Met diverse achtergronden, in een multiculturele werkomgeving aan het werk voor één Europa

Weblog

Dit wil je weten over werken voor het Europese Parlement en wonen in Luxemburg

Als je graag deel wilt uitmaken van iets groters, dan zijn de Europese instellingen absoluut een goede plek om te werken. Het is dan ook niet voor niets dat Nadia Eftaxias 7 jaar geleden aan de slag ging bij het Europees Parlement. Als vertaler zorgt zij ervoor dat de Europese parlementsleden niet alleen met elkaar, maar ook met Europeanen kunnen communiceren. En dat allemaal in hun moedertaal.

We vroegen Nadia een indruk te geven van hoe het is om te werken voor het Europees Parlement in Luxemburg.
 

Eftaxias

De verbinding tussen 27 EU-landen vanuit 3 werklocaties

Nadia is van origine Grieks en is in Nederland opgegroeid. Met een passie voor taal gaat zij na haar afgeronde master als vertaler aan de slag bij het Europees Parlement in Luxemburg. Eerst als stagiaire, maar dankzij deelname aan een van de concoursen werkt ze er inmiddels al 7 jaar.
Nadia is daarmee een echte kenner van de werkzaamheden van het Europees Parlement én Luxemburg. “Hier in Luxemburg werken we met alle vertaal- en andere ondersteunende diensten van het Parlement. Daarnaast zijn er nog 2 werklocaties: Brussel en Straatsburg,” vertelt Nadia. 

“In Brussel vergaderen de verschillende commissies van het Parlement en de politieke fracties en worden aanvullende plenaire vergaderingen gehouden. Hier wordt EU-wetgeving besproken, gewijzigd en aangenomen. In Straatsburg wordt 12 keer per jaar de plenaire vergadering van het Parlement gehouden.”
 

Luxemburg als mini-Europa

Met haar interesse in taal en cultuur is Nadia trots op het meertaligheidsbeleid dat de Europese Unie voert. Daarmee wordt niet alleen de taalkundige en culturele diversiteit in Europa bewaard, maar wordt er ook voor gezorgd dat een grote en belangrijke instelling als het Europees Parlement haar werk vlot en probleemloos kan doen. Die diversiteit is ook juist wat veel mensen naar Europa brengt, of het nu is voor vakantie, studie of werk. 

Net als in Brussel wordt in Luxemburg gewerkt met collega’s uit heel Europa. “Je hoeft je hoofd maar om de hoek te steken of je hoort al drie andere talen door de gangen galmen,” vertelt Nadia. 

“Hierdoor voelt werken in Luxemburg eigenlijk een beetje alsof je werkt in een mini-Europa.

Ik lunch regelmatig met een Tsjech, een Pool, een Italiaan, een Griek en twee Ieren die ik via een taalcursus heb leren kennen. Ik denk niet dat veel mensen mij dat kunnen nazeggen. Dat geeft je een heel andere kijk op andere culturen, ook op je eigen cultuur.” vertelt Nadia.

Nadia Eftaxias

Een fijne werkomgeving

In vergelijking met Brussel is de werkcultuur in Luxemburg vrij informeel. “Dat is iets wat ik persoonlijk heel fijn vind. De hiërarchie op onze afdeling is relatief plat, zoals we dat in Nederland min of meer gewend zijn.” 
Met een telewerkregeling van 2x3 (2 dagen thuiswerken en 3 dagen op kantoor, of andersom) is de werk-privébalans bij het Parlement goed. Op de dagen dat Nadia thuiswerkt, vindt ze het net wat fijner om na het werk boodschappen te doen of naar de sportschool te gaan. Ook haalt ze in de middagpauze graag even een frisse neus in het park achter haar huis. “Dat maakt de hectische perioden toch al veel draaglijker, wat niet van alle banen gezegd kan worden.”
 

Cultuur en natuur komen samen in Luxemburg

Luxemburg is klein maar fijn, prachtig groen en heel internationaal. Nadia vertelt: “Het leven in Luxemburg is rustiger dan in Brussel, maar er is altijd wel iets te doen als je daar zin in hebt, van leuke evenementen tot mooie musea en restaurants. Ook natuurliefhebbers zijn hier niet weg te slaan!” 
Om het wooncomfort te verhogen, woont Nadia zelf net buiten de stad. “Dat is heel goed te doen. Het Parlement is vanuit alle hoeken goed bereikbaar, zowel met eigen als met het openbaar vervoer, wat overigens helemaal gratis is in heel Luxemburg.”


Als een vis in het water

“We zijn eraan gewend geraakt, maar beseffen niet meer waar we zonder de EU zouden zijn. Denk bijvoorbeeld aan studenten die dankzij het Erasmus-programma in andere EU-landen kunnen studeren, of aan reisjes en online shoppen.” 

Kortom: Nadia voelt zich bij het Parlement als een vis in het water en kan werken bij de EU niet genoeg aanbevelen!

Ben jij geïnteresseerd in een carrière bij het Europese Parlement?

Van 4 maart tot 12 april kun je je aanmelden voor de selectieprocedure voor Nederlanders (AD 6) van het Europees Parlement. Een unieke kans, want dit keer is de selectieprocedure enkel open voor Nederlanders. Heb jij een diploma van een studie van ten minste 3 jaar in een willekeurige richting, én heb je daarbij 2 tot 3 jaar werkervaring? Meld je aan en draag bij aan de realisatie van de Europese democratie! 

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.