Als trainee werken bij de Europese Centrale Bank

Weblog

In dit weblog deel ik, Almir Nikocevic, graag mijn persoonlijke ervaringen en gedachtes over werken bij de Europese Centrale Bank. Mijn tekst representeert niet de gedachtes van de Europese Centrale Bank.

sculptuur Europese Centrale Bank

De Europese Centrale Bank

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft twee kerntaken: het waarborgen van prijsstabiliteit en het waarborgen van financiële stabiliteit binnen de EU. Dit bereikt ze middels het monetair beleid en macro- en microprudentieel beleid. Daarnaast wordt veel aandacht besteed aan het analyseren van financiële trends en statistieken. De organisatie is zeer modern, dit is onder andere ook te zien aan het nieuwe moderne gebouw met aangenaam ingerichte werkplekken en gestroomlijnde processen. De ECB heeft de afgelopen jaren een forse groei doorgemaakt, omdat er een aantal taken bij zijn gekomen, waaronder financieel toezicht. Dit maakt de ECB een uitdagende plek om te werken, er is genoeg te doen!

Finance

Ik ben sinds juli 2017 trainee bij de afdeling Budgeting and Controlling (BCO). BCO valt onder het Directorate General Finance. We zijn vooral bezig met budgetteren, maandelijkse financiële rapportages en het strategisch plannen van resources. We hebben herhaaldelijk overleg met managers van andere afdelingen en doen voorstellen bij verschillende Committees. Dit maakt het werk leuk en uitdagend; wat je maakt draagt namelijk bij aan de beslissingen die invloed hebben op de bedrijfsuitvoering van de gehele bank en uiteindelijk de EU.

Mijn bachelor bedrijfseconomie en master accountancy & control hebben me een sterke basis gegeven voor mijn werkzaamheden. Daarnaast heb ik mijn werkervaring een goede leerschool gevonden die nu zijn vruchten afwerpt. Een tip voor als je in Finance wilt werken is om goed overweg te kunnen met Excel. Het blijft de meest gebruikte tool en handig voor allerlei opdrachten. Kijk daarom even bij je universiteit of hogeschool of er keuzemodules worden gegeven in Excel. Daarnaast kan je veel leren tijdens stages en via YouTube.

Mijn collega’s komen uit vrijwel alle landen van de EU, hierdoor heerst er een dynamische en interessante werksfeer waarin je iedere dag iets nieuws leert over andere culturen. Door een gezamenlijk doel en wederzijds respect wordt diversiteit als een kracht gebruikt. Dit is ook een van de redenen waarom ik me aangenaam snel thuis voelde in de organisatie. Er worden veel uitjes, lunches, diners en andere activiteiten georganiseerd met de trainees en collega’s onderling. Dit zorgt ervoor dat je gemakkelijk vrienden maakt en je snel thuis voelt in Frankfurt. De voertaal bij de ECB is Engels, maar je kunt hier ook makkelijk andere talen oefenen en spreken.

Europese Centrale Bank (ECB)

Frankfurt

De stad Frankfurt vergelijk ik een beetje met Rotterdam. Het is een behoorlijk grote stad, maar toch klein als je de weg kent. Vanzelfsprekend is het ook zo dat je de stad even moet leren kennen, voordat je je er echt thuis voelt. Dankzij goede verbindingen in het openbaar vervoer ben je vaak binnen een half uur aan de andere kant van de stad. Fietsen gaat prima en reizen met de auto is ook geen probleem. Verder verzorgt de ECB accommodaties voor trainees en mag je voor een kleine prijs gebruik maken van de fitnessvoorziening in de gebouwen.

Sollicitatieprocedure bij de ECB

Met betrekking tot de sollicitatieprocedure adviseer ik je om je in te schrijven op notificaties van nieuwe vacatures voor traineeships en te reageren op de vacatures die aansluiten op jouw profiel. Besteed voldoende aandacht aan het invullen van het digitale formulier met je werkervaring. Verwoord duidelijk wat je hebt gedaan, zet het pakkend neer en probeer de sollicitatie te richten op de specifieke vacature. Zorg er ook voor dat je motivatie persoonlijk, pakkend en duidelijk is. Op basis van je sollicitatie kan je worden uitgenodigd voor een interview. Een interview voor een traineeship vindt meestal plaats met drie collega’s van de ECB via Skype of telefoon. Bereid je goed voor door zo veel mogelijk te lezen en leren over de ECB, je afdeling en positie en wees in staat om kritische vragen over jezelf te beantwoorden. Blijf vooral jezelf tijdens het gesprek. Op basis van je cv en het interview word je geaccepteerd of afgewezen. Een relatief kort proces dus!

Vragen?

De ECB biedt veel mogelijkheden. Ben je geïnteresseerd geraakt in het werken bij de ECB of de EU, maar heb je nog vragen? Kijk dan verder op website van de ECB, deze website of bezoek een van de voorlichtingen of Meet & Greets van WerkenbijdeEU. Voor vragen kun je mij ook altijd een bericht sturen via LinkedIn.

Almir Nikocevic

Over Almir

Naam: Almir Nikocevic
Als trainee werkzaam bij: Europese Centrale Bank
Locatie: Frankfurt
Sociale netwerken: LinkedIn

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.