Bij de Europese Commissie ben ik op hoog niveau met mijn specialisme bezig

Weblog

”Kan ik met mijn technische achtergrond aan de slag bij de Europese Commissie?” Die vraag hield Olga Korolkova lang bezig. Dus toen ze hoorde dat de Europese Commissie op zoek is naar trainees met een specialisme, twijfelde ze geen moment en gaf ze haar baan op.

Olga Korolkova

“Ik heb een vrij technische achtergrond. Met een bachelor en master in de medische technologie op zak verliet ik de Technische Universiteit Eindhoven om in Londen te gaan promoveren op een onderzoek in de biotechnologie.” Na haar promotie kreeg ze een tijdelijk contract bij een bedrijf dat medische apparatuur ontwikkelt. “Denk aan bloeddrukmeters voor ziekenhuizen.”

Toegevoegde waarde

Leuk werk, vertelt Olga, maar toch gaf het niet genoeg voldoening. “Ik wilde graag een stap hoger. Ik dacht: kan ik niet op Europees niveau aan de slag? Ik las op de website van de Europese Commissie over het werk wat ze doen bij Innovation and Research en het Joint Research Center. Ik hoopte dat ik op hoog niveau met mijn werkterrein bezig kon zijn,  maar of ik met mijn achtergrond op die plek een toegevoegde waarde zou hebben, wist ik niet. Ik dacht dat de Europese Commissie vooral bestond uit politici, beleidsmedewerkers, economen en advocaten.

"Of ik met mijn achtergrond op die plek een toegevoegde waarde zou hebben, wist ik niet"

Carrière ontwikkelen

In de zoektocht naar een antwoord bezocht Olga in Amersfoort een Meet & Greet over traineeships bij de EU, georganiseerd door WerkenbijdeEU. Daar hoorde ze dat er bij de Europese Commissie wel degelijk behoefte was aan mensen met een technische achtergrond. Mensen zoals zij. En dat een traineeship een goede mogelijkheid was. Het directoraat Health, onderdeel van het directoraat-generaal Innovation and Research wilde haar graag hebben. Tot haar grote vreugde. ‘Pas toen ik aan mijn stage begon en meer leerde over hun dagelijks werk, besefte ik dat ik inderdaad mijn carrière hier verder kon ontwikkelen. Dan zou ik niet alleen iets voor Nederland kunnen betekenen, maar ook voor andere lidstaten.”

Hoog niveau

In Brussel schuift Olga nu aan bij internationale vergaderingen waar onderzoek en innovatie in de zorg, waaronder biotechnologie op de agenda staat. “In mijn vorige werk was ik vooral met een product bezig. Nu ben ik bij bijeenkomsten waar Europese landen op hoog niveau bezig zijn met regelgeving over de implementatie van medical devices. Van heupprotheses tot pacemakers. Met vragen als aan welke eisen devices moeten voldoen, zodat ze veilig zijn voor patiënten en lang mee kunnen gaan.”

Olga Korolkova bij Europees Parlement

Besluitvorming

Een kijkje in de keuken van de Europese Commissie is heel leerzaam, vindt ze. De onderwerpen zijn heel divers: van geneesmiddelen, kunstmatige intelligentie tot bioprinting.

“Je ziet heel duidelijk hoe de besluitvorming tot stand komt. Ieder land is anders. En ieder land heeft andere standaarden en prioriteiten. Als je een bepaalde wetgeving wilt introduceren, moet het op zo’n manier gebeuren dat het gunstig is voor iedereen. Dat proces vind ik super interessant. Ik ben zó blij dat ik deze stap heb gezet!”

Persoonlijke ontwikkeling

Zelfs tijdens de lunches en in de avonduren staat haar agenda vol met bijeenkomsten. “We mochten bijvoorbeeld vragen stellen aan de hoofdonderhandelaar van de Brexit. Hoe problemen worden opgelost, hoe ze de toekomst zien na de Brexit. Hoe interessant is dat.” Maar ook voor haar persoonlijke ontwikkeling had ze de ervaring als trainee voor geen goud willen missen. “Teamwerk is heel belangrijk. Hoe mijn leidinggevende projecten delegeert, vind ik heel leerzaam. Als er een presentatie gemaakt moet worden, zijn daar verschillende mensen mee bezig. Iedereen draagt vanuit zijn eigen specialisme een stukje bij om tot een goed resultaat te komen.”

"Bij de Europese Commissie kan ik mijn specialisme op veel terreinen inzetten”

Specialisme

Olga hoopt uiteindelijk op een vaste functie in Brussel. Ze is van plan zich aan te melden voor een concours - de selectieprocedure voor een vaste aanstelling - dat door het Europees Bureau voor Personeelsslectie (EPSO) wordt georganiseerd. Er volgen dan verschillende toetsten. "Met een hoge score kom je op een reservelijst te staan. Dat is nog geen baangarantie, maar alleen diegenen die op deze lijst staan, kunnen een vaste baan krijgen als er een passende functie is." Sowieso wil ze zich verder blijven ontwikkelen. “Ik heb wel veel technische kennis over biotechnologie, maar ik kan nog veel leren over beleid en wetgeving op dit gebied. Dat is een echte nieuwe uitdaging voor mij. Bij de Europese Commissie kan ik mijn specialisme op veel terreinen inzetten.”

Ook jij kan een traineeship doen bij de EU!

De inschrijving voor het traineeship bij de Europese Commissie staat tweemaal per jaar open. Lees alle info en meld je aan.

Olga Korolkova en Duco Claringbould

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.