De Europese Commissie zoekt specialisten mededingingsrecht en andere juridisch en financieel experts

Begin juni is de inschrijving geopend voor een selectieprocedure voor specialisten op het gebied van recht en financiën bij de Europese Commissie. De Europese Commissie zoekt onder andere 60 juristen voor haar activiteiten binnen mededingingsrecht, zoals staatssteun, fusies en antitrust. Naast experts in mededingingsrecht worden er ook financieel en juridisch specialisten gezocht op 4 andere vakgebieden: financieel recht, recht van de economische en monetaire unie, financiële voorschriften van toepassing op de EU-begroting, bescherming van euromunten tegen valsemunterij. Inschrijven voor deze selectieprocedure kan tot uiterlijk dinsdag 9 juli, 12.00 uur 's middags.

Vlag en banier Europese Commissie

Specialisten op 5 vakgebieden

De Europese Commissie is op zoek naar financieel en juridisch specialisten op de volgende vijf gebieden:

 1. Mededingingsrecht
 2. Financieel recht
 3. Recht van de economische en monetaire unie
 4. Financiële voorschriften van toepassing op de EU-begroting
 5. Bescherming van euromunten tegen valsemunterij

Mededingingsrecht

Op het gebied van mededingingsrecht doe je bijvoorbeeld marktonderzoek of maak je juridische en economische analyses. Tevens sta je de juridische dienst van de Europese Commissie bij of vertegenwoordig je de Europese Commissie bij geschillen voor de rechtbanken van de Europese Unie.

Als expert mededingingsrecht beschik je over aantoonbare praktijkervaring in het analyseren van mededingingszaken, waarbij je rekening houdt met de relevante economische aspecten. Daarnaast heb je de nodige kennis en ervaring om juridische beoordelingen te maken op basis van concurrentieregels en -procedures en om wetgevingsvoorstellen op te stellen.

Functie-eisen mededingingsrecht

Een universitaire master rechten en minimaal 6 jaar werkervaring op het gebied van toepassing van mededingingsregels en procedures. Een andere studie in combinatie met relevante werkervaring voldoet ook aan de eisen. De volledige functieomschrijving, inclusief functie-eisen en informatie over de selectieprocedure vind je op de website van het Europees Bureau voor Personeelsselectie (EPSO) en in de officiële aankondiging bij deze selectieprocedure, het Publicatieblad.

Andere specialismen in selectieprocedure recht en financiën

 • Financieel recht: je bent verantwoordelijk voor het opstellen van en onderhandelen over wetgeving, je ziet toe op de conformiteit van nationale wetgeving met EU-wetgeving.
 • Recht van de economische en monetaire unie:  je werkt mee aan de voorbereiding van het convergentieverslag voor de toetreding van lidstaten tot de eurozone en neemt deel aan de EU-toetredingsonderhandelingen met betrekking tot de economische en monetaire unie.
 • Financiële voorschriften van toepassing op de EU-begroting: je adviseert de diensten van de Commissie, de EU-instellingen en -organen over de toepassing en interpretatie van het Financieel Reglement.
 • Bescherming van euromunten tegen valsemunterij: je voert technische analyses uit op euromunten die vermoedelijk vals zijn, je verstrekt informatie over vervalsingen van euromunten voor rechtshandhavingsdoeleinden en je faciliteert de toepassing van EU-wetgeving ter bescherming van de euro tegen fraude en vervalsing.

Begeleiding van en training door WerkenbijdeEU

Ben je van plan je aan te melden voor een van deze selectieprocedures en ben je in het bezit van de Nederlandse nationaliteit? Dan kom je in aanmerking voor begeleiding van en training door WerkenbijdeEU. Je kunt je hiervoor aanmelden via het contactformulier op deze website (vergeet niet aan te geven om welke selectieprocedure het gaat). Wat kan je hierbij verwachten?

 • Persoonlijk advies bij het invullen van de Talent Screener. De Talent Screener maakt onderdeel uit van de online inschrijving voor de selectieprocedure en wordt gebruikt bij de voorselectie van kandidaten. Neem dus voordat je je gaat aanmelden contact op met WerkenbijdeEU.
 • Oefenmodules ter voorbereiding op de computertesten (redeneervragen). WerkenbijdeEU biedt voordat de preselectie start, de mogelijkheid met online testmodules te oefenen.
 • Training voor het assessment. WerkenbijdeEU organiseert uitgebreide trainingen voor kandidaten die de assessmentfase bereiken.

Wanneer je een beroep wilt doen op deze begeleiding en training, moet je je inschrijven in onze Talent Pool. Via de Talent Pool kunnen we goed contact met je houden en je nader informeren gedurende de selectieprocedure. Zo kan WerkenbijdeEU jou zo optimaal mogelijk begeleiden bij het doorlopen van de verschillende testmomenten.

Voor Rijksambtenaren gelden aanvullende faciliteiten bij deelname aan de selectieprocedure.

Meer informatie en inschrijven voor selectieprocedure

Door deel te nemen aan een van deze selectieprocedures bouw je aan je toekomst en een mogelijke carrière bij de EU. Na het succesvol doorlopen van de selectieprocedure, kan je solliciteren voor en instromen op een vast contract bij de EU.

Meer informatie en antwoorden op vragen over deze selectieprocedure en de inhoud hiervan kun je vinden bij de informatie over deze selectieprocedure en via de veelgestelde vragen op de website van het Europees Bureau voor Personeelsselectie (EPSO). Of via de Facebookpagina of LinkedInpagina van EPSO. Inschrijven voor de selectieprocedure doe je eveneens via de website van EPSO.

Heb je specifieke of persoonlijke vragen met betrekking tot deze werving waar je op de website van EPSO en op deze website geen antwoord hebt kunnen vinden? Stel je vraag via het contactformulier op deze website.

Bij de EU-instellingen en -agentschappen werk je samen met allerlei deskundigen en krijg je alle kans om je horizon te verbreden, je vaardigheden te ontwikkelen en een mooie carrière op te bouwen. Respect voor culturele verscheidenheid en gelijke kansen zijn fundamentele waarden van de EU. In een gevarieerd, multicultureel en internationaal team zet jij je samen met jouw collega's in voor de burgers van de EU en ook voor de wereld daarbuiten.

Place Schuman in Europese wijk Brussel