Europese Unie start werving specialisten

Het Europees Bureau voor Personeelsselectie (EPSO) opent op 16 november een concours voor financieel-economen en macro-economen op senior niveau. Een concours voor experts op het gebied van gezondheid en voedselveiligheid (audit, inspectie en evaluatie) staat gepland voor een later moment dit of volgend jaar. Hier alvast een overzicht van de verschillende profielen die gezocht worden. Deze informatie is vooralsnog gebaseerd op eerdere concoursen. Zodra de (functie-)eisen officieel bekend zijn, worden deze op deze website gepubliceerd.

Senior macro-economen en financials

De EU zoekt senior-economen die willen bijdragen aan het verstevigen van de financiële markten en de Europese economie. Je moet beschikken over ten minste zes jaar relevante werkervaring en minimaal een masterdiploma op wo-niveau. Na de sollicitatieprocedure kun je solliciteren op een passende functie, bijvoorbeeld bij het directoraat-generaal voor economische en financiële zaken van de Europese Commissie (DG ECFIN).

Macro-econoom

Je richt je op de macro-economische ontwikkelingen in EU-lidstaten, de Eurozone en de EU. Het gaat hierbij vooral om toezicht en analyse. Hierbij zorg je ook voor een goede relatie tussen internationale en financiële instellingen, overheden en andere stakeholders. Verder ontwerp je bruikbare modellen en voer je simulaties uit voor beleidsdoeleinden en evaluatie.

Financieel-economen

Je richt je op toezicht, beleid en analyse (per EU-lidstaat of EU-breed) van de financiële markt, EU-programma’s en financiële instrumenten. Je kunt hierbij denken aan het verder ontwikkelingen van beleid voor de Bankenunie en de Europese Kapitaalmarktunie. Hierbij zet je ook in op het verstevigen van de relatie tussen de EU en de (internationale) financiële instellingen.

Gezondheid en voedselveiligheid

Heb je minimaal vier jaar ervaring binnen voedselveiligheid of de gezondheidsinspectie? De EU zoekt beleidsmedewerkers en inspecteurs op dit gebied. Na de sollicitatieprocedure kun je solliciteren op een passende functie, vooral bij het directoraat-generaal voor gezondheid en voedselkwaliteit (DG SANTE).

Beleidsmedewerker voedselveiligheid

Als beleidsmedewerker ga je aan de slag op het gebied van voedsel- en voederveiligheid, dierenwelzijn en gezondheid van planten. Je draagt bij aan de ontwikkeling van beleid en wetgeving en de uitvoering van bestaande regelgeving. Je voert risicoanalyses uit en monitored handelsverdragen. Daarnaast ben je betrokken bij onderhandelingen binnen jouw beleidsterrein.

Inspectie gezondheid en voedselveiligheid

Na de selectieprocedure ga je aan de slag bij de directie binnen DG SANTE verantwoordelijk voor audit en analyse. Inspecties vinden plaats op verschillende terreinen. Audits, inspecties, analyse van controlesystemen op locatie worden uitgevoerd voor voedselveiligheid, dieren- en plantenwelzijn en gezondheidsbescherming. Als inspecteur ga je zeer regelmatig op dienstreis, zowel binnen als buiten de EU.  

Selectieprocedure EPSO en concourstraining van WerkenbijdeEU

Als je wilt solliciteren voor een functie als specialist bij de EU dan doorloop je een selectieprocedure, het concours. De selectie bestaat uit een intelligentietest (pre-selectie), een Talent Screener en een assessment (competentietest). De Talent Screener selecteert kandidaten op basis van hun kwalificaties en is onderdeel van het inschrijfformulier. WerkenbijdeEU heeft informatie beschikbaar over hoe je de Talent Screener zo goed mogelijk invuld. Voor nuttige tips, advies en concourstraining kun je je na je inschrijving voor het concours aanmelden via de Talent Pool van WerkenbijdeEU.