Enthousiast over werken bij de EU? Word student ambassadeur! Meld je vóór 16 maart aan.

Studeer jij aan de universiteit in Groningen, Amsterdam, Delft, Utrecht, Maastricht of Enschede? Lijkt het je leuk en interessant medestudenten te informeren over carrièremogelijkheden bij de Europese Unie en aan een EU-netwerk te werken? Wil je hiertoe getraind worden in presentatietechnieken, communicatie en HR? En wil jij wel een kijkje nemen achter de schermen bij de EU en in contact komen met EU-ambtenaren? Meld je dan vóór 16 maart aan voor het EU Careers student ambassadeur programma!

EU Careers student ambassadeur

Wat doet een EU Careers student ambassadeur?

Als student ambassadeur ben je op jouw universiteit hét aanspreekpunt voor werken bij de Europese Unie. Je organiseert kleinschalige voorlichtingen, sluit aan bij carrière-events en onderhoudt hiertoe relevante contacten. En je werkt als EU Careers student ambassadeur aan zichtbaarheid op social media, bijvoorbeeld via LinkedIn. Gemiddeld kosten deze activiteiten een investering van ongeveer 15 uur per maand.

Het EU Careers student ambassadeur progamma is een initiatief van het Europees Bureau voor Personeelsselectie (EPSO). Samen met 150 student ambassadeurs uit alle EU-lidstaten zorg jij ervoor dat studenten meer te weten komen over de carrièremogelijkheden bij de EU. En het werken aan actuele thema’s als klimaat, migratie, internationale handel en veiligheid. Je werkt hiertoe nauw samen met (Nederlandse) EU-ambtenaren en -trainees. Bekijk de video op de website van EPSO voor het verhaal van student ambassadeurs zelf.

Als EU Careers ambassadeur volg je in voorbereiding op je nieuwe rol in oktober 2020 een tweedaagse training van EPSO in Brussel. Hier hoor je alle ins-en-outs, krijg je tips voor het geven van presentaties en kun je alvast werken aan je EU-netwerk. Meer informatie over de inhoud, competenties en eisen van de functie student ambassadeur vind je op de website van EPSO.

Samenwerking met WerkenbijdeEU

Als EU Careers student ambassadeur werk je nauw samen met WerkenbijdeEU en de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de EU (PV EU). We denken met je mee over de inhoudelijke invulling van je activiteiten en welke Nederlanders bij de EU je als gastspreker kunt benaderen. Samen met EPSO coördineert WerkenbijdeEU de inzet van de ambassadeurs in Nederland.

Leerzame contactmomenten

Na je tweedaagse training in Brussel volgt eind oktober een kennismakingsbijeenkomst in Den Haag bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Die middag maak je kennis met enkele Nederlanderse EU-ambtenaren en breng je een bezoek aan het Huis van Europa. Om je klaar te stomen voor je online ambassadeurschap volg je een LinkedIn-training en ga je werken aan je presentatie skills.

In januari 2021 organiseert WerkenbijdeEU (onder voorbehoud) een tweedaags bezoek aan Brussel. Je gaat je dan verder verdiepen in de verschillende mogelijkheden binnen de EU-instellingen en interviewt Nederlanders die bij de EU werken. De informatie en contacten die je hierbij opdoet, kun je gebruiken bij je activiteiten in de tweede helft van het studiejaar.

Aanmelden als EU Careers student ambassadeur

Wil jij komend studiejaar 2020-2021 studenten op jouw universiteit adviseren over een carrière bij de EU? Meld je vóór 16 maart aan voor het EU Careers Student ambassadeur programma! Dit doe je door een bericht te sturen naar WerkenbijdeEU. Vergeet niet te vermelden aan welke universiteit je studeert en als student ambassadeur aan de slag wilt. Uiterlijk 17 maart hoor je of je wordt uitgenodigd voor een telefonisch gesprek met de voorlichter van WerkenbijdeEU. Hierna volgt nog een offiële inschrijving via de website van EPSO.

Heb je vragen over het programma of de selectieprocedure neem dan contact op met WerkenbijdeEU.

EU Careers student ambassadeurs 2019-2020