EU-traineeship biedt mooie kansen

Op donderdag 19 januari zijn vanuit alle uithoeken van het land zo’n 300 belangstellenden naar Amersfoort gekomen. Hier vindt namelijk de Meet & Greet over traineeships bij de EU plaats. Degene die het langst reisde, was drie uur onderweg. “Kijk, dat is toewijding”, meent dagvoorzitter Annemarie van Campen.

Meet & Greet EU-traineeships

Netwerken start op Meet & Greet

En toewijding, dat is nu precies wat nodig is om EU-trainee te kunnen worden. Het aantal aanmeldingen is vele malen groter dan het aantal plekken en er wordt veel van je gevraagd. Maar het is de moeite waard, aldus keynotespreker en D66-Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven, die zelf op een aantal plekken binnen de EU heeft gewerkt. “Europa is niet meer zo’n vanzelfsprekendheid. En daarom zijn er meer dan ooit mensen nodig die echt voor Europa gaan staan. Die erin geloven! We hebben jullie talent keihard nodig om Europa verder te brengen. Het is machtig mooi werk, en voor wie in Brussel terechtkomt: daar kun je goed wonen en gezellig borrelen. Bovendien is het traineeship een uitgelezen kans voor een verdere carrière binnen de EU. En mocht het anders lopen: het staat sowieso goed op je cv.”

Stientje van Veldhoven keynote Meet & Greet

Netwerken is alles

Van Veldhoven wil dat iedereen vandaag vooral één woord onthoudt: netwerken. Voor een specifieke plek als trainee bij de Europese Commissie – waar de meeste plekken te vergeven zijn – moet je namelijk nadat je bent geselecteerd nog lobbyen. “Begin vandaag met oefenen. Netwerken is alles, ook als je eenmaal als trainee bij de EU werkt. Beter een borrel te veel dan een borrel te weinig, zeg ik altijd maar,” lacht ze. “Er zijn veel gelegenheden en plekken waar je mensen kunt ontmoeten. Ga na waar je je het meeste thuis voelt,” adviseert Van Veldhoven. “Dan wordt netwerken laagdrempelig en gemakkelijker. Vergeet niet: je komt ook iets brengen.” Hoe belangrijk je netwerk is, heeft Angelique Vermeer (21) al ervaren. Via iemand van haar studievereniging is ze aan haar baan bij een bureau voor bodemonderzoek gekomen. Vermeer heeft net haar bachelor Aardwetenschappen afgerond. Ze is naar de Meet & Greet gekomen om zich te oriënteren. Is een traineeship bij de EU iets voor haar? Zo ja, dan kan ze de keuze van haar master daarop aanpassen. Ze denkt aan Sustainable development. “Ik heb interesse in duurzaamheid, ik wil graag iets betekenen. Misschien kan dat wel het beste vanuit de EU.”

Goede match

Na de keynotespeech van Van Veldhoven starten de workshops. Voorlichter van WerkenbijdeEU Jasper de Boer leidt de workshop ‘Ruimte om dé EU-plek voor jou te vinden’, waarin (oud-)trainees hun ervaringen delen. Op de Meet & Greet zijn veel mensen afgekomen die een voor de hand liggende studie als internationale betrekkingen, politicologie of geschiedenis (bijna) hebben afgerond. Maar er lopen ook mensen rond die bijvoorbeeld waterbouwkunde of criminologie hebben gestudeerd. Dit maakt hen als kandidaat zeker niet minder geliefd, weet De Boer. “Het belangrijkste is het vinden van de goede match: wat is de juiste instelling voor mij? Voor een traineeship kun je kiezen uit de Europese Commissie, het Europees Parlement, de Europese Raad, 35 agentschappen en nog veel meer instellingen. Richt je pijlen niet op één instelling. Weet waar je aan bij wilt dragen, welke plek daarbij past en wat je hebt gedaan wat daar nuttig is. Wij kunnen je daarbij helpen; meld je bij ons via de mail. Zorg bij de inschrijving dat je eruit springt. Wees niet te terughoudend in het aangeven van je kennis en ervaring, álles kan je punten opleveren. Zet dikke strepen onder je competenties.”

Meet & Greet 19 januari 2017

Hoge eisen

Een traineeship is een uiterst serieuze zaak, zo blijkt uit het betoog van De Boer. “Het is zeker geen snuffelstage.” Oud-trainee Marije Kusters onderschrijft dat. “Het is echt een baan. Ze verwachten veel van je. Het was heel hard werken.” De Boer vervolgt: “Je collega’s stellen inderdaad hoge eisen aan je. Je moet vakinhoudelijk iets kunnen bijdragen, op junior niveau uiteraard. Aan de andere kant biedt dit je veel kansen om te leren.” Trainee Leon Bremer ondervindt dit aan den lijve. “Toen ik begon, zei mijn manager: ‘Zoek de projecten op die je wilt doen en laat zien wat je kunt.’” Maar perfect hoef je niet te zijn, stelt oud-trainee Marloes Jongewaard de workshopdeelnemers gerust. “Zie het traineeship juist als een kans om dingen te proberen die je in een eerste baan misschien niet zou durven. Fouten maken mag.” In deze workshop blijkt ook hoe belangrijk talenkennis is. Kusters werd – tot haar schrik – in drie talen geïnterviewd bij haar sollicitatie. “En ik heb in vier talen gewerkt.” Ze liet volgens eigen zeggen haar nationaliteit achter zich. “Bij dit traineeship heb ik iets geleerd wat je nergens anders kunt leren: echt als een Europeaan werken.”

Robert Scharrenborg bij Meet & Greet

Belangrijk scharnierpunt

Volgens Robert Scharrenborg is een traineeship een belangrijk scharnierpunt tussen je opleiding en je werkende leven. Hij is beleidscoördinator transport in het Secretariaat Generaal van de Europese Commissie en leidt de workshop ‘Ruimte om jouw sterke punten te ontdekken’. “Een essentiële periode”, vervolgt hij. “Als je je daarop goed voorbereidt haal je er veel meer uit én heb je veel meer te bieden. Heb je een plek veroverd, wéét dan waar je bent als je start. Vraag van tevoren om stukken om je in te lezen, poets je talen op.” In zijn eigen loopbaan bij de EU begeleidde hij al zo’n honderd stagiairs en trainees. “Van de mail die mijn laatste stagiair mij stuurde werd ik emotioneel. Hij gaf aan hoeveel de tijd bij ons voor hem had betekend. Daar is iets cruciaals gebeurd.” In zijn betoog maakt Scharrenborg duidelijk dat je een traineeship niet moet zien als een garantie op een baan bij de EU. “Verwacht niet meteen dat je EU-commissaris wordt. Focus je verwachtingen op de periode zelf, leef niet te veel vooruit. Zie het traineeship als een vrije kans om je te ontwikkelen; voor een traineeship kun je immers niet zakken. Een enkeling zal pech hebben en met stapels kopieerwerk worden opgezadeld, maar van de meeste trainees wordt verwacht dat ze volwaardig functioneren vanaf dag één. Dit is een ervaring die je op geen enkele andere manier kunt opdoen.”

Er zijn veel mogelijkheden voor een traineeship bij de EU. Ben je geïnteresseerd in een traineeship bij de Europese Commissie? De inschrijving daarvoor sluit al op dinsdag 31 januari 2017 om 12.00 uur. Heb je je aangemeld als trainee, neem dan via info@werkenbijdeEU.nl contact op met WerkenbijdeEU.nl. Zij sturen je dan een link naar een aanmeldformulier voor de Talent Pool. Zo houden zij gedurende de gehele selectieprocedure contact met jou om je te kunnen ondersteunen waar nodig.

Tekst: Denise Hilhorst
Foto’s: Ruud Gort