Jasper de Boer (voorlichter bij WerkenbijdeEU) vertellen over de mogelijkheden als trainee bij de Europese Commissie. Zij geven je tips en tricks voor een goede sollicitatie. De Facebook Live sessie is via onze WerkenbijdeEU Facebookpagina te volgen.

Over Hester van Ommeren:
Als Blue Book trainee heeft Hester bij de European External Action Service/Europese Dienst voor Extern Optreden gewerkt bij de divisie Westelijke Balkan. Hier werkte zij mee aan politieke en veiligheidszaken in de Westelijke Balkanlanden en het toetredingsproces van deze landen tot de EU. Eén van de meest interessante dossiers waaraan Hester als trainee heeft bijgedragen was het door de EU gefaciliteerde dialoog (EU-facilitated Dialogue meetings) tussen Servië en Kosovo, waarbij Hester meehielp met de inhoudelijke voorbereidingen van de vergaderingen op hoog politiek niveau en het team ondersteunde door het maken van strategische analyses en rapportages tijdens deze meetings. Tijdens haar traineeship werkte Hester daarnaast geregeld samen met EU-delegaties en heeft ze veel moeten coördineren met zowel andere divisies binnen de EEAS als Commissie directoraten generaal.

Andere mogelijkheden als trainee bij de EU

Je kunt je op dit moment (of binnenkort) onder andere als trainee inschrijven bij de volgende Europese instellingen:

Duco Claringbould bij Berlaymont

Werken op internationaal niveau: "In de lift hoor je al vijf talen"
Voor Duco Claringbould is het een gouden combinatie: bezig zijn met maatschappelijke onderwerpen en werken met internationale teams. Een traineeship bij de Europese Commissie bood hem deze kans. Lees meer over de ervaringen van Duco als trainee bij de Europese Commissie.

Trainee bij Europese agentschappen

Ben je op zoek naar een vakspecifiek traineeship? Oriënteer je dan ook eens op de mogelijkheden als trainee bij een van de Europese agentschappen. De meeste agentschappen zijn belast met technische, wetenschappelijke en gespecialiseerde taken. Sommige agentschappen hebben een vaste selectieperiode voor traineeships, bij andere kun je je het hele jaar door aanmelden. In dat laatste geval vermelden ze vaak traineeshipvacatures op hun website. Ook kunnen de duur van de traineeships en de toelatingseisen per agentschap variëren. Meer informatie vind je op de websites van de agentschappen.Een overzicht hiervan vind je elders op deze website.

Olga Korolkova bij Europese Commissie

EU-trainee Olga Korolkova is bij de Europese Commissie op hoog niveau met haar specialisme bezig
”Kan ik met mijn technische achtergrond aan de slag bij de Europese Commissie?” Die vraag hield Olga Korolkova lang bezig. Dus toen ze hoorde dat de Europese Commissie op zoek is naar trainees met een specialisme, twijfelde ze geen moment en gaf ze haar baan op. Lees het verhaal van Olga over haar traineeship bij de Europese Commissie.

Ondersteuning en begeleiding WerkenbijdeEU

Heb jij je aangemeld als trainee, neem dan direct contact op met WerkenbijdeEU. Wij kunnen je gedurende de gehele selectieprocedure informeren, ondersteunen en begeleiden naar een traineeplek. Stuur ons een bericht via het contactformulier met vermelding van het soort traineeship waarvoor jij je hebt ingeschreven. Wij sturen je vervolgens een link naar het aanmeldformulier voor onze Talent Pool en zullen je verder in het traject begeleiden. Hiermee vergroot jij je kansen op een traineeship.

Trainee bij de EU