Denk je aan het Blue Book traineeship van de Europese Commissie, dan denk je misschien gelijk ook aan Brussel. En hoewel veruit de meeste trainees inderdaad vanuit de Belgische hoofdstad werken, geldt dat niet voor iedereen. Luuk Eegdeman is daar een voorbeeld van. Hij koos ervoor om zijn traineeship te doen bij het Europese Agentschap Frontex in Warschau. We spraken Luuk over zijn ervaringen en vroegen naar zijn tips voor anderen met interesse in het Blue Book traineeship.
Kun je uitleggen wat Frontex precies doet?
“Frontex is het Europees Grenswachtagentschap. Simpel gezegd bewaken wij de buitengrenzen van de Europese Unie. Zo stelt Frontex grenscontroleurs beschikbaar, maar we helpen lidstaten ook met het opstellen van beleid rondom grensbewaking. Binnen Frontex werk ik voor het Fundamental Rights Office: een onafhankelijk onderdeel van het agentschap dat ervoor moet zorgen dat iedereen zich houdt aan de bestaande wetgeving rondom mensenrechten. Daarvoor monitoren we Frontex-activiteiten, maar we behandelen bijvoorbeeld ook klachten van migranten die bij de grens te maken hebben gehad met Frontex.”
Hoe ziet jouw takenpakket er in de praktijk uit?
“Ik zit in het mechanismeteam: het team dat klachten behandelt van migranten die met Frontex in aanraking zijn geweest en menen dat daarbij hun fundamentele rechten zijn geschonden. Zodra ons team een klacht binnenkrijgt, starten we een onderzoek. We kijken naar wat er is gebeurd, hoe dat kon gebeuren en wat er beter kan. Als trainee heb ik geen toegang tot alle details – het gaat vaak om hele gevoelige informatie. Wel krijg ik een overzicht van de belangrijkste feiten, waarna het mijn taak is om – aan de hand van bijvoorbeeld EU-wetgeving en eerdere uitspraken van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens - een adviesrapport te schrijven. Ik vind het werk heel erg interessant! Daarnaast voelt het betekenisvol, want mensen die een klacht indienen hebben er natuurlijk baat bij dat daar iets mee gebeurt.”
“Hiernaast ben ik betrokken bij een project dat gaat over transparantie. Volgens de wet moet elk EU-instituut toegang geven tot documentatie wanneer een Europees burger daar een verzoek voor indient. Wanneer zo’n verzoek binnenkomt, onderzoeken we wie het opgevraagde document heeft en welke onderdelen we daarvan wel en niet mogen vrijgeven. Onlangs heb ik ook een aantal trainingen gegeven over dataprotectieregulatie.”
Beeld: © Luuk Eegdeman / Luuk Eegdeman
Wat vind je het leukste aan jouw traineeship bij Frontex?
“Wat ik heel erg fijn vind, is dat ik me echt onderdeel voel van het team. Collega’s nemen me serieus en betrekken me bij vergaderingen en lopende zaken. Van tevoren dacht ik nog: straks zit ik de hele dag alleen maar Excelbestanden in te vullen, maar niets is minder waar. Er wordt naar me geluisterd, merk ik. Wanneer een bepaald thema wordt besproken waar ik iets over weet, voel ik me vrij om dat aan te geven en mijn hulp aan te bieden. Gelukkig wordt dat ook echt gewaardeerd. In meer algemene zin vind ik de EU bovendien een inspirerende werkgever. Met alle geopolitieke veranderingen die momenteel gaande zijn, geloof ik persoonlijk heel erg in het belang van een sterke Europese Unie. Dat ik daar nu zelf iets aan kan bijdragen, geeft veel voldoening.”
“Daarnaast en minstens zo belangrijk: het leven als trainee in Warschau is echt heel leuk! We zitten met een clubje van ruim twintig trainees bij Frontex. Juist omdat we – vergeleken met de traineegroep in Brussel – met zo weinig zijn, zijn we heel erg naar elkaar toe gegroeid. We hebben een groepschat met alle trainees en we gaan regelmatig samen op pad. In die zin doet mijn traineeship me weleens denken aan mijn uitwisselingssemester in Hong Kong – je bent toch een beetje op elkaar aangewezen en maakt daardoor binnen de kortste keren nieuwe vrienden.”
"Ik voel me echt onderdeel van het team. Collega's nemen me serieus en betrekken me bij hun werk"
Welke ervaringen neem je mee als je traineeship straks voorbij is?
“Het traineeship heeft me veel geleerd over communiceren binnen een professionele omgeving. Binnen elke organisatie, en dus ook bij Frontex, heb je te maken met allerlei verschillende hiërarchische lagen: van je medetrainees tot directe collega’s en leidinggevenden. Als trainee leer ik in de praktijk hoe ik al die verschillende personen het beste kan benaderen en hoe ik in gesprekken dingen voor elkaar kan krijgen.”
Tot slot: wat raad je anderen aan die graag Blue Book trainee willen worden?
“Wat niet iedereen volgens mij weet, is dat de EU mensen zoekt met allerlei achtergronden. Zelf heb ik een vrij ‘typische’ EU-achtergrond. Ik heb de bachelor Global Law gedaan aan de Universiteit Tilburg en de master Internationaal Recht aan diezelfde universiteit, plus een master Internationale Betrekkingen aan de Universiteit Leiden. Maar ook voor bèta-afgestudeerden biedt de EU volop kansen. Denk aan ingenieurs, scheikundigen of biologen.”
“Wat ook goed is om te beseffen, is dat het aanmeldproces vrij streng is. Je moet voor iedere ervaring die je opgeeft documenten aanleveren ter ondersteuning. Dat kan bijvoorbeeld een contract zijn van een eerdere baan, of een certificaat van een taalschool. Als je iets noemt, maar geen bewijs aanlevert, kom je er niet doorheen. Houd daar dus rekening mee.”
“Als allerlaatste is mijn advies: geef niet op! Ik ken genoeg mensen die pas na vier of vijf keer proberen werden aangenomen. Als het de eerste keer niet lukt, maar je wilt het wel heel graag – probeer het gewoon nog eens! Het Blue Book traineeship opent elk half jaar opnieuw.”