Jezelf overwinnen: een mooi rapport opleveren na een moeilijke vergadering

Weblog

De agenda van Yvette Drissen zit bomvol. Op de ene dag notuleert ze als trainee tijdens een vergadering van de Raad van de Europese Unie. Op een ander moment zit ze bij een vergadering over migratie. En na het werk spreekt ze af met andere trainees. Ook al komt Yvette bijna tijd te kort, deze ervaring in Brussel is het beslist waard, zegt ze.

Yvette op Place Luxe

Projectmanagement

Het project Discover EU vult nu grotendeels haar agenda. Jongeren krijgen een treinticket waarmee ze Europa mogen ontdekken. Yvette draait mee in het managen van het project: van het samenwerken met verschillende partijen, meedenken over promotie tot het schrijven van artikelen en het opstellen van een kwalitatief survey. “We hebben krappe deadlines en ik heb wel gemerkt dat je moet kunnen multitasken en onder stress moet kunnen werken. Maar het geeft veel energie! Zo heb ik voor dit project verschillende sessies via Facebook Live gedaan. Dan zie je dat de opname 30.000 keer bekeken is en dan denk ik: dat heb ik toch maar mooi gedaan.”

"Het werken als trainee voelt als een nieuwe studententijd, je doet voortdurend nieuwe ervaringen op"

Jezelf overwinnen

Het traineeschip bij de Europese Commissie is intens, vertelt Yvette. Het werken als trainee voelt als een nieuwe studententijd, je doet voortdurend nieuwe ervaringen op.” Durven, stappen zetten en jezelf overwinnen: het staat centraal in haar dagelijks werk. “Dat gebeurt al als je na een hele moeilijke vergadering een mooi rapport op papier hebt gezet, waar je collega’s blij mee zijn. Dan weet ik dat ik iets heb bijgedragen aan het team.”

Maar ook als ze niet iets kan bijdragen, is ze van de partij. Bij het Directoraat-Generaal Onderwijs en Cultuur zoekt ze bewust leermomenten voor zichzelf op. “Van budget en financiële zaken weet ik bijvoorbeeld weinig. Je kunt een vergadering bijwonen waar ze over deze zaken praten. Dan kan ik misschien niet heel veel toevoegen, maar op z'n minst kan ik ervan leren.”

Yvette in gesprek met andere trainees

Ambitie

Openstaan voor nieuwe ervaringen: het is kenmerkend voor Yvette. Tijdens haar hbo-opleiding sociaal pedagogische hulpverlening liep ze stage in Kaapstad waar ze met jongeren uit townships werkte. Daarvoor had ze vijf maanden stage gelopen bij Vluchtelingenwerk Nederland. Na haar master filosofie aan de Universiteit van Tilburg vertrok ze naar Spanje. Via het European Solidarity Corps (ESC) werkte ze met mensen met een beperking. “Dat werk gaf me voldoening, maar ik wilde meer doen dan alleen met een klein groepje mensen werken. Ik ben ambitieuzer. Ik wilde graag meer bereiken op beleidsniveau. En misschien zelfs op Europees niveau. Het ESC is een programma het DG Onderwijs en Cultuur, dus toen ik een advertentie op Facebook zag over werken bij de Europese Unie, was ik geïnteresseerd.”

Geen standaard profiel

Na een informatiebijeenkomst over het traineeschip bij de Europese Commissie besloot ze te solliciteren, al aarzelde ze wel. “Ik heb een atypisch profiel, want ik heb geen rechten of economie gestudeerd. Toen bleek dat ze juist op zoek zijn naar mensen die geen standaard profiel hebben.’  In haar motivatiebrief benadrukte ze vooral wat haar uniek maakte en dat ook nog eens aansloot bij de afdeling van haar voorkeur. "Het was misschien maar een zinnetje, maar het maakte wel het verschil. Ja, dat ging over mijn vrijwilligerswerk." Na een paar maanden kwam het bericht dat ze was geselecteerd. Van Spanje verhuisde ze meteen naar Brussel.

"Ik heb een atypisch profiel, want ik heb geen rechten of economie gestudeerd"

Netwerk opbouwen

Na bijna vijf maanden traineeschip zijn haar contacten in Brussel snel gegroeid. Een netwerk opbouwen gebeurt nu bijna automatisch. "Eerst wist ik niet of ik dat kon. Maar ik ontmoet zoveel mensen uit verschillende landen, dat je sociale vaardigheden automatisch beter worden. Je bespreekt tal van onderwerpen met ze en je ontdekt dat mensen andere manieren van denken hebben. Dat vind ik heel interessant en dat maakt het netwerken erg leuk en verrijkend."

Ook jij kan een traineeship doen bij de EU!

De inschrijving voor het traineeship bij de Europese Commissie staat tweemaal per jaar open. Lees alle info en meld je aan.

Yvette bij Berlaymont

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.