Traineeship ‘de ideale eerste stap’ in EU-carrière

De vluchtelingencrisis, de Brexit, het Oekraïne referendum: ‘Europa’ is actueler dan ooit. Toeval of niet: ook de belangstelling voor een traineeship bij de EU groeit. Zo’n tweehonderd belangstellenden kwamen donderdag 21 januari naar Den Haag voor de Meet & Greet over het EU-traineeship.

Bezoekers Meet & Greet WerkenbijdeEU.nl

Deze zomer rondde hij zijn studie politicologie af. Eerder was hij al klaar met zijn studie theologie, waarvoor hij nu een promotievoorstel schrijft. Hij werkt als teamleider van de kassa-afdeling bij een grote supermarkt. Goed voor nu, maar zijn ambities reiken een stuk verder, tot over de grens zelfs. Dus toen Hans-Dieter de Smit (24) op Facebook las over de Meet & Greet over het traineeship bij de EU, twijfelde hij geen moment.

Hans-Dieter tijdens speeddatesessie Meet & Greet EU-traineeships

Moet ik dit gaan doen?

“Het is mijn droom om internationaal te werken”, vertelt Hans-Dieter. “Ik zou dit traineeship heel graag willen doen, ik was alleen erg benieuwd naar mijn perspectieven. Stel dat ik word gekozen, dan ga ik vijf maanden naar Brussel. Hoe groot is dan de kans dat ik daarna een baan bij de EU krijg? Of sta ik dan alsnog op straat? Een traineeship bij de EU staat uiteraard mooi op mijn cv, maar moet ik dit nu nog gaan doen, ná mijn studie? De Meet & Greet leek me de ideale plek om daarachter te komen.”

Informatie uit eerste hand

Reden genoeg dus voor Hans-Dieter om zich goed voor te bereiden op de speeddates – in groepjes – met (oud-)trainees tijdens de Meet & Greet. “Ik heb bekeken wie ik echt heel graag wilde spreken en wat een goed plan B was. Dat kan ik iedereen aanraden om te doen. Juist omdat ik precies wist bij wie ik aan tafel wilde komen, is dat ook gelukt. Die gesprekken vond ik heel verhelderend, het is toch informatie uit eerste hand; die krijg je nergens anders.”

Ideaalplaatje bijstellen

Tijdens de eerste speeddateronde zat Hans-Dieter bij trainee Willem van den Berg van de Europese Commissie aan tafel. “Willem vertelde heel eerlijk dat hij blij was dat hij voor het traineeship had gekozen – ‘een fantastische ervaring als je meer wilt leren over de EU‘ noemde hij het – maar dat hij het werk ‘middelmatig’ vond. Hij vertelde dat hij trainees kent die de helft van de tijd vertaalwerk doen. En hoewel hij benadrukte dat het deels aan jezelf ligt welke inhoud je traineeship krijgt, heeft zijn verhaal me doen inzien dat je het ideaalplaatje dat je meteen je droombaan induikt, misschien moet bijstellen.”

panel Meet & Greet EU-traineeships

Reële optie

Werken bij de EU stond voor de informatiemiddag in Den Haag nog tamelijk ver van Hans-Dieter af. “Ik had het idee dat je daar toch niet tussenkomt. Door wat ik vanmiddag heb gehoord, is het ineens een reële optie voor me geworden. Er is helder uiteengezet wat ik moet doen als ik trainee wil worden; hoe de selectie in elkaar steekt. Een verrassende tip vond ik dat het loont om zo veel mogelijk informatie over jezelf te geven bij de aanmelding. Zo lang die informatie maar relevant is natuurlijk. Ik heb altijd geleerd om het beknopt te houden bij sollicitaties. Na de voorselectie ben je er trouwens nog niet; je moet dan nog worden uitgekozen door een afdeling waar ze een trainee zoeken. Er worden veel meer mensen geselecteerd dan dat er plekken zijn. Het is dus de bedoeling dat je gaat lobbyen om in beeld te komen.”

Speeddaten met Ilona Chmoun

Echt goed om te lobbyen

Hans-Dieter: “De informatie die we over lobbyen kregen, vond ik heel interessant. Juist omdat ik dat zelf best lastig vind. Ik moet even wennen aan het idee dat je mensen die je niet kent zo maar een mailtje stuurt met een verhaal over wie je bent, wat je wilt en wat je kunt. Wel relativerend dus dat Ilona Chmoun, trainee bij het Europees Parlement, vervolgens tijdens de speeddates heel droog opmerkte dat ze alleen maar had gesolliciteerd en het gewoon was geworden. Toch heb ik vandaag wel meegekregen dat het écht goed is om te gaan lobbyen. Als je ergens opvalt maak je waarschijnlijk meer kans. Via WerkenbijdeEU.nl kun je in contact komen met Nederlanders die al bij de EU werken. En de contacten die ik vandaag heb opgedaan zijn ook nuttig.”

Meet & Greet EU-traineeships WerkenbijdeEU.nl

Grote concurrentie

Na vanmiddag weet Hans-Dieter: je wordt niet zo maar trainee bij de EU. “De concurrentie is groot, je moet er echt wat voor doen en je moet er goed uitspringen. Dat laatste heeft me aan het denken gezet. Ik heb twee studies gedaan: theologie en politicologie. Daarnaast heb ik in allerlei universiteitsorganen gewerkt, en in het bestuur gezeten van het CDJA. Maar door die keuzes ben ik níet in het buitenland geweest. Omdat er toch aardig werd gehamerd op het belang van buitenlandervaring, schrok ik wel even. Aan de andere kant val ik dan misschien weer op door de dingen die ik wél heb gedaan.”

Perspectieven

Is Hans-Dieter door de Meet & Greet wijzer geworden over zijn perspectieven bij de EU na een traineeship? “Ik heb daar zeker een goed beeld van gekregen. Ik denk dat de kans op een baan bij de EU na afloop klein is, maar zoals Willem van den Berg het zo mooi zei: zonder het traineeship is die kans piepklein. Dat maakt het traineeship volgens hem ‘de ideale eerste stap in je EU-carrière’, alleen wel ‘zonder garanties’. Ik ga me in ieder geval aanmelden voor de traineeships bij de Europese Commissie en het Europees Parlement. Ik denk dat de ervaring die ik als EU-trainee kan opdoen erg verrijkend is.”

Er zijn veel mogelijkheden voor een traineeship bij de EU. Ben je geïnteresseerd in een traineeship bij de Europese Commissie? De inschrijving daarvoor sluit al op vrijdag 29 januari om 12.00 uur. Heb je je aangemeld als trainee, neem dan via info@werkenbijdeEU.nl contact op met WerkenbijdeEU.nl. Zij sturen je dan een link naar een aanmeldformulier voor de Talent Pool. Zo houden zij gedurende de gehele selectieprocedure contact met jou om je te kunnen ondersteunen waar nodig.

Tekst: Denise Hilhorst