Stage tijdens je studie

Tijdens je studie kun je stage lopen bij verschillende instellingen van de Europese Unie, bijvoorbeeld bij de Europese Commissie of de Raad van de Europese Unie. Je kunt ook een (Nederlandse) Europarlementariër benaderen voor een stage.

Vrouw werkt in kantoor aan bureau

Stage bij de Europese Commissie

De Europese Commissie biedt stages aan voor een maximum duur van zes maanden. Voor deze (a-typische) stage is geen vaste sollicitatieprocedure, zoals bij het reguliere Bluebook-traineeship. Je moet zelf contact opnemen met het directoraat-generaal (DG) waar jij aan de slag wilt gaan. Niet alle DG's bieden een stagemogelijkheid aan.

Stage bij het Europees Parlement

Bij het Europees Parlement kun je stage lopen bij een van de politieke groepen of bij (de fractie van) een Nederlandse Europarlementariër.  

Stage bij de Raad van de EU

Bij de Raad van de EU kun je stage lopen als (verplicht) onderdeel van je studie. Er zijn per jaar ongeveer twintig plekken beschikbaar.

Stages in Den Haag

Europa Decentraal heeft elk halfjaar 2 à 3 stageplaatsen en zoekt vooral stagiairs op juridisch en communicatiegebied die in de laatste fase van hun studie zitten of pas afgestudeerd zijn.

Stages in Brussel en Straatsburg

Bij deze instellingen kun je stage lopen in Brussel en Straatsburg:

Stagevergoeding

Stages bij EU-instellingen zijn meestal onbetaald. Traineeships na je studie worden betaald.