Kijk over grenzen heen: word trainee bij de Europese Commissie!

Een traineeship bij de Europese Commissie is de springplank naar een carrière op hoog niveau. Je bouwt aan een (internationaal) netwerk en doet relevante werkervaring op. Niet alleen als je internationale betrekkingen, Europese studies of een vergelijkbare studie hebt gedaan, kun je als trainee aan de slag. De Europese Commissie is juist ook op zoek naar specialisten op diverse andere vakgebieden.

Wil jij in maart 2021 starten als trainee bij de Europese Commissie? Solliciteer dan tot 31 augustus bij het Traineeships Office van de Europese Commissie. En meld je direct ook aan voor de begeleiding van WerkenbijdeEU naar een interessante plek als trainee bij de Europese Commissie.

Entree Berlaymontgebouw Europese Commissie

Wat en waar

Een traineeship bij de Europese Commissie is een serieuze startersbaan van ongeveer een half jaar. Je krijgt al snel veel verantwoordelijkheid en draait mee als volwaardig lid van een afdeling. Je ontvangt daarvoor een maandelijkse vergoeding van ongeveer € 1250 netto per maand.

Tijdens het traineeship maak je kennis met het werk van de Europese instellingen en doe je (internationale) werkervaring op. Meestal in Brussel, maar ook Luxemburg, Straatsburg, Den Haag of een andere locatie in Europa kan je standplaats zijn.

Voor wie

  • in het bezit bent van een minimaal een bachelor diploma (hbo en wo);
  • minimaal twee officiële EU-talen goed beheerst, waarvan één het Engels, Frans of Duits;
  • niet langer dan zes weken voor een EU-instelling of EU-orgaan gewerkt hebt.
Melissa van der Heijden, oud-trainee Europese Commissie

Melissa meldde zich in april vorig jaar aan voor een traineeship bij de Europese Commissie, omdat ze internationale werkervaring wilde opdoen. Nog geen jaar later maakte ze vanuit het Emergency Response Coordination Centre (ERCC) in Brussel het begin van de coronacrisis mee. 'Dat verzin je niet van tevoren', zegt Melissa. Een bijzondere traineeplek in een bijzondere situatie. Lees verder over Melissa's traineeshipervaring bij de Europese Commissie.

Werken aan actuele onderwerpen

Je buigt je over thema’s die hoog op de maatschappelijke en politieke agenda staan. Uiteenlopende onderwerpen van bijvoorbeeld klimaatverandering tot cyberveiligheid, migratie en buitenlands beleid, vaak ook erg actueel en het nieuws van de dag.

Je werkt samen met ambitieuze en hooggekwalificeerde mensen uit heel Europa. Je legt contacten die bepalend kunnen zijn voor de rest van je loopbaan. Een EU-traineeship op je cv opent dikwijls deuren bij andere (Europese of internationale) instellingen en bedrijven.

Oriënteren en solliciteren

Op onze website vind je meer informatie over traineeships bij de Europese Unie. Lees hier onder andere tips over hoe je jouw kansen kan vergroten. En oriënteer je op het selectieproces, hoe dat werkt, wat daar bij komt kijken en welke invloed jij hier zelf op uit kan oefenen.

Wil je meer weten over dit traineeship bij de Europese Commissie? Ga naar de website van het Traineeships Office van de Europese Commissie. Je vindt daar informatie over de inhoud van het traineeship, hoe je kan solliciteren, veelgestelde vragen en nog veel meer. Via het Traineeships Office van de Europese Commissie kan je tot 31 augustus direct solliciteren.

Monika Milanovic, oud-trainee Europese Commissie

Tijdens haar traineeship bij de Europese Commissie belandde Monika Milanović middenin het moeizame Europese wetgevingsproces rond ePrivacy. Ze zag van dichtbij hoe het wetsvoorstel voor de zoveelste keer werd weggestemd. Na deze ervaring kijkt ze kritischer naar de Europese Unie, maar ze heeft ook een nieuwe ambitie: ooit hoopt ze de kans te krijgen om Nederland te vertegenwoordigen in de Raad van de Europese Unie. Lees meer over het traineeship van Monika bij de Europese Commissie.

WerkenbijdeEU helpt je tijdens jouw sollicitatie

Wil jij je tot 31 augustus aanmelden of heb jij je al aangemeld als trainee? WerkenbijdeEU informeert je gedurende de gehele selectieprocedure. Wij ondersteunen en begeleiden je naar een traineeplek. Neem contact met ons op zodat we je goed kunnen adviseren. Met een goede voorbereiding op je sollicitatie vergroot jij je kansen op een traineeship.

Na het traineeship aan de slag bij de Europese Unie

Als het traineeship bij de Europese Commissie is afgelopen, sta je voor een nieuwe keuze. Wat wordt jouw volgende carrièrestap? Tijdelijk contract, vaste medewerker of Junior Professional Program (JPP)? Lees de uitleg van Jasper de Boer, voorlichter bij WerkenbijdeEU, over de mogelijkheden bij de EU. En lees hoe oud-trainee Melvin van Velthoven met een omweg, een vaste functie kreeg bij de Europese Commissie.

Bart van der Meer, oud-trainee bij de Europese Commissie

Tijdens het traineeship van Bart in Brussel, werd ook het nieuwe team van de Europese Commissie samengesteld. Een spannende tijd, waarin druk werd gediscussieerd over de langetermijnstrategieën voor Europa. Vanaf dag één werd Bart betrokken bij gesprekken over toekomst van de Europese industrie, de duurzame transitie naar waterstof en het stimuleren van innovatief ondernemerschap. 'Toch mooi om op het juiste moment op de juiste plaats te zijn', zegt Bart. Lees verder over de ervaringen van Bart als trainee bij de Europese Commissie.