A Future, made in Europe - 19 mei - Paard Den Haag

A future, made in Europe, hét event voor studenten/jongeren over vrede & veiligheid, duurzaamheid en gendergelijkheid in Europa

Wil jij jouw ideeën over vrede & veiligheid, duurzaamheid of gendergelijkheid in de EU delen met toonaangevende Europarlementariërs, Europese topambtenaren, internationale experts, activisten, journalisten en EU-trainees? Je wordt geïnspireerd door korte presentaties, panels, workshops en speeddates en ontdekt verschillende mogelijkheden om bij Europese instellingen te gaan werken. En je kan genieten van muziek en humor van theatermakers de Kiesmannen. Ga in gesprek met: Bob Deen, Pjotr Sauer, Sander Luijten, Tony Agotha, Els Sweeney-Bindels, Sevim Aktas, Lara Wolters, Joanneke Balfoort en EU-trainees.

Zien en horen we jou ook de 19e mei? Er is een beperkt aantal plekken beschikbaar, dus schrijf je snel in en blok je agenda in de middag van 19 mei!

A Future, made in Europe

De Russische invasie in Oekraïne heeft de gehele wereldorde op scherp gezet. De afgelopen jaren werd de Europese Unie al geteisterd door de klimaatcrisis, het uittreden van de Britten en de coronapandemie. Welke koers moet de EU varen en hoe moet zij met de grote uitdagingen van de 21e eeuw omgaan?

Donderdagmiddag 19 mei organiseren het Liaisonbureau van het Europees Parlement, de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland en WerkenbijdeEU daarom A Future, Made in Europe in het Paard in Den Haag, om samen met jou richting te geven aan de EU. Hoe moet een mogelijke Europese defensie eruit zien? Hoe werken we nog sneller naar een klimaatneutrale EU? En hoe zorgen we ervoor dat gendergelijkheid nu echt gewaarborgd wordt in heel Europa?

Gasten

 • Tony Agotha helpt als diplomatiek adviseur van Frans Timmermans baanbrekende initiatieven als de Green Deal van de grond te krijgen en internationaal de trend te zetten.
 • Pjotr Sauer werkt als Rusland-Oekraïne verslaggever voor The Guardian. Hij deelt zijn ervaringen in Oekraïne en geeft belangrijke inzichten over de rol van de media in deze oorlog.
 • Bob Deen geeft als defensie- en Oost-Europadeskundige van Instituut Clingendael duiding over de oorlog in Oekraïne en de wereldwijde impact hiervan.
 • Joanneke Balfoort vervult als directeur bij de Europese Dienst voor Extern Optreden een belangrijke rol in Europese defensiesamenwerking en weet als geen ander hoe Europa kan inspelen op (toekomstige) militaire dreigingen.
 • Lara Wolters maakt zich als Europarlementariër sterk voor o.a. het aanpakken van klimaatverandering en kansengelijkheid in het onderwijs.
 • Sevim Aktas werkt als Junior Professional bij de Europese Commissie aan oplossingen voor de energietransitie in Europa.
 • Sander Luijten vertegenwoordigt samen met het Hoofd Permanente Militaire Vertegenwoordiging de Nederlandse belangen, onder andere in het Militaire Comité van de Europese Unie
 • EU-trainees bij de Europese Commissie en het Europees Parlement werken aan uiteenlopende onderwerpen binnen vrede & veiligheid, duurzaamheid en gendergelijkheid. Ze hebben ook de beste tips voor het bemachtigen van een traineeplek.

Programma

14.00 Opening - A future, made in Europe: wat doet de EU en hoe kun jij zelf een bijdrage leveren?        14.30 Ronde 1 Vrede & veiligheid - Defensie in Europa
15.10 Ronde 2

 • Optie 1 Klimaat - Energieveiligheid (in het Engels)
 • Optie 2 Gendergelijkheid

15.50 Ronde 3

 • Optie 1 Vrede & veiligheid - Cyberveiligheid en desinformatie
 • Optie 2 Speeddaten met Europese beleidmakers en EU-trainees

16.30 Ronde 4

 • Optie 1 Speeddaten met Europese beleidmakers en EU-trainees
 • Optie 2 Klimaat - activisme (in het Engels)
 • Optie 3 Fake news - master class (in het Engels)

17.10 Afsluiting met netwerkborrel en DJ
18.15 Einde