Werken op internationaal niveau: "In de lift hoor je al vijf talen"

Weblog

Voor Duco Claringbould is het een gouden combinatie: bezig zijn met maatschappelijke onderwerpen en werken met internationale teams. Een traineeship bij de Europese Commissie bood hem deze kans.

Duco in park Brussel

Verschillende talen

"Werken voor de Europese Unie is gewoon gaaf. Dat merk je al als je ’s ochtends in de lift staat en je 5 verschillende talen hoort", vertelt Duco. "‘Dat gevoel heb ik ook als ik bij een conferentie ben en daar vertegenwoordigers zie van de 28 lidstaten."

Verantwoordelijkheid

Bij de Europese Commissie schrijft hij als trainee met een klein team mee aan een beleidsvoorstel voor een Europees sociaal zekerheidsnummer, een equivalent van het Nederlandse burgerservicenummer. "Het Europese nummer moet ervoor zorgen dat burgers eenvoudiger in andere Europese landen toegang krijgen tot bijvoorbeeld zorg en pensioenrechten kunnen opbouwen." Voor het Europees Parlement en de Raad maakt hij een impact assessment waarin rekening wordt gehouden met de verschillende belangen van burgers en lidstaten. Daarnaast krijgt hij te maken met interne afdelingen die bij dit beleidsvoorstel betrokken zijn. "Je krijgt veel verantwoordelijkheid als trainee als je laat zien dat je gemotiveerd bent. Ik moet allerlei afwegingen maken om te kijken of een Europees sociaal zekerheidsnummer echt een toegevoegde waarde heeft. Het is een vrij technische complexe opdracht, met veel analytische aspecten. Heel interessant." Hij zit met mensen aan tafel uit onder andere Letland, Malta, Duitsland, Roemenië, Nederland en Frankrijk, waarvan sommige in vaste dienst zijn en andere vanwege hun speciale expertise door de landen gedetacheerd zijn bij de Commissie.

"Bij de Europese Commissie ben je bezig met maatschappelijke kwesties"

Discussies

Dat hij graag werkt in internationale teams, ontdekte hij toen hij in Amerika een half jaar vrijwilligerswerk in Yosemite National Park en het Sequoia National Park deed. Hij had net zijn bachelor Economics & Business Economics aan de Universiteit Utrecht op zak. Na het vrijwilligerswerk vertrok Duco voor een internationale onderzoeksmaster naar Wenen, waar hij onderzoek deed naar duurzame ontwikkeling, de arbeidsmarkt en sociaal beleid. In Wenen had hij een soortgelijke ervaring als in Amerika. "Ik ontmoette mensen uit de hele wereld. Vaak kwam ik in interessante discussies terecht. Ik zag hoe mensen op verschillende manieren met sociale situaties en problemen omgaan. Dat was heel verfrissend, omdat je opeens beseft: niet iedereen deelt automatisch dezelfde waarden die jij hebt. Die ervaring wilde ik voortzetten, het liefst ook in mijn werk."

Duco Claringbould in gesprek met Yvette

Selectie

Waarom dan niet op Europees niveau, bedacht hij toen hij op zoek ging naar een baan. "Bij de Europese Commissie ben je bezig met maatschappelijke kwesties. Als je op internationaal niveau wilt werken, is dit wel de meest aantrekkelijke plek." Van twee studiegenoten hoorde hij over de mogelijkheden voor een traineeship van vijf maanden bij de Europese Commissie. "Ik ben naar de website van het traineeship bij de Europese Commissie gegaan en heb daarop onder andere ingevuld waarom dit traineeship mij zo bijzonder lijkt. En toen moest ik drie maanden wachten op de uitslag." Dat betekent niet dat je meteen wordt aangenomen, verduidelijkt hij. "Je staat dan op een lijst waar de Commissie een selectie uit maakt. Dat is weer afhankelijk van de vraag of er plek voor jou is op de afdeling van je voorkeur." Na een paar weken kwam uiteindelijk het telefoontje: Duco kon starten bij het directoraat-generaal werkgelegenheid, sociale zaken en inclusie. Zijn talenkennis, analytische vaardigheden en het samenwerken in teams kwamen hem nu goed van pas.

"Je krijgt veel verantwoordelijkheid als trainee als je laat zien dat je gemotiveerd bent"

Netwerk opbouwen

Zoals hij had verwacht geeft het werken in een internationale setting hem veel energie. "Maar ook naast het werk probeer ik bij zoveel mogelijk bijeenkomsten te zijn en een netwerk op te bouwen met onder meer andere trainees. Deze unieke kans om te mogen kijken wat er allemaal binnen Europa gebeurt moet je optimaal benutten. Het zou jammer zijn als je uit je werk meteen naar huis zou gaan." Tot zijn spijt is het traineeship van vijf maanden bijna voorbij. "Ik solliciteer daarom nu al op interne vacatures. Maar ik denk dat met de ervaring die ik in het traineeship heb opgedaan, er ook buiten de EU-instellingen genoeg mogelijkheden voor mij zijn.”

Ook jij kan een traineeship doen bij de EU!

De inschrijving voor het traineeship bij de Europese Commissie staat tweemaal per jaar open. Lees alle info en meld je aan.

Duco Claringbould bij DG

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.