Tijdelijk contract

Bij de EU kun je een tijdelijk contract krijgen zonder dat je mee hoeft te doen aan het concours. De EU gebruikt drie soorten tijdelijke contracten. Bij veel agentschappen en organen kun je na een tijdelijk contract een vaste aanstelling krijgen. Detachering bij de EU vanuit een ministerie of andere (overheids)instelling behoort ook tot de mogelijkheden.

Bord met tekst 'tijdelijke contracten bij de EU'

Temporary agent

Als temporary agent heb je meestal een aanstelling van drie tot vijf jaar, met een maximum van 6 jaar. Het gaat hierbij doorgaans om mensen met ruime werkervaring en specialistische kennis. Hoewel het om een tijdelijk dienstverband gaat, zijn de arbeidsvoorwaarden hetzelfde als die van vaste medewerkers. Vooral de Europese Commissie en agentschappen maken gebruik van temporary agents. Je kunt je CV direct uploaden in de database van DG HRM.

Geïnteresseerd in een functie als temporary agent? Lees meer over de selectieprocedure.

Contract agent

Contract agents vervullen tijdelijke vacatures bij Europese instellingen, organen en agentschappen. Soms leidt dit contract tot een vaste aanstelling. Als contract agent kun je ook een coördinerende en adviserende rol op je nemen. In dat geval werk je op hetzelfde niveau als EU-beleidsambtenaren in vaste dienst.

Geïnteresseerd in een functie als contract agent? Lees meer over de selectieprocedure.

Vacatureoverzicht tijdelijke contracten

Ga naar het vacatureoverzicht voor een tijdelijke aanstelling bij de Europese instellingen.

Interim medewerker

Voor kortdurende dienstverbanden, van bijvoorbeeld een paar maanden of een half jaar, zoekt de EU ook regelmatig interim medewerkers. Brusselse uitzendbureaus selecteren hiervoor de kandidaten met behulp van een kort assessment.

Detachering vanuit een ministerie of andere organisatie

Gedetacheerden blijven in dienst van hun eigen werkgever, maar werken bij een Europese instelling. Zij worden in Brussel expert national détaché (END) of seconded national expert (SNE) genoemd. Via een detachering kun je met een EU-beleidsveld kennismaken. En jouw werkgever profiteert van jouw Europese ervaring. Een detachering als END duurt doorgaans 2 tot 4 jaar.

Detacheringen vinden meestal plaats vanuit:

  • ministeries
  • lokale overheden
  • bedrijven (bijv. banken)
  • maatschappelijke organisaties

Voor meer informatie over jouw detacheringsmogelijkheden neem je contact op met jouw afdeling P&O of met de afdeling die verantwoordelijk is voor EU-zaken.

Lees hier verhalen van mensen met een tijdelijk contract

Ben jij op zoek naar een tijdelijk contract?  Lees hier meer over de selectieprocedures.