Opening selectieprocedure voor jonge professionals bij de EU eind 2024. Meld je aan voor het Talent Netwerk en wij houden je op de hoogte.

De uitdagingen van de Europese Unie op het gebied van bijvoorbeeld duurzaamheid, veiligheid, gezondheid en de digitale transitie vragen om aanpakkers die vooruit durven denken. Daarom opent het Europees Bureau voor Personeelsselectie eind 2024 een selectieprocedure voor jonge professionals met interesse in een vaste baan bij één van de Europese instellingen. Wil jij werken aan een toekomstbestendig Europa, heb je (binnenkort) minimaal een bachelor op hbo- of wo-niveau? Meld je aan voor ons Talent Netwerk. Het Talent Netwerk van WerkenbijdeEU voorziet je van actuele informatie en begeleidt je bij de selectieprocedure. Lees hieronder verder over de selectieprocedure voor jonge professionals en kijk de online meeting en voorlichting terug.

Twan van Erp, Nederlandse ambtenaar bij de EU

Over de selectieprocedure

Na je aanmelding voor de selectieprocedure maak je een cognitieve test, een EU-kennistest en een schrijfopdracht. Dit doe je online, met toezicht op afstand. De kandidaten met de beste resultaten krijgen toegang tot passende vacatures bij instellingen als de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie. Denk hierbij aan functies als beleidsmedewerker, programmamanager, adviseur etc. Na een succesvol sollicitatiegesprek stroom je in op een baan met een vast contract

Hoe ons Talent Netwerk je helpt

Om een interessante functie te vinden bij de Europese instellingen, is het belangrijk dat je je op tijd en goed voorbereidt op het selectie- en sollicitatietraject. Via het Talent Netwerk helpen we je hierbij, of je je nou voor het eerst oriënteert of nu al bij of met de EU werkt.

WerkenbijdeEU geeft informatie, advies en persoonlijke ondersteuning, zoals:

  1. Terugkijkoptie naar de online meeting en voorlichting ‘Op weg naar een vaste baan bij de EU’ van 22 juni 2023.
  2. Online oefenmateriaal voor alle selectietesten.
  3. Een contactennetwerk met andere Nederlandse deelnemers aan de selectieprocedure.

Dit doen wij zonder hiervoor kosten te berekenen. De enige voorwaarde is dat je de Nederlandse nationaliteit hebt.

Nadat je het selectietraject succesvol hebt doorlopen, kan je op onze inzet blijven rekenen. We adviseren je bij het kiezen uit de vacatures en bieden je een training aan bij het sollicitatie-interview. Heb je straks een vaste aanstelling bij de EU? Dan biedt dat goede carrièreperspectieven. Zo wordt het wisselen van functie aangemoedigd en kun je zelfs doorstromen naar functies op managementniveau.

Mocht je besluiten niet verder te willen gaan in het selectietraject, dan is dat geen probleem. Je kunt je ieder moment afmelden voor het Talent Netwerk.

Infographic selectieprocedure Europese Unie - starters - AD5

Beeld: ©WerkenbijdeEU

Bekijk de online meeting en voorlichting ‘Op weg naar een vaste baan bij de EU’

Deze online meeting en voorlichting geeft je inzicht in de selectieprocedure. Marije, Twan, Daphne en Gijs, Nederlandse professionals bij de EU, vertellen over hun ervaringen bij de EU, de carrièremogelijkheden die de EU biedt en waarom ook jij een Europese loopbaan zou moeten overwegen. Onze voorlichter en kandidatenbegeleider legt je uit hoe de selectieprocedure werkt. En wat WerkenbijdeEU voor jou kan betekenen in voorbereiding op, tijdens en na het doorlopen van de selectieprocedure.

Marije Kusters

Marije Kusters, beleidsmedewerker interne veiligheid

Eigenlijk had Marije nooit gedacht dat ze in de misdaadbestrijding terecht zou komen. Maar na de selectieprocedure kwam de uitdagende baan als beleidsmedewerker op interne veiligheid toch op haar pad. “Mijn werkveld is het ontwikkelen van EU-beleid dat lidstaten, politie en douane helpt om achter de grote jongens aan te gaan”, vertelt Marije. “Bij georganiseerde criminaliteit die de staatsveiligheid bedreigt, komt Europa om de hoek kijken. We kunnen binnen de EU eenvoudig de grens over, maar we moeten er wel voor zorgen dat criminelen daar geen misbruik van maken. De georganiseerde misdaad is bij uitstek grensoverschrijdend." Lees verder over Marije's ervaringen als beleidsmedewerker interne veiligheid.

Charlotte Renckens, Nederlandse beleidsmedewerker bij de EU

Charlotte Renckens, plaatsvervangend afdelingshoofd Europese Commissie

Toen we Charlotte in 2019 interviewden, was ze net een half jaar bezig met haar eerste baan bij de Europese Commissie. Na een succesvol doorlopen selectietraject was ze als beleidsmedewerker aangenomen bij het directoraat-generaal (DG) Binnenlandse Zaken en Migratie. Inmiddels heeft ze de overstap gemaakt naar het nieuwe DG Autoriteit voor paraatheid en respons. “Ik had na drie jaar een beetje het gevoel dat ik wel was uitgeleerd en wilde graag een nieuwe organisatie binnen de Europese Commissie zien. Ik vind het leuk om op onderwerpen te werken die actueel zijn. Dit DG was net opgericht en er was veel flexibiliteit en ruimte om je eigen baan te creëren. En ik kon de kennis van mijn vorige baan gebruiken.” Lees verder over Charlotte's ervaringen als plaatvervangend afdelingshoofd.

Twan van Erp, Nederlandse ambtenaar bij de EU

Twan van Erp, beleidsassistent directeur Clean Planet

Nadat Twan de selectieprocedure met hulp van WerkenbijdeEU succesvol had doorlopen, zocht hij heel bewust een functie die aansloot bij die groene thema’s. “Ik wilde graag impact maken en op grote onderwerpen werken”, vertelt Twan. “Dat je in een heel internationale omgeving werkt maakt het ook aantrekkelijk en inspirerend. Iedereen draagt vanuit zijn of haar eigen achtergrond weer iets anders bij.” Lees verder over Twans ervaringen bij de directie Clean Planet.

Gijs Schilthuis

Gijs Schilthuis, afdelingshoofd bij het directoraat-generaal Landbouw en plattelandsontwikkeling

Zo’n twintig jaar geleden kwam Gijs via de selectieprocedure bij de Europese Commissie terecht. Hij heeft het nog steeds zeer naar zijn zin in Brussel en heeft de afgelopen jaren diverse functies gehad. Als afdelingshoofd bij het directoraat-generaal Landbouw en plattelandsontwikkeling neemt hij tegenwoordig zelf ambitieuze nieuwe ambtenaren aan. “Ik werk aan het Europese landbouwbeleid en ook steeds meer aan het Europese voedselbeleid. Uiteraard speelt milieu en klimaat hier een belangrijke rol in, maar ook gezondheid en sociaal-economische omstandigheden, zoals boereninkomens." Lees verder over Gijs carrière bij de EU na zijn studie landbouweconomie in Wageningen.