Kans gegrepen en na twee decennia nog steeds blij in Brussel
Weblog
Zo’n twintig jaar geleden kwam Gijs Schilthuis via de selectieprocedure bij de Europese Commissie terecht. Hij heeft het nog steeds zeer naar zijn zin in Brussel en heeft de afgelopen jaren diverse functies gehad. Als afdelingshoofd bij het directoraat-generaal Landbouw en plattelandsontwikkeling (AGRI) neemt hij tegenwoordig zelf ambitieuze nieuwe ambtenaren aan.
“Ik werk aan het Europese landbouwbeleid en ook steeds meer aan het Europese voedselbeleid”, legt Gijs uit. “Dan gaat het met name over het verduurzamen van onze voedselsystemen. Uiteraard speelt milieu en klimaat hier een belangrijke rol in, maar ook gezondheid en sociaal-economische omstandigheden, zoals boereninkomens. Die duurzaamheid is van belang voor voedselzekerheid dat mondiaal weer enorm in de belangstelling staat. Het gaat dan niet alleen over het strategisch belang van voldoende voedsel, maar bijvoorbeeld ook over toegang tot voedsel, vooral voor mensen met een kleine beurs. Ik leid een team van vijftien mensen, dus ik ben ook bezig met zorgen dat iedereen zijn plek vindt in al die kwesties, dat we hoge kwaliteit leveren en daar plezier in hebben.”
Van DG Gezondheid en Voedselveiligheid naar DG Landbouw
Na een studie landbouweconomie in Wageningen werkte Gijs in zijn eerste Europese baan als assistent van een Europarlementariër in Brussel. “Aan de selectieprocedure heb ik pas een paar jaar later meegedaan, waarna ik bij de Europese Commissie begon bij het directoraat-generaal (DG) Gezondheid en Voedselveiligheid. Ik deed daar op financiële afdeling de ‘on-the-spot controls’, wat betekende dat ik elke maand ergens in een Europees land de financiering van projecten controleerde. In 2008 ben ik overgestapt naar het DG Landbouw, waar ik nu nog werk. Eerst op de marktafdeling voor akkerbouwgewassen, daarna in allerlei managementondersteunende functies en inmiddels als afdelingshoofd.”
Kijk wie je kent in Brussel en ga koffiedrinken en met mensen praten.
Nederlanders dragen bij aan de diversiteit
Het is belangrijk dat alle landen van de EU goed bij de Europese Commissie zijn vertegenwoordigd. Momenteel zijn er relatief weinig Nederlanders actief. Gijs: ‘Net zoals een gezonde man-vrouwverhouding, moet ook de mix van nationaliteiten bij de Europese Commissie in balans zijn. Een team met te veel mensen uit hetzelfde land is niet goed. Diversiteit helpt om beter beleid te maken en uit te voeren. Dus als je daaraan kunt bijdragen, vergroot dat je kansen als kandidaat. Het is natuurlijk geen garantie, want we kiezen gewoon de beste voor een positie.”
Toehappen en hard werken
Wie de selectieprocedure succesvol doorloopt, heeft nog niet meteen een baan. Dat is de volgende stap. Gijs: “Kijk wie je kent in Brussel en ga koffiedrinken en met mensen praten. Er zijn veel collega’s die graag vertellen wat er speelt. Je kunt op zoek gaan naar de ideale baan, maar als je eenmaal bij de Europese Commissie werkt, zijn er veel mogelijkheden om te wisselen van functie. Het is niet ongebruikelijk om na een jaar of drie, vier een andere functie te zoeken. En dat is natuurlijk veel gemakkelijker als je hier al zit. Dus ga vooral op zoek naar een leuke baan, maar hap op een gegeven moment ook toe. Daarna is het learning by doing. En je krijgt hier vaak snel veel verantwoordelijkheid. Binnen de kortste keren ben je de specialist op een terrein. Je kan als individu echt enorm veel in gang zetten en bereiken.”
Tip van Gijs voor de selectieprocedure
“Neem het serieus! Ik heb ik heel veel gehad aan de trainingen van WerkenbijdeEU. Grijp de mogelijkheden dus aan om te trainen, zodat je goed weet wat er van je verwacht wordt. Er doen veel mensen mee, maar als je ervoor gaat maak je zeker kans.”
Brussel is mijn thuis geworden
Ik woon inmiddels sinds 2001 in Brussel. Het heeft even geduurd, want ik had lang het idee dat ik hier tijdelijk zou zitten, maar langzamerhand is het zeker thuis geworden. Ik ben getrouwd en mijn twee kinderen zijn hier allebei geboren. Beide Nederlanders, die opgroeien in een internationale en Belgische sfeer.
Ideeën en een blik naar buiten
Wat ziet Gijs als afdelingshoofd graag terugzien in nieuwe medewerkers? “Naast zeer goede kennis van zaken, kijk ik naar enthousiasme voor het onderwerp en ideeën. Een blik naar buiten en bereidheid om te leren. Talenkennis bijvoorbeeld, of hoe je de juiste toon te pakken krijgt bij het schrijven van teksten. In mijn beleidsteam heb ik graag kritische mensen met een brede blik.”
Deelnemen aan de selectieprocedure? Meld je aan voor het Talent Netwerk
Wil jij net als Gijs meewerken aan een sterk Europa? Kies dan voor een baan bij de Europese Unie! Hoe je die vindt? Meld je aan voor ons Talent Netwerk en wij helpen je op weg naar een vaste baan.
Meer weblogberichten
Reactie toevoegen
U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.
Reacties
Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.