De Europese Commissie zoekt specialisten in belastingen en douane

Als specialist belastingen en douane aan de slag bij de Europese Commissie? De EU zoekt 80 senior-beleidsmedewerkers, 40 specialisten belastingen en 40 douanespecialisten. Inschrijven voor de selectieprocedure, het concours, kan tot dinsdag 13 november. Solliciteren via het concours is dé kans om in vaste dienst aan de slag te gaan bij de Europese Commissie.

containerschip
Beeld: Frans Berkelaar (Flickr)

Specialisten in belastingen en douane

Als beleidsspecialist bij de EU draag je onder andere bij aan de ontwikkeling van bestaande en nieuwe wetgeving, voer je (economische) analyses uit en schrijf je briefings en verslagen. Je volgt nauwlettend de (technologische) ontwikkelingen binnen je vakgebied en speelt hierop in. Je ondersteunt de ambtelijke en politieke top en vertegenwoordigt de Europese Commissie tijdens onderhandelingen op EU- en internationaal niveau. In je functie werk je nauw samen met andere DG's, lidstaten en externe partijen.

Binnen het profiel douane zijn er interessante functies bij het directoraat-generaal Belastingen en Douane-Unie (DG TAXUD) en het directoraat-generaal Begroting (DG BUDG), vooral bij de inspectie eigen middelen, van de Europese Commissie.

Binnen het profiel belastingen kun je onder andere solliciteren op functies bij de afdelingen directe en indirecte belastingen van DG TAXUD of bij het onderdeel fiscale staatssteun bij het directoraat-generaal Concurrentie (DG COMP).

Na succesvolle deelname aan het concours kun je ook solliciteren op andere senior functies binnen de EU-instellingen.

Functie-eisen en -niveau

Voor zowel belastingen als douane geldt dat je beschikt over een afgeronde academische opleiding, gevolgd door ten minste zes jaar relevante werkervaring.

Daarnaast beheers je de Nederlandse taal of één van de andere officiële EU-talen uitstekend (C1) en het Engels of Frans goed (B2).

Tijdens de preselectie worden kandidaten beoordeeld op hun kwalificaties. Hierbij wordt vooral gekeken naar je  academische achtergrond (specialisme), werkervaring met het opstellen en uitvoeren van wetgeving, regels en procedures, je internationale werkervaring (inclusief het voeren van onderhandelingen) en ervaring bij het ontwikkelen van IT-projecten en systemen.  

De volledige functieomschrijving en alle functie-eisen vind je op de website van het Europees Bureau voor Personeelsselectie (EPSO), douane en belastingen en in de officiële aankondiging van het concours, het Publicatieblad.

Vlaggen voor Berlaymont gebouw van de Europese Commissie

Begeleiding en training door WerkenbijdeEU

Wil jij je gaan aanmelden voor het concours belastingen of douane en ben je in het bezit van de Nederlandse nationaliteit? Dan kom je in aanmerking voor begeleiding en training van WerkenbijdeEU. Je kunt je aanmelden via het contactformulier op onze website. Wat houdt onze begeleiding in?

  • Een brochure met nuttige tips voor het invullen van de Talent Screener. De Talent Screener maakt onderdeel uit van de online inschrijving voor dit concours en wordt gebruikt bij de preselectie van geschikte kandidaten.
  • Oefenmodules ter voorbereiding op de computertesten (redeneervragen). WerkenbijdeEU biedt voordat de preselectie start, de mogelijkheid met online testmodules te oefenen.
  • Training voor het assessment. WerkenbijdeEU organiseert uitgebreide trainingen voor kandidaten die de assessmentfase van het concours bereiken.

Wanneer je een beroep doet op onze begeleiding en training, vragen we je je in te schrijven in onze Talent Pool. Via de Talent Pool kunnen we goed contact met je houden en je nader informeren gedurende het concours. Zo kan WerkenbijdeEU jou zo optimaal mogelijk begeleiden bij het doorlopen van het concours.

Meer informatie

Meer informatie en antwoorden op vragen over deze selectieprocedure (concours) en de inhoud van het concours kun je vinden bij de informatie over dit concours en via de veelgestelde vragen op de website van het Europees Bureau voor Personeelsselectie (EPSO). Of via de Facebookpagina of LinkedInpagina van EPSO. Inschrijven voor het concours doe je eveneens via de website van EPSO.

Heb je specifieke of persoonlijke vragen met betrekking tot dit concours waar je op de website van EPSO en op deze website geen antwoord hebt kunnen vinden? Stel je vraag via het contactformulier op deze website.