Als Junior Professional bij een EU-delegatie werken? Solliciteer tussen 4 en 31 januari en start in oktober.

De Europese Dienst voor extern optreden (EDEO) en de Europese Commissie (CIE) zoeken gedreven young professionals die 12 tot 24 maanden als Junior Professionals in Delegation (JPD) bij een delegatie van de EU willen werken en willen bijdragen aan het Europees buitenlandbeleid. Solliciteren kan van 4 tot 31 januari 2023.

Junior Professionals in Delegation
Beeld: ©EEAS

Wat ga je doen?

Op een EU-delegatie kun je binnen verschillende domeinen aan de slag. Op welk domein je wordt ingezet, hangt onder andere af van het profiel waarvoor je je aanmeldt. Bij het EDEO-profiel kun je denken aan buitenland- en veiligheidsbeleid (CFSP), politieke analyse/rapportage, pers & communicatie, rule of law en justitiële aangelegenheden. Bij het CIE-profiel word je op andere thema’s ingezet, zoals sociale zaken, economische zaken, landbouw en visserij en infrastructuur.

Als Junior Professional in Delegation kun je werken bij een van de 143 EU-delegaties, wereldwijd. Later in de selectieprocedure bepalen de EDEO en CIE op welke delegaties de kandidaten worden geplaatst. Je kunt op je aanmeldformulier aangeven naar welke geografische regio jouw voorkeur uit gaat, maar het is niet zeker of je hier ook wordt geplaatst. Naast een geografische regio kun je ook denken aan andere internationale organisaties: de EU heeft bijvoorbeeld ook een delegatie bij de VN in New York of bij de OESO in Parijs. Op de website van de Europese Dienst voor extern optreden vind je een volledig overzicht van alle EU-delegaties.

Wie kan solliciteren

Om in aanmerking te komen voor een functie als Junior Professional in Delegation voldoe je minimaal aan de volgende voorwaarden:

  • Je hebt interesse in en motivatie voor het werken bij een delegatie van de Europese Unie.
  • Je bent in het bezit van een master die aansluit op de werkzaamheden bij de EDEO en/of Europese Commissie.
  • Je beheerst het Engels en/of Frans uitstekend en bij voorkeur ook andere talen.
  • Relevante werkervaring (in het buitenland) en extra curriculaire activiteiten zijn een pre.
  • Je mag niet meer dan 4 jaar werkervaring hebben, waarvan maximaal 1 jaar binnen de EDEO, Europese Commissie of een andere EU-instelling.

Europese Dienst voor extern optreden

De Europese Dienst voor extern optreden (EDEO/EEAS) is de diplomatieke dienst van de EU. De EDEO moet het buitenlands beleid van de EU samenhangender en doeltreffender maken om Europa meer invloed in te wereld te geven. De dienst onderhoudt de diplomatieke betrekkingen van de EU met landen buiten de EU en leidt het buitenlands- en veiligheidsbeleid van de EU.

Hoe te solliciteren

Op de website van de EDEO vind je vanaf 4 januari 2023 meer informatie over het Junior Professional in Delegation (JPD) programma en de sollicitatieprocedure. Hier vind je dan ook het sollicitatieformulier. Voor Nederland is de Permanente Vertegenwoordiging van het Koninkrijk der Nederlanden bij de Europese Unie (PV EU) verantwoordelijk voor het voordragen van kandidaten. Je kunt tussen 4 en 31 januari 2023 jouw sollicitatieformulier per e-mail opsturen naar de PV EU.

Vanaf februari gaat de PV EU een voorselectie maken. De voorselectie wordt uiterlijk eind april 2023 doorgeven aan de EDEO en CIE. Daar wordt besloten welke kandidaten worden aangenomen. Heb jij op tijd gesolliciteerd, dan hoor je begin februari van de PV EU hoe de voorselectie er verder uitziet.

Nadat de selectie komende zomer is afgerond, ontvangen de geselecteerde kandidaten in september een introductietraining in Brussel. Vanaf uiterlijk oktober 2023 start je in de functie op de delegatie waar je bent geplaatst.