4 redenen om te kiezen voor een traineeship bij de EU

Weblog

Een traineeship bij de Europese Unie (EU) is een mooie start van je (internationale) carrière. Binnen korte tijd leer je de ins en outs van de EU kennen. Welke achtergrond je ook hebt, er liggen mooie kansen voor je om je verder te verdiepen in jouw vakgebied. Net als andere ambitieuze young professionals uit heel Europa volg je vijf maanden een boeiend traineeprogramma én doe je veel nieuwe kennis en ervaring op. We hebben de belangrijkste voordelen voor je op een rijtje gezet.

Wegwijzer Europese wijk Brussel

1. Let’s go international

Het internationale aspect van werken bij de EU is één van de interessantste facetten. Hoe vaak mag je werken met mensen uit alle landen van Europa, en zelfs daarbuiten? Iedereen brengt een andere invalshoek mee. Ook merk je dat vanuit verschillende culturen een andere mentaliteit voortkomt en daarmee een andere manier van denken. De EU is misschien wel de meest internationale werkomgeving binnen Europa.

2. Persoonlijke ontwikkeling

Beter communiceren, je aanpassen en met problemen om leren gaan. Het zijn vaardigheden die je tijdens het traineeship opdoet en waar je de rest van je leven wat aan hebt. Een ander voordeel van een traineeship bij de EU is dat je een goede netwerker wordt. Iedereen heeft het er altijd over, netwerken. Maar wat is het precies? Tijdens je traineeship leer je veel mensen uit allerlei landen kennen, die bij verschillende afdelingen werken. Je ontdekt de waarde van een sterk (internationaal) netwerk. Niet alleen vergroot je hiermee je sociale vaardigheden, je hebt er ook je voordeel bij in je verder carrière.

netwerken bij de EU

3. All (E)U need to know

De EU is op zeer diverse terreinen actief, daarom kan je met elke studieachtergrond wel terecht bij de EU – van migratie tot veiligheid en klimaatverandering. Alle organisaties, overheden en instanties die betrokken zijn bij deze onderwerpen komen hier bij elkaar. Je kan daardoor ook echt wat betekenen voor de 450 miljoen Europese inwoners. Je werkt met experts vanuit heel Europa binnen jouw vakgebied. Zo krijg je een goed beeld van het werkveld van de EU. Ook als je na je traineeship bij de EU wilt blijven werken, ben je al een stap dichterbij: door je praktijkervaring, het netwerk dat je hebt opgebouwd en je kennis over de processen heb je een streepje voor bij het vervolg van je EU-carrière.

4. Vrijheid = blijheid

Naast je verantwoordelijkheden en werkzaamheden tijdens je traineeship is er volop ruimte om zelf je traineeship vorm te geven. Zo kan je tal van workshops, lunchlezingen, talencursussen en events bijwonen. Of je traineeship bij de EU een succes wordt, heb je deels zelf in de hand. Vanuit de traineeprogramma’s zijn tal van commissies ontstaan die diverse activiteiten organiseren. Zowel op inhoudelijk als op sociaal vlak wordt er van alles georganiseerd. Ook al ga je als Nederlandse trainee alleen naar het buitenland, je hoeft je tijdens je traineeship nooit te vervelen.

Ook jij kan een traineeship doen bij de EU!

De traineeships bij de verschillende Europese instellingen duren meestal vijf maanden en starten veelal tweemaal per jaar. Je kunt met een traineeship starten nadat je minimaal een bachelor hebt afgerond. Leer hier meer over een traineeship bij de Europese Unie.

borrel van EU-trainees op Place Lux

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.