Ons onderzoek naar het functioneren van markten is regelmatig voorpaginanieuws

Weblog

In 2013 nam Annemiek Wilpshaar deel aan de selectieprocedure (het concours) voor senior-economen. Dat leidde tot een vaste baan bij de Europese Commissie (EC). Daar werkt ze als plaatsvervangend afdelingshoofd.

Annemiek Wilpshaar

Annemiek Wilpshaar is adjunct-hoofd administratieve eenheid bij het directo­raat-generaal (DG) Concurrentie (COMP). Deze afdeling van de EC houdt zich bezig met ICT-bedrijven en het voorkomen van nadelige gevolgen van fusies voor consumenten. “Het gaat dan vaak om grote transacties zoals grote IT-overnames. Onze unit bestaat uit 25 mensen. Je werkt samen met mensen met verschillende achtergronden, nationaliteiten en niveaus.

Wat ik echt speciaal vind aan mijn werk is de grote impact op het functioneren van mark­ten. Onze onderzoeken zorgen regelmatig voor voorpaginanieuws. Het geeft voldoening dat het belangrijk is wat je doet. Daarnaast kan je documenten en data inzien van fuserende partijen en de concurrentie. Het is uniek voor een econoom om derge­lijke informatie te kunnen analyseren.”

Het werk bij de EC ervaart Wilpshaar als erg afwisselend. “De ene dag lees en analyseer je documenten. Een andere dag ren je van een conference call naar een vergadering.” Daarnaast motiveert de ambi­tieuze cultuur haar. “Ik werk samen met intelligente mensen en vele nationaliteiten,"

De ambitieuze cultuur bij de Europese Commissie motiveert.

Concours

Wilpshaar nam in 2013 deel aan het concours voor senior-economen. “Ik werkte toen tijdelijk bij het DG Concurrentie en mijn contract liep af. Omdat ik daar graag wilde blijven in een vaste functie besloot ik mee te doen.”

Het concours is voor financials en macro-economen met minimaal zes jaar relevante werkervaring (AD7-niveau). Word je geselecteerd dan maak je kans op een vaste baan in een seniorfunctie bij de EC, het Europees Parle­ment of de Raad. Wilpshaar: “Op basis van een uitgebreid inschrijvingsformulier en mijn cv werd ik uitgekozen voor deelname aan de assesmentdag. Deze dag bestond uit een groepsopdracht, casestudie, intelligentietes­ten en twee sollicitatiegesprekken over mijn kennis en competenties.”

Een concours leidt tot een ranking van de deelnemers. “De deelnemers met de hoogste scores worden laureaat en komen op een lijst te staan. Vanuit die lijst kan een afdeling je vragen om te solliciteren of kan je zelf reage­ren op interessante vacatures.”

Het is uniek voor een econoom om dergelijke informatie te kunnen analyseren.

Carrière bij de commissie

In de periode van het concours werkte Wilps­haar als tijdelijk kabinetslid bij commissaris Almunia voor Concurrentie. “Na het concours en een sollicitatieprocedure kreeg ik een vaste baan bij het DG Concurrentie.”

Je komt alleen in aanmerking voor een vaste functie bij de EC als je hebt deelgeno­men aan een concours en laureaat bent. “Verreweg de meeste functies hier zijn vast”, vertelt Wilpshaar. “Uitgangspunt is dat je een carrière bij de EC gaat doorlopen, bijvoorbeeld in een managementfunctie zoals ik. Na anderhalf jaar in vaste dienst solliciteerde ik naar de positie als adjunct-hoofd.”

Op het DG Concurrentie werken relatief veel Nederlanders. “Op andere directoraten-generaal zijn ze minder vertegenwoordigd. Het zou daarom mooi zijn als meer Nederlanders zouden meedoen aan de concoursen,"

Economie

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.