Daphne Heijdelberg kiest bewust voor tijdelijke contracten bij de EU

Weblog

Haar drang naar avontuur en inhoudelijke gedrevenheid brachten Daphne Heijdelberg in Brussel. Na haar traineeship hopt ze van het ene naar het andere tijdelijke contract bij de EU. “Er zijn hier zo eindeloos veel mogelijkheden.”

Daphne Heijdelberg

Wie denkt dat Brussel ver van huis is voor Daphne heeft het mis. Al op haar zestiende vertrok ze naar het buitenland. “Ik kreeg een beurs van het United World College, voor scholieren die de laatste twee jaar van de middelbare school in het buitenland willen afmaken. Voor mij werd dat India. Het idee erachter is dat je mensen van over de hele wereld met verschillende culturen en achtergronden bij elkaar brengt om meer begrip te creëren voor elkaar.”

Internationale scholing

Vervolgens trok Daphne al studerend door Schotland, Duitsland, Ethiopië en Oostenrijk. “Ik heb altijd al de drang gehad om te reizen en nieuwe dingen te ontdekken. Ik wilde zelfstandig zijn en het avontuur aangaan. Ergens opnieuw beginnen vind ik niet vervelend, juist leuk!” Uiteindelijk had Daphne een master Antropologie & Internationale Betrekkingen en een master Global Studies op zak. Daarna, tijdens een traineeship op het gebied van ontwikkelingssamenwerking bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken, deed ze nog een post-master International Development aan de Radboud Universiteit.

"Er zijn hier zo eindeloos veel mogelijkheden. Je kunt geen onderwerp bedenken of er gebeurt wel iets mee bij de EU"

Snel een netwerk

En nu werkt ze dus in Brussel. “Ik had een heel positief beeld van Brussel. Het is een plek waar mensen vanuit heel Europa, vanuit de hele wereld eigenlijk, samenkomen en waar een heel open sfeer hangt. Het is gemakkelijk om mensen te leren kennen en het is heel normaal dat als je iemand leert kennen, dat die je weer voorstelt aan een ander. Zo maak je snel vrienden. En je hebt zo een netwerk.”

Perfect traineeship

Haar EU-carrière begon met een traineeship bij de unit International Issues van de DG Employment, Social Affairs and Inclusion van de Europese Commissie. “Deze unit werkt aan arbeidsrechten over de hele wereld. Dit traineeship wilde ik puur vanuit mijn interesse voor migratie issues en internationale arbeidsrechten. Hoewel ik er nog niet eens helemaal van overtuigd was dat ik bij de EU wilde werken, werd mij een soort perfect traineeship aangeboden dat die twee onderwerpen bij elkaar bracht. Na mijn traineeship heb ik nog vier maanden bij die unit gewerkt, aan andere onderwerpen.”

Niet uitgekeken

Daphne is nog lang niet uitgekeken bij de EU. Ze is net begonnen voor een half jaar bij de unit Legal migration and Integration van de DG Migration & Home Affairs. “Ik ga een project over de integratie van vluchtelingen in grote Europese steden coördineren. Eigenlijk gaat het om het organiseren van een soort kennisacademie tussen die gemeenten om van elkaar te leren en de integratie van vluchtelingen beter te verzorgen. Het is weer net alsof ik bij een nieuwe organisatie begin. Met een andere werksfeer en andere hiërarchieën.”

"Je komt verschillende stijlen van werken en met elkaar omgaan tegen. Dat vind ik leuker dan werken met een groep Nederlanders"

Jezelf beter ontdekken

De afwisselende, internationale werksfeer is een van de dingen die Daphne aantrekt bij de EU. “Ik wist meteen dat ik hier op mijn plek zat. Je leert hier dat er niet maar één aanpak goed is. Je komt verschillende stijlen van werken en met elkaar omgaan tegen. Dat vind ik leuker dan werken met een groep Nederlanders. Het is verrassender, spannender ook. Je kunt jezelf beter ontdekken. Als je in je eigen land bent, ligt alles meer voor de hand. Ben je ergens waar je minder vanaf weet, heb je meer een open blik. Aan de andere kant zijn er bij de Europese Commissie wel bepaalde ongeschreven gedragscodes. En hiërarchieën die je moet leren kennen. Als er op een DG een bepaalde nationaliteit overheerst, dan is er ook een andere sfeer daardoor. Dus dat is altijd even aftasten.”

Bewust hoppen

Daphne hopt bewust van DG naar DG. “Ik wil ontdekken of ik ergens langer zou willen blijven of dat ik de ervaring interessant vind en dan weer verder wil.  Ik grijp alles aan wat er op mijn pad komt en wat ik interessant vind. Je krijgt nooit ergens een vast contract, dat kan alleen als je met een concours hebt meegedaan. Ik heb daar bewust niet voor gekozen. Ik wil niet riskeren dat ik me moet laten leiden door waar ik toevallig nodig ben, of heel generalistisch werk moet gaan doen.” Voorlopig wil Daphne graag op deze manier bij de EU blijven werken. “Er zijn hier zo eindeloos veel mogelijkheden. Je kunt geen onderwerp bedenken of er gebeurt wel iets mee bij de EU.”

Daphne

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.