Traineeship bij EFSA: “Trainees zijn een belangrijk deel van de organisatie en die waardering voel je ook”

Jelle Hartstra (27) had na zijn traineeship bij het Joint Research Centre (JRC) van de Europese Commissie nog lang geen genoeg van de internationale omgeving en het werken bij een Europese instelling. Enthousiast meldde hij zich opnieuw op enkele plekken aan. Mét succes, want in 2023 ging hij aan de slag als trainee bij de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) in het Italiaanse Parma. Hoe blikt hij daarop terug?

EFSA trainee Jelle Hartstra voor het kantoor van EFSA
Beeld: ©Jelle Hartstra / Jelle Hartstra

“Mijn aanmelding ging vlot, maar het duurde even voor ik iets hoorde, omdat er nog niet direct een passende functie was”, begint Jelle. “Na een jaar kreeg ik de oproep voor een sollicitatie bij de afdeling ‘Engage’ van EFSA, die over communicatie en partnerships gaat. Bij het gesprek kreeg ik algemene vragen over het agentschap, projecten en uitdagingen uit mijn tijd bij het JRC en wat ik daarvan dacht mee te kunnen nemen naar de EFSA. Niet veel later mocht ik mijn koffers pakken voor een reis naar Parma, waar EFSA is gevestigd.”

Over het traineeship

Solliciteren als trainee bij EFSA doe je in het voorjaar. Je start dan in het najaar (oktober-december) voor een periode van een jaar.

Ben je benieuwd naar alle mogelijkheden voor traineeships bij de EU-instellingen? Bekijk hier het volledige overzicht met traineeships bij de EU.

Voedselveiligheid met oog voor dierenwelzijn

EFSA geeft onafhankelijk wetenschappelijk advies over alle mogelijke voedselgerelateerde risico's van boer tot bord. Jelle: “We verzamelen, beoordelen en integreren wetenschappelijk bewijs over actuele én toekomstige risico’s rond voedselveiligheid met oog voor de gezondheid van planten en dieren. Denk aan de veiligheid van bepaalde voedingsstoffen, voedselverpakkingen, opkomende ziektes in vissen en planten door klimaatverandering of het gebruik van pesticiden in de landbouw en de verspreiding van chemicaliën in zee. Ook dierenwelzijn is een belangrijk thema, bijvoorbeeld rond het gebruik van dieren voor bont. Onze conclusies en adviezen bundelen we in rapporten. Daarmee kunnen beleidsmakers van de Europese commissie, het Europees parlement en de EU-lidstaten vervolgens aan de slag. Het is belangrijk werk, want het voedsel van Europese burgers moet veilig zijn.”

Programma- en projectmanagement

Samen met drie collega’s hield Jelle zich bij EFSA vooral bezig met programma- en project management voor allerlei interne projecten en initiatieven. “Eén van de leukste projecten vond ik het opzetten van een aparte website voor het intranet, specifiek over AI. Dat onderwerp is ook voor EFSA heel belangrijk. Net als voor allerlei andere projecten schreef ik voor deze website nieuwsitems en had ik regelmatig redactioneel overleg met collega’s – alles om de website actueel te houden. Ik vond het vooral gaaf dat ik voor deze opdracht veel vrijheid kreeg om met specialisten op het gebied van AI te sparren.”

Waardering voelen als trainee

Jelle spreekt van een leuke tijd bij de EFSA. “Van de totale organisatie (zo’n 600 medewerkers) bestaat bijna een derde uit trainees. Zij zijn dus een belangrijk deel van de organisatie en die waardering voel je ook. Dat vind ik fijn. Met de drie directe collega’s uit mijn kernteam had ik het meeste contact, maar daarnaast werkte ik ook in allerlei verbanden met andere collega’s samen. Afhankelijk van het project waar het om ging bijvoorbeeld met experts van communicatie of financiële zaken. Zo leerde ik mensen met allerlei achtergronden kennen en kreeg ik gaandeweg een steeds beter beeld van EFSA als geheel.”

EFSA trainee in een italiaans park
Beeld: ©Jelle Hartstra

Hechte traineegemeenschap

Een groot pluspunt van Parma zelf is voor Jelle onder meer de ligging. “Je kunt hier letterlijk elk weekend samen met mede-trainees erop uit: je bent zo bij de Middellandse zee, de Apennijnen én de Dolomieten. Parma zelf is een kalme provinciestad waar je fantastisch kunt eten. Juist omdat het zo rustig is, zoek je elkaar als trainees veel op en heb je hier een hechte trainee community. Een speciale commissie, waar ik ook in zit, organiseert regelmatig activiteiten voor trainees, van potluck-avonden tot af en toe een feestje. Over een week gaan we naar de Parmalat-fabriek en ik herinner me nog de avond waarop we samen het Eurovisie songfestival keken. Binnenkort gaan we weer welkomstactiviteiten organiseren voor de nieuwe trainees. Daar heb ik zelf ook veel aan gehad.”

Hierna graag naar Brussel

Voor Jelle zit zijn jaar als trainee bij de EFSA erop. Gevraagd naar zijn volgende ambities moet hij even lachen. “Nou, ik ben toevallig vandaag als interim bij EFSA begonnen. Ik vervang tijdelijk een collega die met zwangerschapsverlof is. Het is een toffe baan. Ik heb bijna dezelfde taken als tijdens mijn traineeship, maar dan met focus op één project waardoor ik meer de diepte inga. Hierna zou ik graag naar Brussel verhuizen om daar voor een Europese instelling te gaan werken. Want eerlijk is eerlijk: dan zit je nóg dichter op het vuur. Het lijkt me ook fijn om weer wat dichter bij mijn vrienden en familie in Nederland te wonen. Brussel is ook lekker dynamisch en internationaal.”

Tips voor andere trainees

Sollicitatietips voor een traineeship bij de EFSA of een ander EU-agentschap heeft Jelle volop. “Allereerst: geef niet op en ga niet te snel twijfelen over je kwaliteiten als het lang duurt voor je iets hoort in je sollicitatieproces. Dat hoort er helaas een beetje bij. Zet lijntjes uit voor meerdere traineeships, zeker als je een bredere achtergrond hebt zoals internationale relaties of communicatie en beleid. Zo vergroot je je kansen. Mijn ervaring is dat bijna elk traineeship leuk kan zijn; de community maakt het verschil.”