Tips om je kansen te vergroten

Om je kansen op een traineeship te vergroten, kun je zelf een aantal dingen doen. Hieronder vind je enkele tips.

Wil jij je inschrijven voor een traineeship bij de Europese Commissie of het Europees Parlement? Bekijk dan ook de Livesessie op onze Facebookpagina waarin onze voorlichter je uitgebreid informeert en adviseert.

Overleg tussen twee personen

Je selectie beïnvloeden: neem initiatief

Voor een traineeship meld je je een half jaar tot een jaar van tevoren aan. De selectieprocedure bestaat vervolgens vaak uit twee rondes. Bij de Europese Commissie maakt het traineeship office (ook wel stagebureau genoemd) een voorselectie op basis van diploma, cv, talenkennis en motivatie. Hieruit volgt een lijst met geschikte kandidaten. Deze lijst circuleert onder de afdelingshoofden en ambtenaren die een trainee zoeken. Zij kiezen vervolgens de (in hun ogen) best gekwalificeerde kandidaten uit voor een traineeship.

Gebruik je netwerk

Ken je iemand die bij een Europese instelling werkt? Of bij een directoraat-generaal waar jij graag terecht zou komen? Wellicht kan hij of zij je wijzen op interessante traineeplekken of een goed woordje voor je doen. Beschik je nog niet over een EU-netwerk, dan helpt WerkenbijdeEU je na je inschrijving verder met nuttige lobbytips.

Meld je aan voor meerdere traineeships

Richt je niet op één instelling, maar schrijf je ook in bij andere instellingen. De stagebureaus hebben onderling geen contact. Als je meerdere inschrijvingen tegelijk verstuurt, heeft dit geen gevolgen voor jouw kandidatuur. Wel moet je natuurlijk elke sollicitatie grondig voorbereiden en goed verzorgd inleveren.

Kies je werkterrein strategisch

Voorheen moest je bij je sollicitatie naar een traineeship een lijstje met gewenste werkplekken opgeven. Tegenwoordig verschilt dat per EU-instelling. Zo moet je bij de Europese Commissie inmiddels je voorkeur opgeven voor een DG, agentschap of Kabinet van een Eurocommissaris en kiezen voor een bepaald werkterrein (job family) in plaats van een specifieke afdeling, terwijl je bij het Europees Parlement een selectie kunt maken uit verschillende domeinen. Maar of je nu een afdeling, DG, of werkterrein kiest: ook nu geldt dat een slimme, strategische keuze je kansen kan vergroten, aangezien sommige werkterreinen populairder zijn dan andere.

Nog steeds kiezen de meeste trainees voor een onderwerp dat direct te maken heeft met de relaties tussen de EU en de rest van de wereld. Denk aan bijvoorbeeld externe betrekkingen, ontwikkelingssamenwerking, noodhulp, uitbreiding of handel. Tenzij je profiel heel goed aansluit op deze werkterreinen, raden wij je af om als eerste keuze een DG op te geven dat zich met een van deze thema’s bezighoudt. De concurrentie van andere trainees is groot. Je maakt meer kans als je een onderwerp kiest dat wellicht niet direct alle trainees aanspreekt, bijvoorbeeld HR, gezondheid en consumentenbescherming, maritieme zaken en visserij of onderwijs. Wat je keuze ook is: zorg er in elk geval voor dat de link tussen jouw achtergrond en het gekozen werkterrein direct duidelijk en overtuigend is.

Verkoop jezelf

Relevante vooropleidingen en werkervaring tellen zwaar mee tijdens de selectie. Ook moet je goed kunnen beargumenteren waarom je voor een plek geschikt denkt te zijn. Leg bijvoorbeeld een link met je scriptieonderwerp, een honours class, een summer school, (vrijwilligers)werk of een eerder gelopen stage. Dit levert je punten op bij de preselectie. Laat ook zien dat je uitstekend bent ingelezen. Vermijd grammaticale fouten en spelfouten, wees zorgvuldig.

Werk aan jezelf

Heb je nog geen masterdiploma, is je Frans niet zo goed of wil je extra buitenlandervaring opdoen? Stel dan je aanmelding voor een EU-traineeship een tijdje uit, zodat je de tijd hebt om aan deze punten te werken.

Schrijf je correct en ruim op tijd in

De meeste Europese instellingen werven hun trainees ruim een half jaar van tevoren. Inschrijvingsperiodes vallen veelal in het (vroege) voorjaar, in de zomer of aan het begin van de herfst. Wees ruim op tijd, de deadlines zijn strikt. Zorg ervoor dat je alle formulieren volledig invult en de gevraagde documentatie meestuurt, anders wordt je aanmelding niet in behandeling genomen.

Zet in op talenkennis

Veel talen spreken werkt in je voordeel. Bij de Europese Commissie krijg je hiervoor punten die meetellen bij de voorselectie. Wees daarom bij je aanmelding niet te bescheiden over je talenkennis.

Gebruik Europese standaarden

Stel je cv samen in de vorm van een Europass CV. Zo presenteer je jezelf op een eenduidige, binnen Europa afgesproken manier. Stuur daarnaast een digitaal uittreksel van je diploma en het Europass diploma-supplement mee. Dat is een beschrijving van je diploma in Europees vergelijkbare termen.

Begeleiding WerkenbijdeEU en Talent Pool

Heb je je aangemeld als trainee, neem dan via contact met ons op via het formulier op deze website en vermeldt hierbij voor welk(e) instelling(en) je hebt gekozen. Wij sturen je een link naar het aanmeldformulier voor onze Talent Pool. Door je registratie in de Talent Pool kunnen wij gedurende de gehele selectieprocedure contact met jou onderhouden en je ondersteunen en begeleiden op het moment dat je door de voorselectie bent gekomen. Hiermee vergroot je jouw kansen op een traineeship.

Na je aanmelding voor de Talent Pool brengen we je in contact met onze collega’s op de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de EU (PV EU) die je verder kunnen helpen met nuttige lobbytips. Zelf kun je ook contactgegevens opzoeken via EU Whoiswho of het Commission Directory.