Met beide benen midden in de Europese politiek, vol actuele vraagstukken. Een internationale werk- en leefomgeving maakt mijn leven in Brussel compleet!

Weblog

Dit wil je weten over het leven in Brussel en werken voor het Europese Parlement. 

Als publieksvoorlichter en communicatieadviseur voor het Europese parlement is David Lodder dicht betrokken bij het politieke debat. “Ik bevind mij middenin de politieke arena waar ik dagelijks bekende Europarlementariërs tegen het lijf loop. Bovendien krijg ik alles mee van de Brusselse Buzz.

Mijn expertise in Europese politiek en affiniteit met publiekscommunicatie zet ik in om Europa dichterbij mensen te brengen.” Ontdekken hoe het is om te leven en werken in Brussel? Lees meer. 
 

David Lodder

Werken bij het Europees Parlement, betekent werken voor een multinationale, meertalige en multiculturele organisatie waar mensen uit heel Europa werken. Vanuit Brussel werken Europese ambtenaren aan de actualiteiten van de dag. Zo ook David Lodder, publieksvoorlichter bij het Europees Parlement.

Van interesses je baan maken

Als student politicologie kwamen David’s passies voor politiek en politieke communicatie al snel bij elkaar. Met een specifieke interesse voor Oost-Europa wist hij al vroeg dat hij wilde werken in een internationale werksfeer. “Tijdens mijn studie heb ik stage gelopen in Praag en gestudeerd in Polen en Hongarije. Daar waardeerde ik het opgaan in een nieuwe cultuur en de samenwerking met een netwerk van internationale collega’s en vrienden. Sommigen ook met een andere zienswijze, juist die diversiteit maakt het leuk.” 

Tijdens zijn opleiding bij het Europacollege werd David klaargestoomd voor Europees Ambtenaar.

“Na mijn ervaring als trainee voor het Huis van Europa ben ik gaan werken als communicatieadviseur voor het ministerie voor Onderzoek en Innovatie van de Europese Commissie. Vervolgens heeft het Europese Parlement mij gevraagd voor mijn huidige rol als publieksvoorlichter. Daar werk ik nu anderhalf jaar.”

Europese politiek als middelpunt van werkzaamheden

Werken voor het Europese parlement gaat gepaard met een oprechte interesse in de Europese politiek, het politieke debat en actuele thema’s die spelen. De diverse werkzaamheden vragen kennis van verschillende dossiers. Iets wat het werk volgens David extra dynamisch maakt. Daarbij scoor je punten wanneer je bereid bent om te leren; of het nu gaat om een taal of een focusgebied. 
Anders dan wanneer je werkt voor een specifiek ministerie van de Europese Commissie, zie je binnen het Europees parlement alle politieke topics voorbijkomen. Waar David zich bij de Europese Commissie  bijvoorbeeld specialiseerde op onderzoek- en innovatiebeleid,   spreekt hij nu dagelijks met de teams van Europarlementariërs, scholen en bedrijven over klimaat, migratie en de Europese steun aan Oekraïne.

DAvid Lodder

Europa aan de man brengen

Als Publieksadviseur Voorlichting ontvangt David hele diverse groepen: scholieren, studenten, medewerkers uit het bedrijfsleven en ambtenaren uit diverse windstreken. “Ik maak ze enthousiast om ‘over Europa in gesprek te gaan’. Die voorlichting maakt mijn werk heel gevarieerd. De afstand tussen burgers en de politiek is groot, daar probeer ik verandering in aanbrengen.” Dit doet David door complexe zaken creatief te vertalen met voorbeelden, anekdotes en humor.

Een samensmelting van culturen en competenties

Vanuit Brussel werken collega’s uit de 27 lidstaten van Europa in een echte multiculturele omgeving. Dat zorgt voor een open werkcultuur en een diverse samenwerking. “Iedere werkstijl is welkom,” vertelt David. “Wij als Nederlanders zijn natuurlijk wat directer in de aanpak, een collega uit Spanje of Frankrijk heeft weer een andere stijl.” 

Elke collega heeft andere kennis en ervaring. David houdt zich in zijn rol voornamelijk bezig met communicatie in de breedste zin van het woord. “Maar waar je ook gespecialiseerd in bent, je bent met ongelooflijk interessante onderwerpen bezig. Je kan als individu een hoop impact maken.” 

Brussel als thuisbasis

Ondanks de soms lange dagen, is David erg gelukkig met zijn werk-privé balans. “De structuur die ik kan aanbrengen in mijn werk, zorgt voor een overzichtelijke baan. Hier heb je zelf controle over.” 

Inmiddels is Brussel ook een echte thuisbasis geworden voor David. Niet gek, want je komt terecht in een jonge, internationale omgeving, met allemaal een gedeelde interesse in Europa.
“Iedereen die hier werkt vindt het leuk om elkaar te leren kennen. Brussel heeft veel te bieden qua cultuur en niet geheel onbelangrijk: de huurprijs is heel redelijk vergeleken met Amsterdam of Den Haag. In mijn vrije tijd ga ik ook graag de stad uit, wielrennen met vrienden in de heuvels rondom Brussel. Dat internationale leven maakt mijn leven compleet.” 

Ben jij geïnteresseerd in een carrière bij het Europese Parlement?

Van 4 maart tot 12 april kun je solliciteren voor de Selectieprocedure voor Nederlanders (AD6) bij het Europees Parlement. Solliciteer en draag bij aan de realisatie van de Europese democratie!

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.