Selectieprocedure voor (senior) economen bij de Europese Unie opent binnenkort

Kijk de online voorlichting terug en neem deel aan de selectieprocedure.

De Europese Unie (EU) staat voor de grote uitdaging de Europese economie, de financiële sector en de internationale handelspositie weerbaar te houden. Belangrijke ontwikkelingen in bijvoorbeeld veiligheid en klimaatverandering vragen om een wendbare Europese Unie en een moderne EU-begroting. Wil jij bij een van de Europese instellingen aan verschillende economische vraagstukken werken? Schrijf je tussen 28 mei en 9 juli in voor deelname aan de selectieprocedure voor (senior) economen. Na succesvolle selectie treed je in dienst op een vast contract en kan je carrière maken bij de EU. WerkenbijdeEU geeft informatie, tips, training en begeleiding, zodat je optimaal voorbereid aan de selectieprocedure kan deelnemen.

Charlotte Renckens

Carrièremogelijkheden voor economen in vaste dienst bij de EU

De EU werft haar personeel in vaste dienst door middel van selectieprocedures. Deze worden georganiseerd door het Europees Bureau voor Personeelsselectie (EPSO). Deelname aan de selectieprocedure biedt de kans te solliciteren op (senior) beleidsfuncties voor economen. Ambtenaren bij de Europese instellingen worden gestimuleerd van functie te wisselen. Ook doorgroei naar een managementpositie is goed mogelijk. Via deze selectieprocedure werft de EU specifiek economen met een achtergrond in financiële , macro-/micro- en industriële economie. Er komen vacatures beschikbaar bij alle EU-instellingen, met name bij de Europese Commissie. Deze biedt interessante functies bij o.a. de directoraten-generaal voor Economische en Financiële ZakenBudgetMededingingHandelInterne Markt, Industrie, Ondernemerschap en Midden- en Kleinbedrijf en Belastingen en Douane-Unie.

"Nederland heeft alle baat bij een welvarend maar ook financieel stabiel Europa."

De selectieprocedure & solliciteren

Deelname aan deze selectieprocedure is mogelijk met minimaal een bachelor en drie jaar (relevante) werkervaring (functieniveau AD6). Deze minimumeis voor deelname zegt weinig over de inhoud en het niveau van de functies waarop je kunt solliciteren. Ook voor ervaren economen is deze selectieprocedure een goede instroommogelijkheid bij de EU.

Stappen in de selectieprocedure

De selectieprocedure wordt georganiseerd door het EPSO. WerkenbijdeEU biedt deelnemers ondersteuning aan, maar heeft geen inzicht in de gegevens van kandidaten of de uitkomst van de selectiestappen.   

 1. Online aanmelding via EU Careers, deadline 9 juli 12 uur ’s middags. Je kunt je aanmelding tussentijds opslaan om deze op een later tijdstip af te ronden.
 2. EPSO nodigt deelnemers uit voor de selectietest. Deze maak je online (met toezicht op afstand) en bestaat uit de volgende onderdelen:
  - verbaal, numeriek en abstract redeneren (een minimumscore is hier noodzakelijk)
  - vakinhoudelijke kennistoets op basis van het functieprofiel (je moet zo hoog mogelijk scoren)
  - schrijfopdracht/case study (je moet zo hoog mogelijk scoren)
 3. EPSO informeert deelnemers over hun score.
 4. Controle van de bewijsstukken (eisen voor opleiding en werkervaring).
 5. De deelnemers met de hoogste score worden op de laureatenlijst gezet, en krijgen toegang tot relevante vacatures op AD6-niveau.

EPSO heeft een handleiding van de selectieprocedure economie beschikbaar op YouTube.

Het startsalaris op AD6-niveau ligt rond de € 6000 netto (inclusief buitenlandtoelage). Op AD6-niveau kun je beleidscoördinerende taken oppakken. Ook is het mogelijk om in je volgende functie plaatsvervangend afdelingshoofd te worden. Na zo'n vier jaar werken op AD6-niveau kan je doorstromen naar AD7-niveau.

Hoe het Talent Netwerk van WerkenbijdeEU je helpt

Om een interessante functie te vinden bij de Europese instellingen, is het belangrijk dat je je op tijd en goed voorbereidt op het selectie- en sollicitatietraject. Via het Talent Netwerk helpen we je hierbij.

WerkenbijdeEU biedt informatie en ondersteuning, bijvoorbeeld:

 • Een opname van de online informatiesessie (juni 2023)
 • Online oefenmateriaal voor de selectietesten
 • Mogelijkheid om samen met andere Nederlandse deelnemers de selectieprocedure voor te bereiden

Bekijk de online voorlichting met Nederlandse economen bij de EU

Benieuwd naar het verhaal van Nederlandse (senior) economen bij de EU? Hoe zij hun carrière bij de EU vormgeven? Je hoort hier ook hoe de selectieprocedure eruit ziet. Hoe jij je zo goed mogelijk hierop kan voorbereiden. En wat WerkenbijdeEU voor jou kan betekenen in voorbereiding op, tijdens en na het doorlopen van de selectieprocedure economie.