Soorten traineeships

De inhoud, toelatingseisen, duur en de aanmeldingsprocedure van een traineeship verschillen per EU-instelling. Wil je je aanmelden voor een traineeship? Dat doe je online, bij het traineebureau van de instelling waarbij jij aan de slag wilt als trainee. De meeste traineeships starten tweemaal per jaar. In het vacatureoverzicht op onze website zijn ook niet reguliere traineeshipvacatures te vinden.

Gebouw van de Europese Commissie

Traineeship Europese Commissie

Een traineeship bij de Europese Commissie duurt vijf maanden en is altijd betaald. Je kunt twee keer per jaar starten: op 1 maart en 1 oktober. De meeste trainees werken in Brussel, maar je kunt ook geplaatst worden bij een vertegenwoordiging van de Europese Commissie, bijvoorbeeld in Den Haag. Ook buiten Europa zijn er mogelijkheden. Per periode zijn er ongeveer 600 plaatsen beschikbaar. Dit traineeprogramma staat ook wel bekend als het Blue Book-programma.

Europees Parlement

Het Europees Parlement biedt algemene betaalde en onbetaalde traineeships aan. De traineeships duren vijf maanden en starten elk jaar op 1 maart en 1 oktober. Je kunt zowel in Brussel als daarbuiten geplaatst worden. Tijdens de inschrijfperiode wordt een overzicht van alle traineevacatures gepubiceerd. Meestal zijn dit zo'n 400 vacatures. Per periode is er dus plek voor ongeveer 400 kandidaten  Dit traineeprogramma staat ook wel bekend als het Schuman-programma.

De Raad van de Europese Unie

Ook bij de Raad van de Europese Unie kun je gedurende vijf maanden werken als trainee. De Raad werft tweemaal per jaar nieuwe trainees. De traineeships staren op 1 februari en 1 september. Standplaats is doorgaans Brussel, maar er zijn ook mogelijkheden op andere plekken in Europa of daarbuiten. Per periode zijn er ongeveer 100 plaatsen beschikbaar.

Traineeship volgen bij een delegatie of in een ontwikkelingsland

Het is niet eenvoudig om een traineeship te volgen bij een delegatie of in een ontwikkelingsland. Veel zal afhangen van jouw vermogen om te netwerken en je kandidatuur te verkopen. Geef in elk geval bij je online aanmelding duidelijk aan bij welke delegatie(s) je geplaatst wilt worden. Zorg ervoor dat je keuzes goed aansluiten bij je studie en werkervaring. Voor plaatsing in een ontwikkelingsland is een relevante opleiding én ervaring met ontwikkelingssamenwerking zeer gewenst. Om je kansen goed in te schatten, kun je al voordat je je aanmeldt, contact opnemen met de delegaties van jouw keuze.

Toelatingseisen voor traineeships

Om je in te schrijven voor een traineeship bij de EU moet je meestal in het bezit zijn van een bachelordiploma (hbo/wo). Je maakt meer kans met ook nog een masterdiploma. Tevens moet je staatsburger zijn van een (kandidaat-)lidstaat van de Europese Unie. Daarnaast moet je ten minste een van de Europese werktalen (Engels, Frans en Duits) goed beheersen. Voor de meeste traineeships schrijf je je minimaal een half jaar voor aanvang in.

Overzicht traineeships EU-instellingen

Een overzicht van traineeships voor afgestudeerde bachelors bij EU-instellingen, inclusief data van de sollicitatieprocedures:

EU-instelling 1e helft 2024 2e helft 2024
Europese Commissie 18-07 tot 31-08-23 januari 2024
Europees Parlement 01-10 tot 31-10-23 01-05 tot 31-05-24
Raad van de Europese Unie vanaf 28-08-23 vanaf februari 2024
Europees Hof van Justitie 01-07 tot 15-09-23 01-02 tot 15-04-24
Europese Rekenkamer

01-09 tot 31-10-23

01-12-23 tot 31-01-24
Europees Economisch en Sociaal Comité 01-07 tot 30-09-23 03-01 tot 31-03-24
Comité van de Regio’s 01-07 tot 30-09-23 01-01 tot 31-03-24
Europese Ombudsman

verlopen

februari 2024
Europese Centrale Bank hele jaar door hele jaar door
Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek hele jaar door hele jaar door
Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming 18-07 tot 31-08-23 januari 2024
Europese Investeringsbank hele jaar door hele jaar door
Satellietcentrum van de Europese Unie hele jaar door hele jaar door

Overzicht traineeships agentschappen

Ook agentschappen bieden traineeships aan. Agentschappen zijn belast met technische, wetenschappelijke en gespecialiseerde taken. Sommige agentschappen hebben een vaste selectieperiode voor traineeships, bij andere kun je je het hele jaar door aanmelden. In dat laatste geval staan traineeship-vacatures vaak op de website. Soms staan deze traineeships ook in ons vacatureoverzicht vermeld. De duur en de toelatingseisen van de traineeships kunnen per agentschap verschillen. Meer informatie vind je op de volgende websites:

Lees meer over het volgen van een traineeship

Interesse in een traineeship? Lees meer over tips om je kansen op een traineeship te vergroten en hoe je zelf kunt lobbyen voor een plek waar je trainee wilt worden.