Met een goede voorbereiding verhoog je jouw slagingskansen voor de selectieprocedure van de Europese Unie. WerkenbijdeEU helpt je daar graag bij door middel van onze concourstraining. Veel mensen die zich in het verleden door ons lieten begeleiden, wisten hun slagingskansen aanzienlijk te verhogen. Meld je aan voor de Talent Pool van WerkenbijdeEU en wij geven je begeleiding op maat, advies per selectieronde, nuttige tips en toegang tot onze gratis online oefenmodules. Ter voorbereiding op het assessment organiseren wij een tweedaagse assessmenttraining. Onze trainingen en adviezen worden in het Nederlands gegeven en zijn beschikbaar voor iedereen met de Nederlandse nationaliteit.

Solliciteren bij de EU

Talent Pool voor concoursdeelnemers

Heb jij je aangemeld voor een concours? Heb je een inschrijfnummer van EPSO? En heb je de Nederlandse nationaliteit? Dan kom je bij bepaalde concoursen in aanmerking voor begeleiding van WerkenbijdeEU ter voorbereiding op de verschillende testrondes. Meld je aan voor deze begeleiding via ons contactformulier. Vergeet hierin niet aan te geven bij welk concours je begeleiding wilt ontvangen.

Na je aanmelding ontvang je een link naar het formulier waarmee je je kunt inschrijven in onze Talent Pool. Sta je eenmaal geregistreerd in de Talent Pool? Dan kunnen we je gedurende het concours informeren, trainen en blijven volgen. Ook als WerkenbijdeEU bij jouw concours geen specifieke begeleiding biedt, is het altijd raadzaam je te laten registreren in de Talent Pool; nuttige tips en informatie hebben we altijd beschikbaar.

Talent Pool voor EU-trainees

Heb je je aangemeld als trainee bij een van de Europese instellingen, neem dan contact met WerkenbijdeEU op. Wij sturen je een link naar het aanmeldformulier voor onze Talent Pool. We geven je gratis advies en tips. Door je te registreren in de Talent Pool kunnen wij gedurende de gehele selectieprocedure contact met jou onderhouden en je ondersteunen en begeleiden op de momenten dat dit nodig is. Voor een traineeship bij het Europees Parlement is dat direct na sluiting van de inschrijftermijn. Bij de Europese Commissie als je door de voorselectie bent gekomen. Iedere instelling heeft haar eigen selectieprocedure, dus meld je na inschrijving voor het traineeship van jouw keuze aan voor de Talent Pool. WerkenbijdeEU zal jou vervolgens informeren over wat je vanaf dat moment het best kan doen.

Online oefenpakketten bij concours

WerkenbijdeEU biedt bij bepaalde concoursen (een beperkt aantal) Nederlandstalige online oefenpakketten aan. De oefenopgaven voor verbaal en abstract redeneren zijn, zoals ook bij de echte test, in het Nederlands. Het onderdeel numeriek redeneren is in het Engels.

De overige oefenvragen zijn in het Engels. Deze oefenpakketten worden doorgaans aangeboden bij de grotere concoursen. Mocht er op dit moment zo’n concours plaatsvinden, dan staat op onze homepage informatie over de specifieke begeleiding die wij bij dit concours bieden. Het is altijd verstandig bij WerkenbijdeEU te informeren naar de mogelijkheden van begeleiding. Ook bij kleinere en specialistische concoursen kunnen we vaak iets voor je betekenen.

Trainingsdagen voor het assessment

De derde ronde van het concours bestaat uit een assessment. Ter voorbereiding hierop organiseren we bij bepaalde concoursen een concourstraining die je klaarstoomt voor dit assessment. Je leert wat je persoonlijke verbeterpunten zijn en je werkt daaraan. De training wordt gegeven door Leeuwendaal en duurt meerdere dagdelen, in totaal 2 dagen. De voertaal bij deze training is Nederlands.

Voor deze training kun je je pas aanmelden nadat je door de eerste twee testrondes van het concours bent gekomen en een uitnodiging voor de derde ronde hebt ontvangen. Deelname is onder voorbehoud van het aantal beschikbare plaatsen. Als er assessmenttrainingen zijn, worden deze altijd aangekondigd op de homepage van onze website.

Hans Stander

De ervaringen van Hans Stander met de concourstraining van WerkenbijdeEU

"Ik heb me in mei 2016 ingeschreven voor een selectieprocedure (concours) voor auditors die ik in juni 2017 succesvol afrondde.

Na mijn inschrijving in 2016 heb ik via WerkenbijdeEU ondersteuning gekregen ter voorbereiding op de onderdelen van de selectieprocedure. Mijn ervaring is dat je je eigenlijk nooit goed genoeg kunt voorbereiden en dat ieder beetje informatie over wat je kunt verwachten nodig is om goed beslagen ten ijs te komen.

De ondersteuning van WerkenbijdeEU was nuttig en, zeker naar het einde van de procedure toe, persoonlijk. Ik kreeg toegang tot een oefenwebsite voor de CBT en later bij het assessment een tweedaagse groepstraining en een individueel skypegesprek met een trainer om de interviews en het groepsassessment goed voor te bereiden.

De hele selectieprocedure is en blijft natuurlijk een persoonlijk proces. Beroepsachtergrond en competenties worden getoetst. Mijn voorbereiding was er dan ook met name op gericht om, ondanks de grote (tijds)druk van de selectieprocedure, te kunnen laten zien wat ik in huis heb. De ondersteuning van WerkenbijdeEU was daar ook op gericht en zorgde ervoor dat ik beter wist wat ik kon verwachten en wat ik in die situaties moest doen om mijn kennis en vaardigheden goed voor het voetlicht te brengen."

Studiefaciliteiten voor rijksambtenaren

Heb je een uitnodiging ontvangen voor het assessment, doe je mee aan de assessmenttraining van WerkenbijdeEU en ben je rijksambtenaar? Dan kun je gebruikmaken van de volgende regeling voor studiefaciliteiten:

  • buitengewoon verlof voor de twee dagen assessmenttraining;
  • reiskostenvergoeding voor assessmenttraining;
  • kostenvergoeding van assessmenttraining (indien eigen bijdrage wordt gevraagd);
  • buitengewoon verlof voor deelname aan het assessment in Brussel;
  • reiskostenvergoeding voor assessment;
  • twee extra verlofdagen voor eigen voorbereiding (studie).

In totaal betekent dit vijf studieverlofdagen en vergoeding van reis- en trainingskosten.

Bekijk de circulaire ‘faciliteiten rijksambtenaren bij deelname EU-concours‘ en vraag bij je P-functionaris naar nadere informatie over deze regeling.

Oefenwebsites en handige boeken

Gebruik onze lijst met nuttige websites en literatuur. Zo verzamel je al veel nuttige informatie. Je vindt er onder meer oefenwebsites en handige boeken die je kunt gebruiken om je voor te bereiden op de eerste ronde van het concours (de Computer Based Tests).