Tips om je kansen te vergroten

Om je kansen op een traineeship te vergroten, kun je zelf een aantal dingen doen. Hieronder vind je enkele tips.

Overleg tussen twee personen

Je selectie beïnvloeden: neem initiatief

Voor een traineeship meld je je soms al een half jaar tot een jaar van tevoren aan. De selectieprocedure bestaat vervolgens vaak uit twee rondes.
Bij de Europese Commissie maakt het Traineeship Office een voorselectie van kandidaten op basis van diploma, cv en talenkennis. Hieruit volgt een lijst met ongeveer 3000 geschikte kandidaten. Deze kandidaten kunnen vervolgens solliciteren op ongeveer 1000 beschikbare traineeshipvacatures. Iedere kandidaat krijgt de kans op maximaal drie vacatures te solliciteren. Voor een traineeship bij het Europees Parlement kan je solliciteren op zo'n 450 traineeshipvacatures die in mei en november gepubliceerd worden.
Veel Europese instellingen hebben eigen traineeships en eigen selectieprocedures. Je vergroot je kansen als je je voor meerdere van deze traineeships aanmeldt.

Gebruik je netwerk

Ken je iemand die bij een Europese instelling werkt? Of bij een directoraat-generaal waar jij graag terecht zou komen? Wellicht kan hij of zij je wijzen op interessante traineeplekken of een goed woordje voor je doen.

Meld je aan voor meerdere traineeships

Richt je niet op één Europese instelling, maar schrijf je ook in bij andere instellingen of agentschappen. De traineeship offices hebben onderling geen contact. Als je meerdere inschrijvingen tegelijk verstuurt, heeft dit geen gevolgen voor jouw kandidatuur. Wel moet je natuurlijk elke sollicitatie grondig voorbereiden en goed verzorgd inleveren.

Kies je werkterrein strategisch

Veel trainees kiezen voor een onderwerp dat direct te maken heeft met de relaties tussen de EU en de rest van de wereld. Denk bijvoorbeeld aan externe betrekkingen, ontwikkelingssamenwerking, noodhulp, uitbreiding of handel. Tenzij je profiel heel goed aansluit op deze werkterreinen, raden wij je aan je breder te oriënteren. De concurrentie van andere trainees is groot. Je maakt meer kans als je een onderwerp kiest dat wellicht niet direct alle trainees aanspreekt, bijvoorbeeld HR, gezondheid en consumentenbescherming, maritieme zaken en visserij of onderwijs. Wat jouw keuze ook is: zorg er in elk geval voor dat de link tussen jouw achtergrond en het gekozen werkterrein duidelijk en overtuigend is.

Verkoop jezelf

Relevante vooropleidingen en werkervaring tellen zwaar mee tijdens de selectie. Ook moet je goed kunnen beargumenteren waarom je voor een plek geschikt denkt te zijn. Leg bijvoorbeeld een link met je scriptieonderwerp, een honours class, een summer school, (vrijwilligers)werk of een eerder gelopen stage. Dit levert je punten op bij de preselectie. Laat ook zien dat je uitstekend bent ingelezen. Vermijd grammaticale fouten en spelfouten, wees zorgvuldig.

Werk aan jezelf

Heb je nog geen masterdiploma, is je Frans niet zo goed of wil je extra buitenlandervaring opdoen? Overweeg dan je aanmelding voor een EU-traineeship een tijdje uit te stellen, zodat je de tijd hebt om aan dit soort punten te werken.

Schrijf je correct en ruim op tijd in

Veel Europese instellingen en agentschappen werven hun trainees ruim een half jaar van tevoren. Inschrijvingsperiodes vallen veelal in het (vroege) voorjaar, in de zomer of aan het begin van de herfst. Wees ruim op tijd, de deadlines zijn strikt. Zorg ervoor dat je alle formulieren volledig invult en de gevraagde documentatie meestuurt, anders wordt je aanmelding niet in behandeling genomen. Laat een ander meekijken/-lezen, zelf kijk je vaak over fouten heen.

Zet in op talenkennis

Veel talen spreken werkt in je voordeel. Bij de Europese Commissie krijg je hiervoor punten die meetellen bij de voorselectie. Wees daarom bij je aanmelding niet te bescheiden over je talenkennis.

Gebruik Europese standaarden

Stel je cv samen in de vorm van een Europass CV. Zo presenteer je jezelf op een eenduidige, binnen Europa afgesproken manier. Stuur daarnaast een digitaal uittreksel van je diploma en het Europass diploma-supplement mee. Dat is een beschrijving van je diploma in Europees vergelijkbare termen.

Begeleiding WerkenbijdeEU en Talent Netwerk

Heb je je aangemeld voor het Blue Book traineeship van de Europese Commissie, meld je dan aan voor het Talent Netwerk. Door je registratie in het Talent Netwerk kunnen wij gedurende de selectieprocedure contact met jou onderhouden en je ondersteunen en begeleiden op het moment dat je door de voorselectie bent gekomen. Hiermee vergroot je jouw kansen op een traineeship bij de Europese Commissie.

De begeleiding van WerkenbijdeEU verschilt per Europese instelling. Bij het traineeship bij de Europese Commissie kunnen we meer voor je betekenen dan bij andere traineeships.