Bij de Europese Unie (EU) vind je een baan die past bij jouw ambities. Een baan in een dynamische en internationale omgeving, waar je elke dag geprikkeld wordt om het beste uit jezelf te halen. Werk dat niet om de winst van een bedrijf draait, maar om de levensomstandigheden van meer dan 500 miljoen Europeanen. Dat is een uitdaging en een voorrecht, elke dag opnieuw.

Man leest folder over solliciteren bij de EU

Solliciteren bij de EU

Om in een vaste aanstelling te werken bij een Europese instelling doe je mee aan de selectieprocedure voor Europese ambtenaren, ook wel concours genoemd. Als je door deze selectieprocedure komt, kun je solliciteren op een baan met een vast contract. De vakgebieden zijn zeer divers, bijvoorbeeld: klimaatverandering, migratie, veiligheid, handel en mobiele communicatie, om er maar een paar te noemen.

Jezelf ontwikkelen tijdens een Europese carrière

Bij een baan bij een Europese instelling werk je samen met meer dan 28 verschillende nationaliteiten en maak je van dichtbij ontwikkelingen op hoog internationaal niveau mee. Je hebt contact met nationale overheden, niet-gouvernementele organisaties (NGO‘s), internationale media en het Europese bedrijfsleven. Een Europese carrière biedt je de mogelijkheid om jezelf breed te ontwikkelen en om te blijven groeien in je werk. Je wisselt regelmatig van functie en bent nooit uitgeleerd. Je krijgt veel ruimte voor opleiding en training.

Vacatures bij de EU

De EU-instellingen werken voor vaste aanstellingen niet met vacatures, maar selecteren nieuwe medewerkers via een selectieprocedure, ook wel concours genoemd. Vacatures voor contracten op tijdelijke basis zijn er wel. Het betreft hier meestal contracten voor enkele maanden tot meerdere jaren voor specialisten en generalisten. De EU-agentschappen en andere EU-organen werken wel met vacatures. Je vindt ze op meerdere plaatsen: op deze website, op de website van het Europees Bureau voor Personeelsselectie (EPSO) en op Europa NU.

Je moet in het bezit zijn van een nationaliteit van een EU-lidstaat om bij de EU te kunnen werken. Zonder EU-nationaliteit mag je wel als trainee bij de EU werken.

Eisen voor opleiding en werkervaring

Er is geen leeftijdsgrens voor sollicitaties naar een functie bij de EU. Wie meedoet aan een selectieprocedure moet er wel rekening mee houden dat je aangeworven wordt voor een bepaald functieniveau. Hiervoor gelden formele eisen wat betreft opleiding en werkervaring, maar naar leeftijd wordt niet gekeken. Solliciteer je op een functie op AD5-niveau? Houd er dan rekening mee dat je in een startersfunctie terecht komt, ook al heb je al jaren werkervaring. Dit heeft vooral betrekking op leiding geven, niet op de inhoud van je werk of de mate van zelfstandigheid. Ben je verder in je carrière? Richt je dan vooral op functies op AD7/8-niveau en hoger.

Bij deze Europese instellingen kun je aan de slag

Als Europese ambtenaar kun je na het doorlopen van het concours aan de slag bij één van de volgende instellingen: