EU-trainee Cees Jan Geuze werkt in het hart van de Europese politiek

Voor trainee Cees Jan Geuze is geen dag hetzelfde. Als trainee in het kabinet van de eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie heeft hij drukke, afwisselende werkdagen. "Wat wij doen is concreet en heeft invloed op de politiek." En dat is precies wat Cees Jan aanspreekt.

Cees Jan Geuze

"Aan de buitenwereld is het soms lastig uit te leggen wat mijn werk inhoudt. Wat het in mijn geval makkelijker maakt, is dat de meeste mensen de naam Frans Timmermans wel kennen." Toch is het voor veel mensen niet helemaal duidelijk wat de rol is van de Europese Commissie. Cees Jan probeert dit met concrete voorbeelden duidelijk te maken. "Dan vertel ik bijvoorbeeld over het voorstel van de Europese Commissie voor 10 dagen vaderschapsverlof. Dat hebben de meeste mensen wel meegekregen, want dat is uitgebreid in de media geweest."

Traineeship als voorbereiding op 'echte' baan
De portefeuille van het kabinet is heel breed: migratie, rule of law, better regulation, onderwerpen die Cees Jan dagelijks voorbij ziet komen. En na bijna 5 maanden Blue Book-traineeship bij de Europese Commissie heeft hij daar veel van geleerd. Inhoudelijk, maar ook qua werkhouding: "Ik heb hier wel geleerd om onder tijdsdruk te werken. Er is veel dat ad hoc moet gebeuren en ik word niet meer bij het handje genomen. Ik ben verantwoordelijk voor mijn eigen werk en resultaten, en daardoor ben ik ook zelfredzamer geworden. Die ervaring kan ik ook weer gebruiken bij de volgende stap: in september ga ik aan de slag bij de Nederlandsche Bank voor een 2-jarig traineeship."

Netwerk opbouwen
Met de andere EU-trainees heeft Cees Jan regelmatig contact. "In het weekend hebben we vaak een feestje en soms lunchen we samen of drinken we koffie. Het is hoe dan ook leuk om ervaringen uit te wisselen over de bijzondere tijd die we meemaken." Ook het wonen in Brussel bevalt Cees Jan goed. Hoewel het imago van de stad niet zo positief is, herkent Cees Jan het beeld van vieze, onveilige stad helemaal niet: "Ik vind Brussel heel plezierig. Het is alsof je in Frankrijk woont, maar je kan met de NS naar huis. Als de zon schijnt, zitten veel mensen op het terras, je hoort overal Frans om je heen, de omgeving is heuvelachtig, dat vind ik leuk. Brussel heeft problemen, het is niet altijd overal even schoon, maar ik voel me hier veilig. En, ook leuk: iedereen is op zoek naar nieuwe vrienden, dus er is altijd wel iemand die met je naar een museum wil, of een drankje met je wil drinken. Brussel is een unieke plek in Europa, de politieke hoofdstad van de Europese Unie. Ik kan het iedereen aanraden om dat een aantal maanden te ervaren!"

Mooie en waardevolle ervaringen
"Een van mijn mooiste momenten was meehelpen bij het bezoek van Frans Timmermans aan Rotterdam, voor een Citizens’ Dialogue. Ik schreef mee aan de briefing en stelde een draaiboek voor het bezoek samen. Dat vond ik mooi om te doen. Het feit dat ik internationaal werk, maakt het voor mij extra interessant. Als ik werk aan het milieubeleid van de Europese Commissie, dan werk ik aan het beleid van heel Europa."

Sollicitatietips van Cees Jan
"Veel mensen melden zich aan voor een stage of traineeship bij de Europese Unie, vanwege interesse in het buitenland. Werken in het buitenland is natuurlijk interessant, maar de Europese Commissie is per definitie al buitenland. Je hoeft niet per se bij Europese Dienst voor Extern Optreden te willen werken, of bij het directoraat-generaal (DG) voor Ontwikkelingssamenwerking om buitenland-ervaring op te doen. Alles is per definitie internationaal; je werkt samen met mensen uit allerlei landen, en als je werkt aan beleid van de Europese Commissie, dan werk je automatisch aan beleid van heel Europa."

"Daarom zou ik geĂŻnteresseerden aanraden om goed na te denken over waar je trainee wilt worden: misschien pas je wel beter bij het DG Milieu, of het DG Justitie en Consumentenzaken. DG Milieu is bijvoorbeeld bezig met plasticbeleid voor heel Europa. Superrelevant, toch?"

Wil jij net als Cees Jan als EU-trainee werk doen dat er toe doet?
Lees meer over de mogelijkheden als trainee bij de EU.

Frans Timmermans