Ga jij bij de EU meewerken aan beleid voor visserij, maritieme zaken of ocean governance?

De Europese Unie is een van de belangrijkste spelers in internationaal oceaanbeheer en maakt zich sterk voor een duurzame, blauwe economie. Nieuw en toekomstbestendig beleid voor visserij en maritieme zaken is hiervoor noodzakelijk. Goed toezicht op de (huidige en nieuwe) regels en het gebruik van het zeerecht zijn bepalend voor de haalbaarheid van de gestelde ambities. De Europese instellingen zoeken (senior) medewerkers die aan dit beleid willen bijdragen. Het betreft met name functies bij het directoraat-generaal Maritieme Zaken en Visserij (DG MARE) van de Europese Commissie.

Voordat je kunt solliciteren op een functie met vast dienstverband doorloop je een pittige selectieprocedure. Heb je interesse in deze selectieprocedure maritieme zaken en visserij? Schrijf je dan tot 11 januari 2022 in. Maar meld je eerst bij WerkenbijdeEU als je wilt meedoen. WerkenbijdeEU geeft je namelijk tips, oefenmateriaal en training om je kansen te vergroten. Scrol naar beneden voor meer info over deze selectieprocedure, over de begeleiding van WerkenbijdeEU en om je aan te melden voor de selectieprocedure.

Viskotter

Voor wie?

Om deel te nemen aan de selectieprocedure maritieme zaken en visserij moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Minimaal een bachelor en vier jaar werkervaring op het gebied van maritieme zaken, visserij of oceaanbeheer en zeerecht. Met een master volstaat drie jaar relevente werkervaring.
  • Een (zeer) goede kennis van ten minste twee van de 24 officiële talen van de EU, waarvan een taal op C1 niveau en Engels of Frans op niveau B2.

Alle details over gevraagde opleiding, ervaring en de functie vind je in de publicatie bij deze selectieprocedure.

Wat en waar?

Als (senior) beleidsmedewerker of jurist werk je mee aan de ontwikkeling en uitvoering van het gemeenschappelijk visserijbeleid, oceaanbeheer (inclusief zeerecht) en maritiem beleid. Je kunt ook verantwoordelijk worden voor (het toezicht op) de uitvoering, monitoring en evaluatie. Je neemt hiervoor deel aan internationale en interinstitutionele onderhandelingen. Ook de coördinatie op het gebied van internationaal oceaanbeheer, maritieme veiligheid en maritiem toezicht en de uitvoering van de nieuwe aanpak voor een duurzame, blauwe economie kunnen tot jouw taken horen. Hiervoor zul je audits, verificaties en inspecties van de visserij uitvoeren en contacten onderhouden met wetenschappelijke instanties, comités en instituten.
Initiatief tonen loont, ook voor je persoonlijke ontwikkeling en carrièreplanning bij de EU. Je wordt aangemoedigd na enkele jaren op een nieuwe functie te solliciteren, bij een ander onderdeel van de Europese Commissie of misschien wel bij een EU-delegatie wereldwijd.

De selectieprocedure en ondersteuning daarbij van WerkenbijdeEU

De selectieprocedure start met een preselectie. Allereerst wordt er via een online Talent Screener gekeken naar jouw kwalificatie. Hierna volgt een voorselectie op basis van drie redeneertesten. Kandidaten met de beste beoordelingen en scores worden ten slotte uitgenodigd voor een assessment van een of twee dagen in Brussel.

De selectieprocedures bij de EU zijn pittig en ingewikkeld. Je kunt hierbij best wat hulp gebruiken. WerkenbijdeEU geeft je informatie, tips, oefenmateriaal en training om je kansen te vergroten. De adviseurs van WerkenbijdeEU weten precies welke onderdelen in de Talent Screener belangrijk zijn voor een goede beoordeling. Wij geven jou namens de Nederlandse overheid informatie, tips, oefenmateriaal en training om je kansen te vergroten. Ook kun je via WerkenbijdeEU gebruik maken van (klassikale) training ter voorbereiding op het assessment, de laatste fase van de selectieprocedure. Je hoeft voor onze ondersteuning niets te betalen. De enige voorwaarde is dat je de Nederlandse nationaliteit moet hebben. Door je aan te melden in onze Talent Pool kun je gebruik te maken van onze begeleiding en ondersteuning.

Faciliteiten voor Rijksambtenaren

Rijksambtenaren kunnen bij deelname aan deze selectieprocedure aanspraak maken op vijf dagen studieverlof en een vergoeding voor reis- en trainingskosten. Bekijk de circulaire ‘faciliteiten rijksambtenaren bij deelname aan de EU-selectieprocedure‘ voor meer informatie.

ecologisch onderzoek