In drie jaar van terrorismebestrijding naar pandemische paraatheid

Weblog

Toen we Charlotte Renckens in 2019 interviewden, was ze net een half jaar bezig met haar eerste baan bij de Europese Commissie. Na een succesvol doorlopen selectietraject was ze als beleidsmedewerker aangenomen bij het directoraat-generaal (DG) Binnenlandse Zaken en Migratie. Inmiddels heeft ze de overstap gemaakt naar het nieuwe DG Autoriteit voor paraatheid en respons (HERA).

Charlotte Renckens

Na terrorismebestrijding houdt Charlotte zich nu bezig met pandemische paraatheid en grensoverschrijdende ziektes. Haar eerste klus had betrekking op medische hulp aan Oekraïne, dat net was binnengevallen door Rusland. In september 2022 werd ze plaatsvervangend afdelingshoofd. In die functie assisteert Charlotte het hoofd van de afdeling in de aansturing van het team en is ze de directe supervisor van een deel daarvan.

Werken met onderwerpen die actueel zijn

Vanwaar de overstap naar HERA? Charlotte: “Ik had na drie jaar een beetje het gevoel dat ik wel was uitgeleerd en wilde graag een nieuwe organisatie binnen de Europese Commissie zien. Ik vind het leuk om op onderwerpen te werken die actueel zijn. Dit DG was net opgericht en er was veel flexibiliteit en ruimte om je eigen baan te creëren. En ik kon de kennis van mijn vorige baan gebruiken, want ik heb nog steeds een aantal dossiers die met terrorisme te maken hebben.”

De organisatie waar Charlotte nu werkt zorgt ervoor dat de EU gezamenlijk vaccins en medicijnen kan inkopen. “Op die manier hebben de lidstaten een goede onderhandelingspositie, wat de kosten drukt en voor een sneller proces zorgt”, legt ze uit. “In 2022 heeft mijn team naar aanleiding van de apenpokkenuitbraak vaccins aangekocht en aan lidstaten gedoneerd. Dat zijn concrete responsacties, maar we doen ook veel voorbereidend werk, zoals het aanleggen van strategische voorraden. Als er in de EU bijvoorbeeld een aanval met een chemisch wapen of een nucleair incident plaatsvindt, kunnen we heel snel middelen verschaffen.”

Voordat je er zelf gaat werken, is het moeilijk om je voor te stellen wat je allemaal kunt doen bij de Europese Commissie

Laat je niet afschrikken

Dankzij het leuke team op Binnenlandse Zaken waar ze begon, voelde Charlotte zich al snel op haar gemak bij de Europese Commissie. “Ik denk al binnen drie maanden. Iedereen was heel open en aardig. Brussel heb ik altijd een leuke stad gevonden, maar door COVID-19 duurde het wel een paar jaar voordat ik mij er echt thuis voelde. Maar als ik nu met de trein vanuit Amsterdam in Brussel aankom, heb ik echt het idee dat ik thuiskom, en niet dat ik ben weggegaan.”

Charlotte Renckens

“Maar het is echt de moeite waard om er je best voor te doen”, weet ze nu. “Als ik de selectieprocedure niet in één keer had gehaald, weet ik niet of ik een tweede poging zou hebben gedaan, terwijl dat wel een heel goed idee zou zijn geweest. Als je intelligent bent en goede sociale vaardigheden hebt, is de kans namelijk best groot dat je het haalt. Laat je niet afschrikken door het grote aantal mensen dat zich aanmeldt.”

Charlotte’s drie tips ter voorbereiding op de selectieprocedure

  1. Maak zoveel mogelijk gebruik van de hulp van WerkenbijdeEU. Zowel het oefenmateriaal als de trainingen zijn heel nuttig.
  2. Zoek contact met andere mensen die meedoen of eerder hebben meegedaan aan het concours. Zo krijg je een beter beeld van wat je te wachten staat.
  3. Je kan eindeloos oefenen, maar overdrijf het ook niet. Je wordt niet intelligenter van heel vaak een intelligentietest doen.

Veel nationaliteiten, veel mogelijkheden

De internationale dimensie van leven en werken in Brussel spreekt Charlotte nog altijd erg aan. “Het is heel leuk om in een team te werken met mensen met allerlei verschillende nationaliteiten”, zegt ze. “In mijn team van twintig mensen hebben we iets van vijftien nationaliteiten. Je merkt dat er culturele verschillen zijn in hoe mensen hun werk aanpakken, hoe ze gesprekken voeren of hoe ze feedback ervaren. Dat is iets wat je moet leren, maar dat maakt het werk ook heel dynamisch. Verder ligt Brussel best centraal, dus je bent niet alleen snel in Amsterdam, maar ook snel in Parijs. Het is een heel groene stad en omdat er zoveel nationaliteiten wonen, is er niet echt een standaard waaraan je moet voldoen. België is ook gewoon een leuk land, je rijdt met de auto bijvoorbeeld zo naar de Ardennen. Ik kan het erg aanraden.”

Geen wonder dus dat Charlotte’s ambities voorlopig nog wel even bij de EU liggen. Mogelijkheden te over immers. “Er zijn heel veel verschillende afdelingen en departementen waar je naartoe kan. Ik zou ook naar EU-ambassades in het buitenland kunnen gaan of voor het Europees Parlement of de Europese Raad kunnen werken. Je kunt ook tot twaalf jaar onbetaald verlof opnemen en een tijd ergens anders werken. Daar wil ik wel een keer gebruik van maken. Maar ik denk dat ik altijd terug zal komen naar de Commissie.”

Deelnemen aan de selectieprocedure? Meld je aan voor het Talent Netwerk

Wil jij net als Charlotte meewerken aan een sterk Europa? Kies dan voor een baan bij de Europese Unie! Hoe je die vindt? Meld je aan voor ons Talent Netwerk en wij helpen je op weg naar een vaste baan.

Charlotte Renkens, Nederlandse ambtenaar bij de EU

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.