Wil jij meewerken aan duurzame oplossingen voor landbouw en plattelandsontwikkeling in de Europese Unie?

De Europese Unie (EU) zet met onder andere de Green Deal sterk in op duurzaamheid. Dit vraagt om een landbouwbeleid met oog voor milieu en innovatie. Jij kunt hier met jouw expertise aan bijdragen door mee te doen aan de selectieprocedure duurzame landbouw en plattelandsontwikkeling en in te stromen op een vaste aanstelling bij de EU. De EU werft met name voor functies bij de Europese Commissie.

Heb je interesse in deze selectieprocedure duurzame landbouw en plattelandsontwikkeling? Schrijf je tot 9 maart 2021 in. Voordat je kunt solliciteren op een functie doorloop je een pittige selectieprocedure. Meld je bij WerkenbijdeEU als je wilt deelnemen aan de selectieprocedure. WerkenbijdeEU geeft jou tips, oefenmateriaal en training om je kansen te vergroten. Scrol naar beneden voor meer info over deze selectieprocedure, over de begeleiding van WerkenbijdeEU en om je aan te melden voor de selectieprocedure.

verduurzamen van de stal bij een melkveehouder

Voor wie?

Wil jij deelnemen aan de selectieprocedure dan moet je minimaal een bachelor landbouwwetenschappen hebben en drie jaar relevante werkervaring op het gebied van duurzame landbouw, plattelandsontwikkeling, bosbouw, duurzame natuurlijke hulpbronnen, landbouweconomie, landbouwmarkten of handel. Je kunt ook deelnemen met een andere opleiding op hetzelfde niveau, mits je over minimaal zes jaar relevante werkervaring op een van hiervoor genoemde onderwerpen beschikt.

Bijna vanzelfsprekend heb je een (zeer) goede kennis van ten minste twee van de 24 officiële talen van de EU, waarvan een taal op C1 niveau en een taal op niveau B2 (Engels of Frans).

De selectieprocedure richt zich op functies in een bij de EU gehanteerde rang AD6, beleidsmedewerker.

Alle details over gevraagde opleiding en ervaring vind je in de officiële publicatie bij deze selectieprocedure.

Wat en waar?

Na een succesvolle deelname aan de selectieprocedure kun je solliciteren op passende functies bij de EU-instellingen, in het bijzonder bij de directoraten-generaal Landbouw en Plattelandsontwikkeling (AGRI), Klimaat (CLIMA) en Milieu (ENV) van de Europese Commissie. Je treedt na een proefperiode in vaste dienst van de EU.

Er zijn verschillende mogelijkheden binnen beleid en analyse. Je gaat aan de slag met voorstellen voor slimme plattelandsontwikkeling, je denkt na over de Farm-to-Fork strategie of over financiering van initiatieven. Als beleidsmedewerker draag je zorg voor het wetgevingsproces, stem je stukken af met collega’s binnen andere DG’s en beantwoord je vragen van het Europees Parlement. Als analist rapporteer je over de uitwerkingen van beleid in de lidstaten, voer je impact assessments uit of maak je 'partial equilibrium' modellen. In alle gevallen breng je het EU-landbouwbeleid verder en werk je vaak nauw samen met Nederland en andere EU-lidstaten. In de officiële publicatie bij deze selectieprocedure vind je alle details over de procedure, de functie-eisen en mogelijkheden.

Initiatief tonen loont, ook voor je zelfontwikkeling en carrière bij de EU. Je wordt aangemoedigd om na enkele jaren te solliciteren op een nieuwe functie, bij een ander onderdeel van de Europese Commissie of misschien wel op een EU-delegatie wereldwijd. De EU biedt ook uitgebreide opleidingsmogelijkheden.

Akker met border van bloemen om de biodiversiteit te bevorderen

De selectieprocedure

De selectieprocedure start met een preselectietest. Afhankelijk van het aantal deelnemers wordt eerst je redeneervermogen getoetst. Daarna volgt een voorselectie op basis van je kwalificaties via een online Talent Screener. Kandidaten met de beste resultaten worden uitgenodigd voor een assessment van een of twee dagen in Brussel. Lees meer over de selectieprocedure op de website van het Europees Bureau voor Personeelsselectie.

Begeleiding en training van WerkenbijdeEU

De selectieprocedures bij de EU zijn pittig en ingewikkeld. Je kunt hierbij best wat hulp gebruiken. WerkenbijdeEU geeft je informatie, tips, oefenmateriaal en training om je kansen te vergroten. De adviseurs van WerkenbijdeEU weten precies welke onderdelen in de Talent Screener belangrijk zijn voor een goede beoordeling. Wij geven jou namens de Nederlandse overheid informatie, tips, oefenmateriaal en training om je kansen te vergroten. Ook kun je via WerkenbijdeEU gebruik maken van (klassikale) training ter voorbereiding op het assessment, de laatste fase van de selectieprocedure. Je hoeft voor onze ondersteuning niets te betalen. De enige voorwaarde is dat je de Nederlandse nationaliteit moet bezitten. Door je te registreren in de Talent Pool van WerkenbijdeEU kun je aanspraak maken op de begeleiding, ondersteuning en training bij de selectieprocedure duurzame landbouw en plattelandsontwikkeling (je kunt volstaan met het invullen van de verplichte velden). Om te beginnen geven we je tips bij het invullen van de Talent Screener.

Woensdagmiddag 24 februari organiseert WerkenbijdeEU van 16.30 tot 17.30 uur een online voorlichting bij deze selectieprocedure. De voorlichting start met een gesprek met Gijs Schilthuis (afdelingshoofd DG AGRI, Europese Commissie) over werken bij de Commissie, wat speelt op zijn werkgebied op EU-niveau, welke mogelijkheden er zijn ná doorlopen van de EU-selectieprocedure duurzame landbouw/plattelandsontwikkeling. Ook de begeleiding, ondersteuning en training voor, tijdens en na de selectieprocedure door WerkenbijdeEU en de PV EU/ABD wordt besproken. Interesse? Neem contact op via werkenbijdeEU@minbuza.nl.

Faciliteiten voor Rijksambtenaren

Rijksambtenaren kunnen bij deelname aan deze selectieprocedure aanspraak maken op vijf dagen studieverlof en een vergoeding voor reis- en trainingskosten. Bekijk de circulaire ‘faciliteiten rijksambtenaren bij deelname aan de EU-selectieprocedure‘ voor meer informatie.

Zonnepanelen bij akkerbouwbedrijf