‘Ik keek ineens door een heel andere bril naar de economie van mijn thuisland’

Weblog

Joep Schoenmakers hoorde voor het eerst over het traineeship bij de Europese Commissie toen hij aan de universiteit van Hamburg de studie European Master in Law and Economics volgde. In navolging van Franse medestudenten die voor het traineeship solliciteerden, vulde hij het aanmeldformulier in en stuurde het op samen met zijn cv en andere vereiste documenten. Inmiddels zit zijn traineeship er alweer bijna op. “Ik heb goed leren omgaan met mensen die heel anders werken en communiceren.”

“Deels moet je geluk hebben bij de selectieprocedure voor dit traineeship, maar met name qua papierwerk kun je je kansen vergroten”, blikt Joep terug op zijn sollicitatie. “Belangrijk is dat je alle documenten inhoudelijk correct invult, geen taalfouten maakt en claims over je kennis en ervaring goed onderbouwt. Als je bijvoorbeeld vermeldt dat je bepaalde vreemde talen spreekt, moet je dat ook laten zien met certificaten. Los daarvan heb je volgens mij weinig invloed.”

Voorkeurspositie goed onderbouwen

Joep kwam na zijn schriftelijke sollicitatie terecht in het ‘Virtual Blue Book’ – een soort voorselectie van 3.500 kandidaten voor het uiteindelijke traineeship. “Om ook één van de 800 trainees te worden, is het belangrijk dat je goed onderzoekt welke positie (DG) je voorkeur heeft en waarom”, vertelt Joep. “Bekijk voordat de selectie opengaat ook alvast een organogram van je favoriete DG. Voor mij was dat de Dutch desk van DG ECFIN, zeg maar het ministerie van financiën. In mijn sollicitatie gaf ik aan dat ik een scriptie had geschreven over de economische governance van de lidstaten. Gecombineerd met m’n internationale ervaring gaf dat volgens mij de doorslag. Want ik werd dus inderdaad voor DG EFCIN geselecteerd.”

Door een andere bril

Het jonge team waarin Joep terecht kwam en het vele achtergrondwerk dat hij moest doen, bevielen hem goed. “Ik heb in dit traineeship goed leren samenwerken met mensen die heel anders werken en communiceren. Daar heb ik nu ook voelsprieten voor. Het gaafst vond ik dat we op den duur voor het Europese semester naar de ministeries in Den Haag moesten voor een fact finding mission. Doel was informatie op te halen voor het landenrapport dat EFCIN ieder jaar schrijft. Ik keek dus ineens van een afstandje en door een heel andere bril naar de economie van mijn thuisland. Dat was heel bijzonder.”

“Deels moet je geluk hebben bij de selectieprocedure voor dit traineeship, maar met name qua papierwerk kun je je kansen vergroten”

“Vrienden door heel Europa gemaakt”

Ook aan de traineegemeenschap had Joep naar eigen zeggen veel plezier. “Dat is echt de perfecte manier om nieuwe vrienden door heel Europa te maken. De meeste trainees zijn – net als ik – ondernemende, sociale mensen die houden van sporten, borrels, en tripjes maken. Dat deed ik dus ook volop. Brussel vind ik een fantastische stad. Er zijn hier volop kroegen, het culturele aanbod is enorm en wonen is niet te duur. Omdat het niet ver van Nederland is, kun je makkelijk af en toe terug naar huis of juist vrienden uitnodigen voor ’n weekend.”

Kijkje achter de voordeur

Joep adviseert om het traineeship vooral te zien als een kans om eens achter de voordeur van Europese instellingen te kunnen kijken. “Het is absoluut leerzaam en gezellig, maar je moet niet denken dat het je gouden ticket is voor die gave baan bij de EC. Daar zit nog een lange weg achter. Mijn advies: geniet vooral van je tijd en gebruik het traineeship als een eerste kans om aan te voelen of een baan bij de Europese Unie überhaupt bij je past.”

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.