Na de selectie

Ben je geselecteerd als trainee? Gefeliciteerd! Let nu op de volgende zaken.

Officiële bevestiging

Tijdens je lobby kan een ambtenaar of afdelingshoofd je een toezegging doen, maar je selectie is pas officieel als je bericht krijgt van het traineeship office (stagebureau). Dit gebeurt meestal per e-mail.

Vaak vraagt het bureau je om een officiële bevestiging dat je het traineeship accepteert. Meestal moet je dan nog aanvullende documentatie meesturen. Let er daarom op dat je ook tijdens vakanties je e-mail in de gaten houdt. En zorg dat je diploma’s en andere belangrijke documenten bij de hand hebt.

Woonruimte zoeken

Zoek tijdig woonruimte. Dit zal meestal in Brussel zijn. Vaak laten vertrekkende trainees woonruimte achter die gunstig is qua ligging en prijs.

Het vinden van een kamer of appartement in Brussel is relatief eenvoudig, zeker in vergelijking met bijvoorbeeld Amsterdam, Parijs of Londen. De reistijden binnen de stad zijn bovendien te overzien dankzij het goede openbaar vervoer. Leuke wijken om te wonen zijn het historische centrum, Ste Cathérine, St Géry, de EU-wijk, Etterbeek, Ixelles en St Gilles. Vaak laten vertrekkende trainees geschikte woonruimte achter. Gebruik bijvoorbeeld Facebook of LinkedIn en vraag eerdere trainees om advies. Handige sites voor het vinden van woonruimte zijn o.a. LVI IMMO, Expatriates.com en Expatica.com.

Beschouw het traineeship als een volwaardige en serieuze baan

Ga professioneel om met zaken als werktijden, vertrouwelijkheid en deadlines. Laat een goede indruk achter en werk binnen je afdeling of directoraat-generaal aan je netwerk. Dit laatste kan van grote waarde zijn voor je verdere Europese carrière. 

Investeer in je Europese netwerk

Trainees in Brussel organiseren zich in diverse clubs, zoals het bijvoorbeeld het European Commission Trainees Committee. Ook kun je lezingen, taalcursussen, borrels en trainee/stagiairfeesten bezoeken. Maak van deze unieke gelegenheid gebruik om veel nieuwe vrienden te maken en te bouwen aan je netwerk.

Oriënteer je op de periode na je traineeship

De vijf maanden in Brussel vliegen voorbij. Begin al vroeg met nadenken over verdere mogelijkheden. Wil je voor langere tijd bij de EU werken? Oriënteer je dan op het concours voor ambtenaren of op de mogelijkheden om een tijdelijk contract te krijgen. Om na je traineeship aan de slag te blijven, kun je je ook inschrijven bij een Brussels uitzendbureau.

Houd contact met WerkenbijdeEU

WerkenbijdeEU – en de Permanente Vertegenwoordiging – horen graag hoe het je vergaat in Brussel. We kunnen leren van jouw ervaringen. Bovendien bieden we begeleiding en training aan tijdens en na concoursen.

Wil je meer tips over hoe je je traineeship tot een succes maakt? Lees het interview met Jelmer Hofkamp, supervisor van trainees bij het Europees Parlement.

Geselecteerd, maar niet jouw voorkeur

Stel: je bent door de preselectie gekomen en ontvangt vervolgens een aanbod van een DG of afdeling van de Europese Commissie voor een traineeship. Op zich goed nieuws, ware het niet dat dit toch niet de plek is waar jij graag terecht zou willen komen. Wat nu? Je kunt het aanbod aannemen, want: binnen is binnen (en dat kan slechts 10% van alle kandidaten zeggen). Bovendien zijn op het eerste gezicht saaie plekken in de praktijk vaak verrassend interessant. Of je wijst het aanbod af, en meldt je opnieuw aan. Je moet dan weer van voren af aan beginnen. Als je dit gaat doen, denk dan wel goed na over je lijstje met voorkeuren: misschien moet je een ander werkterrein op plek één zetten.

Niet geselecteerd?

Ben je niet geselecteerd? Geef vooral niet op. Het komt vaker voor dat trainees zich meerdere keren hebben aangemeld voordat ze geselecteerd zijn. Kijk de volgende keer nog eens kritisch naar de keuze van je DG en je motivatie. Veel trainees worden afgewezen omdat hun achtergrond niet voldoende aansluit bij de plek die ze ambiëren.

Wat zijn de kansen op een baan bij de EU na een traineeship?

Een EU-traineeship biedt geen garantie op een baan bij de EU. Wil je na je traineeship blijven werken bij de EU, dan zul je mee kunnen doen aan het concours (de selectieprocedure voor een vaste aanstelling) of kunnen solliciteren op een tijdelijke baan. Soms is het mogelijk om je traineeship te verlengen met een uitzendcontract. In de praktijk blijkt wel dat je aan je EU-traineeship werkervaring en contacten overhoudt die erg waardevol kunnen zijn voor je verdere carrière, binnen én buiten de EU. Ben je benieuwd naar de ervaringen van oud-trainees? Lees dan de blogs op onze site of zoek contact via onze volgers op LinkedIn.