Enthousiast over werken bij de Europese Unie? Word student ambassadeur op jouw universiteit!

Studeer jij aan de universiteit in Twente, Tilburg, Delft of Eindhoven en heb je interesse in de Europese Unie (EU)? Lijkt het je leuk en interessant medestudenten te informeren over carrièremogelijkheden bij de EU en aan een EU-netwerk te werken? Wil je hiertoe getraind worden in presentatietechnieken? En wil jij wel eens een kijkje nemen achter de schermen bij de EU en in contact komen met EU-ambtenaren? Meld je dan vóór 10 april 2022 bij WerkenbijdeEU aan voor het EU Careers student ambassadeur programma! Lees verder voor meer informatie en om je aan te melden.

EU Careers student ambassadeurs als groep bij elkaar bij aanvang studiejaar

Wat doet een EU Careers student ambassadeur?

Als student ambassadeur ben je op jouw universiteit hét aanspreekpunt voor informatie over werken bij de Europese Unie. Je organiseert kleinschalige voorlichtingen, sluit aan bij carrière-events en onderhoudt hiertoe relevante contacten. Voor het vertellen van het inhoudelijke verhaal nodig je interessante sprekers uit, bijvoorbeeld Nederlandse EU-trainees. Gemiddeld kosten deze activiteiten een investering van ongeveer drie uur per week.

Het EU Careers student ambassadeur programma is een initiatief van het Europees Bureau voor Personeelsselectie (EPSO). Samen met 150 student ambassadeurs uit alle EU-lidstaten zorg jij ervoor dat studenten meer te weten komen over de carrièremogelijkheden bij de EU. En over het werken aan actuele thema’s als klimaat, migratie, internationale handel, vrede en veiligheid. Je werkt hiertoe nauw samen met (Nederlandse) EU-ambtenaren en -trainees.

Als EU Careers student ambassadeur volg je in voorbereiding op je nieuwe rol in oktober 2022 een tweedaagse training van EPSO in Brussel. Hier hoor je alle ins-en-outs, krijg je tips voor het geven van presentaties en kun je alvast werken aan je EU-netwerk. Meer informatie over de inhoud, competenties en eisen van de functie student ambassadeur vind je op de website van EPSO. Hoor je het liever van een student-ambassadeurs zelf, bekijk dan de video op de website van EPSO. Let op: de door EPSO genoemde data om te reageren wijken af. Voor Nederland selecteert WerkenbijdeEU de student ambassadeurs. Je kunt nog tot 10 april reageren voor het studiejaar 2022-2023, zie 'aanmelden als EU Careers student ambassadeur' onderaan dit bericht.

Samenwerking met WerkenbijdeEU

Als EU Careers student ambassadeur werk je nauw samen met WerkenbijdeEU en de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de EU (PV EU). Zij denken met je mee over de inhoudelijke invulling van je activiteiten en welke Nederlanders bij de EU je als gastspreker voor jouw activiteiten kunt benaderen. Samen met EPSO coördineert WerkenbijdeEU de inzet van de student ambassadeurs in Nederland.

Leerzame contactmomenten

Na je tweedaagse training in Brussel volgt najaar 2022 een kennismakingsbijeenkomst in Den Haag bij WerkenbijdeEU. Die dag maak je kennis met enkele Nederlandse EU-ambtenaren en breng je een bezoek aan het Huis van Europa. Om je klaar te stomen voor je ambassadeurschap ga je onder andere aan de slag met storytelling.

In de tweede helft van het academisch jaar organiseert WerkenbijdeEU (onder voorbehoud) een tweedaags bezoek aan Brussel. Je gaat je dan verder verdiepen in de verschillende mogelijkheden binnen de EU-instellingen, bijvoorbeeld door Nederlandse ambtenaren te interviewen. De informatie en contacten die je hierbij opdoet, kun je gebruiken bij je activiteiten in de tweede helft van het studiejaar en voor je eigen carrière.

Aanmelden als EU Careers student ambassadeur

Wil jij in het studiejaar 2022-2023 studenten op jouw universiteit informeren en adviseren over een carrière bij de EU? Meld je vóór 10 april aan voor het EU Careers Student ambassadeur programma! Dit doe je door een bericht te sturen naar WerkenbijdeEU. Vergeet niet te vermelden aan welke universiteit je studeert en als student ambassadeur aan de slag wilt. Spoedig na 10 april hoor je of je wordt uitgenodigd voor een telefonisch gesprek met de voorlichter van WerkenbijdeEU. Als je bent geselecteerd, dan brengt WerkenbijdeEU je in contact met EPSO/EU Careers. De definitieve selectie wordt op 28 april bekend gemaakt.

Let op: we zoeken studenten van de universiteiten in: Twente, Tilburg, Delft en Eindhoven.

Heb je vragen over het programma of de selectieprocedure neem dan contact op met WerkenbijdeEU.

EU Careers student ambassadeur