Met meer dan 100 collega’s samenwerken aan een schonere planeet

Weblog

Twan van Erp werd na de selectieprocedure voor startende beleidsmedewerkers, assistent van de directeur van de directie Clean Planet van zijn directoraat-generaal (DG). Daarom heeft hij in zijn eerste anderhalf jaar een heel goed beeld gekregen van alles wat er speelt bij DG Onderzoek en Innovatie (Research and Innovation). Hij is zich er goed van bewust dat de thema’s klimaat, energie, transport het dagelijks leven van alle EU-burgers raken.

Twan van Erp

Nadat hij de selectieprocedure met hulp van WerkenbijdeEU succesvol had doorlopen, zocht hij heel bewust een functie die aansloot bij die groene thema’s. “Ik wilde graag impact maken en op grote onderwerpen werken”, vertelt Twan. “Dat je in een heel internationale omgeving werkt maakt het ook aantrekkelijk en inspirerend. Iedereen draagt vanuit zijn of haar eigen achtergrond weer iets anders bij.”

Onmisbaar voor de Europese Green Deal

Voordat hij bij de Europese Commissie aan de slag ging, had Twan al gewerkt bij de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland in Brussel en een traineeship bij de Europese Commissie (Blue Book traineeship) doorlopen. Hij zit dus al op zijn derde baan in Brussel en is nu in vaste dienst van de Europese Unie. “Gedurende je carrière bij de EU kan je switchen van beleidsterrein, naar een andere Europese instelling gaan en, omdat de Europese Unie zo’n 140 delegaties heeft, zelfs over heel de wereld werken”, zo schetst hij de mogelijkheden. “Dat maakt het heel aantrekkelijk.” Voorlopig zit hij goed bij de directie Clean Planet van het DG Onderzoek en Innovatie.

We werken hier aan belangrijke oplossingen. Onderzoek en Innovatie is onmisbaar om de doelstellingen van de Europese Green Deal te halen.

Pittig, maar geen rocket science

Het is sinds 2023 voor Nederlanders een stuk eenvoudiger om aangenomen te worden, maar de selectieprocedure voor een vast contract bij de Europese Unie was al minder zwaar dan het leek, aldus Twan. “De procedure is pittig, maar inhoudelijk is het niet heel ingewikkeld. Het duurt alleen lang en er zijn veel concurrenten. In mijn jaar meldden zich bijna 25.000 kandidaten vanuit de gehele EU aan. Het is inmiddels iets veranderd, maar ik moest onder andere een paar redeneertests doen, een interview en een presentatie - geen dingen die wij in Nederland niet gewend zijn. Het is echt geen rocket science.”

Met advies, online oefenmateriaal en een training hielp WerkenbijdeEU Twan om door de selectie te geraken. “Dat oefenmateriaal was heel goed”, zegt Twan. “De training die we kregen was heel specifiek op de selectieprocedure toegespitst. Ik wil niet meteen zeggen dat ik het zonder die ondersteuning niet had gehaald, maar het heeft wel echt verschil gemaakt.”

Twan van Erp, Nederlandse ambtenaar bij de EU

Wat zijn jouw 3 tips?

  1. Oefen net zo lang tot je nauwelijks meer fouten maakt.
  2. Vraag je medekandidaten om feedback op je presentaties en antwoorden.
  3. Praat met mensen die de selectieprocedure succesvol hebben doorlopen.

De hele dag schakelen tussen de thema’s

Na het sollicitatieproces kon Twan aan de slag als beleidsassistent van Rosalinde van der Vlies, de directeur van de directie Clean Planet binnen het DG Onderzoek en Innovatie: “Mijn rol is om haar werk, maar eigenlijk ook dat van de directie als geheel, te coördineren en te faciliteren. We houden de grote lijnen in de gaten, zodat we onze doelstellingen halen. Ik adviseer haar op de onderwerpen waar we aan werken. En ondanks dat het allemaal wel binnen klimaat, energie en transport valt, is het werk zeer divers. Op energie gaat het met name om waterstof, zon en wind. We houden ons ook bezig met de decarbonisering van alle vormen van transport, de vergroening van de staalindustrie en het uitfaseren van de kolenindustrie. Er is onderzoek en innovatie op het gebied van nucleaire energie en we kijken naar de sociale kant van de energietransitie.”

Samen met zijn collega’s bereidt Twan zijn baas voor op haar vergaderingen en presentaties. “Mijn specifieke baan is heel gaaf, omdat ik op verschillende dossiers werk. Ik ben de hele dag aan het schakelen tussen de thema’s. Vaak heb ik met heel technische kennis te maken, waar een meer toegankelijkere boodschap van moet worden gemaakt. Het biedt mij de kans om eigenlijk met alle collega’s in onze directie te werken, en we zijn met meer dan 100 collega’s. Zo leer je van iedereen wel iets. Niet alleen op de inhoud, maar ook over de manier waarop wordt gewerkt. We hebben veel ervaren collega’s die soms al twintig jaar bij de Europese Commissie zitten. Het is dus een plek waar ik in korte tijd al veel heb geleerd.”

Nog steeds Brussel aan het ontdekken

Twan heeft een bachelor in international business communication en een master bestuurskunde, maar hij heeft ook collega’s die rechten hebben gestudeerd of juist een meer technische studie. Het is Twan’s rol om soms meer technische taal te vertalen naar politieke boodschappen die voor een breder publiek te begrijpen zijn. Ook intern. “Ik heb het heel erg naar mijn zin bij Onderzoek en Innovatie. Maar ik zeg ook niet dat ik daar blijf. Ik zou zeker op deze onderwerpen willen blijven werken, maar dat kan ook vanuit een andere invalshoek. Het kan ook afhangen van wat een directeur doet. Als zulke functionarissen naar een andere plek gaan, kunnen zij hun eigen assistenten meenemen.”

Het Brusselse leven bevalt hem in ieder geval nog steeds goed. Twan: “Ik voel mij er echt thuis. Het is een heel bruisende en veelzijdige stad. Iedereen kan er eigenlijk alles wel vinden. Of het nou gaat om uitgaan of zomerfestivals of cultuur. Er zijn buiten het werk veel mogelijkheden mensen te ontmoeten. Na vijf jaar in Brussel ben ik Brussel nog steeds aan het ontdekken.”

Deelnemen aan de selectieprocedure? Meld je aan voor het Talent Netwerk

Wil jij net als Twan meewerken aan een sterk Europa? Kies dan voor een baan bij de Europese Unie! Hoe je die vindt? Meld je aan voor ons Talent Netwerk en wij helpen je op weg naar een vaste baan.

Twan van Erp

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.