Enthousiast over werken bij de Europese Unie? Word student ambassadeur!

Studeer jij aan een van de universiteiten in Nederland en heb je interesse in de Europese Unie (EU)? Lijkt het je leuk en interessant medestudenten te informeren over carrièremogelijkheden bij de EU en aan een EU-netwerk te werken? Wil je hiertoe getraind worden in presentatietechnieken? En wil jij wel eens kijkje nemen achter de schermen bij de EU en in contact komen met EU-ambtenaren? Meld je dan vóór 15 maart bij WerkenbijdeEU aan voor het EU Careers student ambassadeur programma! Lees verder voor meer informatie en om je aan te melden.

EU Careers student ambassadeurs 2019-2020

Wat doet een EU Careers student ambassadeur?

Als student ambassadeur ben je op jouw universiteit hét aanspreekpunt voor informatie over werken bij de Europese Unie. Je organiseert kleinschalige voorlichtingen, sluit aan bij carrière-events en onderhoudt hiertoe relevante contacten. En je werkt als EU Careers student ambassadeur aan je eigen (online) zichtbaarheid, bijvoorbeeld via LinkedIn. Gemiddeld kosten deze activiteiten een investering van ongeveer drie uur per week.

Het EU Careers student ambassadeur programma is een initiatief van het Europees Bureau voor Personeelsselectie (EPSO). Samen met 150 student ambassadeurs uit alle EU-lidstaten zorg jij ervoor dat studenten meer te weten komen over de carrièremogelijkheden bij de EU. En over het werken aan actuele thema’s als klimaat, migratie, internationale handel en veiligheid. Je werkt hiertoe nauw samen met (Nederlandse) EU-ambtenaren en -trainees.

Als EU Careers student ambassadeur volg je in voorbereiding op je nieuwe rol in oktober 2021 een tweedaagse training van EPSO in Brussel. Hier hoor je alle ins-en-outs, krijg je tips voor het geven van presentaties en kun je alvast werken aan je EU-netwerk. Meer informatie over de inhoud, competenties en eisen van de functie student ambassadeur vind je op de website van EPSO. Hoor je het liever van een student-ambassadeurs zelf, bekijk dan de video.

Samenwerking met WerkenbijdeEU

Als EU Careers student ambassadeur werk je nauw samen met WerkenbijdeEU en de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de EU (PV EU). Zij denken met je mee over de inhoudelijke invulling van je activiteiten en welke Nederlanders bij de EU je als gastspreker voor jouw activiteiten kunt benaderen. Samen met EPSO coördineert WerkenbijdeEU de inzet van de student ambassadeurs in Nederland.

Leerzame contactmomenten

Na je tweedaagse training in Brussel volgt najaar 2021 een kennismakingsbijeenkomst in Den Haag bij WerkenbijdeEU. Die middag maak je kennis met enkele Nederlandse EU-ambtenaren en breng je een bezoek aan het Huis van Europa. Om je klaar te stomen voor je online ambassadeurschap volg je een LinkedIn-training en ga je aan je presentatie skills werken.

In januari 2022 organiseert WerkenbijdeEU (onder voorbehoud) een tweedaags bezoek aan Brussel. Je gaat je dan verder verdiepen in de verschillende mogelijkheden binnen de EU-instellingen en gaat Nederlanders die bij de EU werken, interviewen. De informatie en contacten die je hierbij opdoet, kun je gebruiken bij je activiteiten in de tweede helft van het studiejaar en voor je eigen carrière.

Aanmelden als EU Careers student ambassadeur

Wil jij in het studiejaar 2021-2022 studenten op jouw universiteit informeren en adviseren over een carrière bij de EU? Meld je vóór 15 maart aan voor het EU Careers Student ambassadeur programma! Dit doe je door een bericht te sturen naar WerkenbijdeEU. Vergeet niet te vermelden aan welke universiteit je studeert en als student ambassadeur aan de slag wilt. Uiterlijk 17 maart hoor je of je wordt uitgenodigd voor een telefonisch gesprek met de voorlichter van WerkenbijdeEU. Hierna volgt nog een officiële inschrijving via de website van EPSO.

Heb je vragen over het programma of de selectieprocedure neem dan contact op met WerkenbijdeEU.

EU Careers student ambassadeur