Als generalist nadenken over de problemen van morgen

Weblog

Eigenlijk had Marije Kusters nooit gedacht dat ze in de misdaadbestrijding terecht zou komen. Maar toen ze eenmaal de selectieprocedure voor een vast contract bij de Europese Unie had doorlopen, kwam de uitdagende baan als beleidsmedewerker op interne veiligheid toch op haar pad. En met de mogelijkheden om in de toekomst van functie te veranderen, ziet ze heel veel kansen om zich als generalist verder te ontwikkelen in het Europese bestuur.

Marije Kusters

Wie slaagt voor de selectieprocedure voor een baan bij de Europese instellingen, krijgt de kans om op uiteenlopende functies te solliciteren. Marije werd door het directoraat-generaal (DG) Migratie en Binnenlandse Zaken (HOME) van de Europese Commissie benaderd, toen ze eenmaal op de lijst van aspirant-ambtenaren stond: Do you want to work with us on organized crime and drugs? “En toen dacht ik, waarom eigenlijk niet?”

De veiligheid van burgers waarborgen

"Mijn werkveld is het ontwikkelen van EU-beleid dat lidstaten, politie en douane helpt om achter de grote jongens aan te gaan”, vertelt Marije. “Bij georganiseerde criminaliteit die de staatsveiligheid bedreigt, komt Europa om de hoek kijken. We kunnen binnen de EU eenvoudig de grens over, maar we moeten er wel voor zorgen dat criminelen daar geen misbruik van maken. De georganiseerde misdaad is bij uitstek grensoverschrijdend. Je ziet het in het nieuws over de problematiek in de havens van Rotterdam en Antwerpen. Om de veiligheid van hun burgers te kunnen waarborgen, moeten individuele landen met elkaar samenwerken, bijvoorbeeld door informatie uit te wisselen op basis van EU-regelgeving.”

De ruimte om creatief te zijn en na te denken over de problemen van morgen, dat is leuk om te doen.

Nederlandse blik

Wat Marije aanspreekt in haar baan is “de ruimte om creatief te zijn en na te denken over de problemen van morgen”, zegt ze. Ze is de enige Nederlander in haar team. “Dat is leuk om te doen. Je hebt als Nederlander toch een andere blik dan de rest. Tegelijkertijd krijg ik de kans om veel van andere culturen en ervaringen te leren. Mijn collega’s komen uit allerlei verschillende landen en richtingen. Sommigen hebben meer ervaring met strafrecht. Mijn teamleider heeft bijvoorbeeld een heel juridische achtergrond. We hebben een politicoloog, maar ook een politieman. Dat is heel fijn, want ik kan altijd bij hem terecht om te vragen hoe iets in de praktijk zit.”

Competitief ingesteld

Omdat Marije’s selectieprocedure in het coronatijdperk plaatsvond, duurde die wat langer dan gewoonlijk. Gelukkig werd iedere volgende stap ruim op tijd aangekondigd en kon ze zich goed voorbereiden. “Ik ben best wel competitief ingesteld, dus toen ik hoorde dat het moeilijk is om binnen te komen, motiveerde mij dat juist. Het was een pittig traject. Je moet er echt voor gaan, je kunt het niet half doen. Maar ik heb ook heel goede begeleiding gehad van WerkenbijdeEU en me goed kunnen voorbereiden op de online tests via mijn online account bij EU Training. Verder heb ik goede tips ontvangen voor studieboeken en heb ik een training kunnen doen voor het selectie-interview.’

Marije’s drie tips ter voorbereiding op de selectieprocedure

  1. Neem alle hulp aan die je krijgt aangeboden en vraag naar ervaringen van je voorgangers.
  2. Lees alle regeltjes en volg ze zorgvuldig op. “Het is misschien saai, maar je moet gewoon precies weten wat er van je gevraagd wordt, en niet minder, maar ook niet meer voorbereiden.”
  3. Zoek mensen op die in hetzelfde traject zitten en bereid samen voor. “Ik heb daar veel aan gehad. Ik spreek nog steeds met ze af om koffie te doen, te eten, ervaringen uit te wisselen.”
Marije Kusters, Nederlandse EU-ambtenaar

Briljante en gedreven collega’s

"Inmiddels heeft Marije helemaal haar plek gevonden in het Brusselse. “Het is echt een aparte wereld”, zegt ze, “en ook wel een intense. Er gebeurt steeds meer op Europees niveau, maar het aantal medewerkers blijft hetzelfde. Dus er komt steeds meer op je af. Maar ik werk met zoveel ontzettend briljante en gedreven mensen. Dat is heel inspirerend. En er wordt flink gelachen, ook om elkaars cultuurverschillen. Dus ja, het is een mooie omgeving om te zijn. Hier gebeurt het."

"En voor Marije betekent dat ook dat ze buiten het werk drie keer per week op het rugbyveld is te vinden. “Dat is wel een intense, maar hele leuke hobby. Verder heb ik een fijn appartement, en zijn er veel etentjes en er is veel gezelligheid. Er is altijd wel wat te doen in Brussel, het is een fijne stad om te wonen. In Nederland kom ik vaak nog om familie op te zoeken, komend weekend weer. Mijn Belgische vriend gaat soms ook mee, gezellig!"

In de toekomst meer op strategisch niveau

Haar dagelijkse werkzaamheden verschillen iedere dag, vertelt ze. “Soms werk ik een dag aan een briefing voor de commissaris of de directeur-generaal. Soms presenteer ik een actieplan tegen het illegaal smokkelen van cultuurgoederen. Ik organiseer ook vergaderingen en bijeenkomsten voor politiediensten, bijvoorbeeld voor degenen die zich bezighouden met de bestrijding van cocaïnesmokkel. Want om goed beleid te maken, moeten we weten waar de lidstaten en hun politiediensten behoefte aan hebben. Iedere dag is anders, maar het is altijd druk.”

Waar ziet ze zichzelf over vijf jaar? Marije: “Ik zit nu op een beleidsplek en daar ben ik heel blij mee. Ik zie mijzelf niet als specialist, ik ben een generalist. Ik wil precies weten hoe beleid wordt gemaakt, dus ik volg de hele cyclus en leer de instituties echt kennen. Ik wil nog veel meer van de organisatie zien. Maar misschien in een functie die wat minder op de inhoud is en wat meer op strategisch niveau. Je wordt intern gestimuleerd om veel te verkennen, eventueel bij andere DG’s. Dus ik sluit niet uit dat ik over vijf jaar op een andere plek zit.”

Deelnemen aan de selectieprocedure? Meld je aan voor het Talent Netwerk

Wil jij net als Marije meewerken aan een sterk Europa? Kies dan voor een baan bij de Europese Unie! Hoe je die vindt? Meld je aan voor ons Talent Netwerk en wij helpen je op weg naar een vaste baan.

Marije Kusters

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.