Word jij een van de nieuwe communicatiespecialisten bij de Europese Unie?

Het Europees Bureau voor Personeelsselectie (EPSO) heeft een selectieprocedure (concours) geopend om communicatiespecialisten te werven voor functies bij onder andere het Europees Parlement, de Europese Commissie, de Raad en het Hof van Justitie. Tegelijkertijd is een selectieprocedure voor assistenten gestart. Hiervoor worden webmasters, assistenten communicatie en assistenten visuele communicatie gezocht. Inschrijven voor deze concoursen kan tot uiterlijk dinsdag 14 november.

Persgesprek
Beeld: ©Europese Unie

Welke profielen en welke niveaus?

Er zijn twee concoursen uitgeschreven. Een op AD6-niveau en een op AST3-niveau. Voor het ene concours worden specialisten communicatie gezocht. Voor het andere niveau zoekt EPSO drie profielen, namelijk: webmasters, asisstenten communicatie en assistenten visuele communicatie. Als je aan de eisen voldoet, kan je je voor beide niveaus inschrijven. Binnen het AST-concours moet je kiezen voor één van de drie profielen.

Taken communicatiespecialist

  • Bedenken, opstellen en uitvoeren van communicatie- en mediastrategieën;
  • Verantwoordelijk voor het onderhouden van relaties met o.a. burgers, belangengroepen, bezoekers, media, opiniemakers, scholen en universiteiten;
  • Produceren en coördineren van digitale content voor verschillende media (social, web, etc.) en het generen van engagement;
  • Organiseren van persconferenties en interviews, pitchen van verhalen bij verschillende media, media-analyse van de eigen organisatie (monitoring);
  • Werken met audiovisuele en nieuwe media en goede kennis van het medialandschap;
  • De mogelijkheden en wensen onderzoeken voor de inzet van digitale projecten en de daarvoor benodigde technische eisen opstellen;
  • Beheren en uitvoeren van digitale projecten;
  • Analyseren van en rapporteren over digitale metingen en Key Performance Indicators;
  • Definiëren en uitvoeren van strategieën voor het verbeteren van de gebruikerservaring van (digitale) mediaproducten.

Alexandra raakt geïnspireerd door de internationale werkomgeving

Alexandra Ekkelenkamp

Wil je weten hoe het is om als communicatiespecialist bij een van de Europese instellingen te werken? Lees het artikel over Alexandra Ekkelenkamp, “Wij hosten de EU-toppen, de multilaterale toppen. Alle onderhandelingen die we hebben gezien de afgelopen tien jaar; de nachtenlange toppen over de Euro, financiële crisis, Griekenland, migratiecrisis, dat gebeurt allemaal bij ons. Zo’n spannende en boeiende werkomgeving vind je bijna nergens anders.”

Functie-eisen specialist communicatie

  • Uitstekende kennis (C1) van de Nederlandse taal of één van de andere officiële EU-talen en het Engels of Frans goed (B2).
  • Minimaal een bachelorsdiploma in communicatie(-wetenschappen), bijvoorbeeld media studies, journalistiek, public relations, marketing of communicatie. Gevolgd door ten minste drie jaar relevante werkervaring of
  • Minimaal een bachelorsdiploma in een andere studie, gevolgd door ten minste zes jaar werkervaring bij een persagentschap, TV, PR-bureau, journalistiek, communicatie consultancy, communicatieafdeling van een organisatie in de publieke of private sector.

Alle informatie over dit concours voor specialisten communicatie is te vinden op de website het Europees Bureau voor Personeelsselectie (EPSO) en in de aankondiging van dit concours. Ook over de communicatieconcoursen voor assistenten is op de website van EPSO meer informatie te vinden.

Nieuwe media

Selectieprocedure, Talent Screener en begeleiding WerkenbijdeEU

De selectieprocedure voor een vaste functie bij de EU test kandidaten op vakinhoudelijke kennis en competenties. Bij deze concoursen vindt afhankelijk van het aantal aanmeldingen, ofwel  vóór de assessmentronde een preselectieplaats waarbij je verbaal, numeriek en abstract redeneren wordt getoetst, ofwel wordt geselecteerd op basis van kwalificaties.

Belangrijk onderdeel van de selectieprocedure is de zogenaamde Talent Screener. Deze maakt onderdeel uit van het inschrijfformulier voor het concours. Je wordt hier gevraagd om op een gestructureerde wijze jouw werkervaring en expertise op te geven, inclusief voorbeelden uit de praktijk. De kandidaten met de hoogste score voor de Talent Screener worden uitgenodigd voor het assessment. Bij dit assessment wordt ook een vakinhoudelijk interview afgenomen.

WerkenbijdeEU heeft informatie beschikbaar over hoe je de Talent Screener goed invult. Door hier voldoende aandacht aan te besteden, kan je jouw kansen in het concours vergroten. Neem contact op met WerkenbijdeEU en we sturen je onze informatie per e-mail toe.

Na je inschrijving voor dit concours kun je je aanmelden voor de Talent Pool van WerkenbijdeEU. Via deze Talent Pool ontvang je nuttige tips, advies en begeleiding bij het concours.