Werken aan wereldwijde richtlijnen voor gegevensbescherming

Weblog

Zorgvuldig omgaan met gegevens is als centrale taak weggelegd bij de Europese Unie. Beleidsvorming en toezicht houden op gemaakt beleid vraagt om specialisten die weten welke haken en ogen het beschermen van persoonsgegevens in de digitale tijd met zich meebrengt. Als voormalig hoofd van de Europese Toezichthouder voor de Gegevensbescherming (EDPS) weet Hielke Hijmans dat als geen ander. En dat er nieuwe beleidsmedewerkers komen die zich hierover willen ontfermen, juicht hij toe.

Hielke Hijmans

Op de eerste rij

“Momenteel is er van alles in beweging op het gebied van de privacywetgeving. De recentelijke veranderingen in de GDPR (AVG) zijn daar goede voorbeelden van. Als beleidsmedewerker zit je bovenop deze ontwikkelingen en wordt er door iedereen naar je gekeken. In de eerste plaats door de lidstaten van de EU, maar ook door de rest van de wereld. Jij en je collega’s zijn de beleidsmakers én toezichthouders die altijd vooroplopen in het maken van bepaalde kaders. Daarmee heeft jouw werk impact op overheden, bedrijven en – niet te vergeten – miljoenen Europeanen. Dat maakt het ontzettend interessant.

Toen ik in 2004 startte, leefden we in een compleet andere tijd. Je kunt het zien als het eerste echte internettijdperk, waarin de maatschappij bovendien door terroristische aanslagen in Amerika en Europa veel te verduren kreeg. De vraag naar een centrale aanpak voor het beschermen van onze gegevens steeg daardoor. Vanuit die gedachte is de EDPS opgericht. De EDPS houdt niet alleen toezicht op persoonsgegevens bij de EU instellingen, maar maakt ook beleid dat houvast biedt aan alle Europese lidstaten.”

“Beleid ontwikkelen vanuit het hart van Europa doe je vooral door goed samen te werken met de nationale toezichthouders.”

Anticiperen op ontwikkelingen

“Anno 2018 ziet de wereld er iets anders uit. Inmiddels zijn we zover dat kunstmatige intelligentie en zelflerende machines hun intrede hebben gedaan. Als beleidsmedewerker komen er dan hele andere vragen op je bordje. Het werk wat je doet is dus sterk afhankelijk van de maatschappelijke ontwikkelingen en dat maakt deze baan iedere keer weer anders. Je bent een specialist op het gebied van gegevensbescherming en vanuit die rol kijk je continu naar wat er speelt en maak je plannen hoe je daar als autoriteit mee om moet gaan. De EU heeft een voortrekkersrol in de wereldwijde harmonisatie van gegevensbescherming en jij bent degene die daar de fundering voor legt. Je hebt behoorlijk wat invloed dus.

Naast beleidsvorming controleert de EDPS als Europees toezichthouder of het gemaakte beleid ook daadwerkelijk wordt nageleefd. Doen banken andere zaken met je gegevens dan jouw rekening beheren? Dan is de EDPS erbij betrokken. Gaan ze over de schreef, dan voorziet de AVG in sancties.

Het klopt dat dit werk veel juridische raakvlakken heeft, maar er lopen hier mensen met allerlei verschillende opleidingen en achtergronden. Het is vooral een functie waarin je een grote bijdrage levert aan het functioneren van onze maatschappij. Dat is voor veel collega’s een belangrijke drijfveer.”
 

Hielke Hijmans bij Europees Parlement

Prachtige werkplek

“Wat natuurlijk ook meespeelt is dat je werkt in Brussel: het hart van Europa. Je werkt met internationale collega’s en maakt met elkaar een waterdicht beleid voor alle lidstaten. Dat heeft een bijzondere dynamiek. Mensen uit verschillende culturen die een geheel vormen door samen te werken voor Europa. Dat maakt de EU echt een unieke plek en een bijzondere organisatie om te werken.

En hoewel je het misschien niet zou verwachten: de EDPS is absoluut geen enorm hiërarchische organisatie. Er werken ongeveer 65 medewerkers en er is ruimte voor eigen ideeën. De work-lifebalance is dankzij de flexibele werktijden ideaal voor mensen die hun kinderen naar school moeten brengen. Later beginnen is dan ook helemaal geen probleem. Je krijgt alle vrijheid om werk en privé zo goed mogelijk te combineren.

Wat daarnaast een groot voordeel is, is de stad zelf. Brussel heeft de gemakken van een grote stad, zonder de typische ergernissen. Je reist vrijwel altijd zonder vertraging naar je werk en hebt veel culturele bezienswaardigheden, veel winkels en er is veel groen. Je kunt altijd de natuur in om de rust op te zoeken. En op anderhalf uur rijden van Rotterdam is Nederland natuurlijk heel dichtbij. Daarmee is Brussel de ideale stad om je carrière een vervolg te geven, zonder dat je al te veel concessies hoeft te doen aan je privéleven.”

Hielke Hijmans bij wegwijzer

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.