Werving specialisten wetenschappelijk onderzoek bij Europese Unie

Als onderzoeker bijdragen aan de toekomst van de EU en inzetten op innovatie in Europa? Het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek van de Europese Commissie zoekt specialisten wetenschappelijk onderzoek. Het gaat om functies bij de vestigingen in Sevilla, Petten, Ispra, Geel en Karlsruhe. Inschrijven voor de selectieprocedure bij deze werving kan tot uiterlijk 26 maart 2019, 12 uur 's middags.

specialist wetenschappelijk onderzoek
Beeld: ©Europese Unie

Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek

Het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek, ook bekend als Joint Research Centre (JRC) is de interne wetenschappelijke dienst van de Europese Commissie. Het ondersteunt de beleidsvorming van de EU met onafhankelijk, goed onderbouwd wetenschappelijk advies. De positie van het JRC is te vergelijken met die van het RIVM in Nederland.

Als onderzoeker kun je bijdragen aan de toekomst van de EU en inzetten op innovatie in Europa

Hoe kan je energie beter gebruiken als je op grote schaal huizen uitrust met apparaten die op een slimme manier samenwerken? Hoe bouw je aan slimme steden binnen een intelligent digitaal ecosysteem? Hoe stimuleer je innovatie in regio’s met weinig groei? De onderzoekers van het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek buigen zich over tal van wetenschappelijke vragen van de Europese Commissie. Een ding is zeker: de rapporten die hieruit voortvloeien verdwijnen niet in een la.

Je resultaten zijn relevant voor Europees beleid en kunnen impact hebben op wetten en regels voor talloze burgers. Met lokale bedrijven, de academische wereld en de overheid worden knelpunten aangepakt. Doel: meer werk voor de lokale bevolking en een gezonde economische toekomst.

Selectieprocedure voor zes vakgebieden

Tot 26 maart 2019 kun je je inschrijven voor verschillende specialismen en onderzoeksgebieden, te weten:

  • Kwantitatieve en kwalitatieve effectbeoordeling/evaluatie van beleidsmaatregelen
  • Toepassingen op het gebied van gegevenswetenschappen
  • Modelleren van beleidsmaatregelen     
  • Ontwikkeling van ruimtevaart-, telecommunicatie- en teledetectietoepassingen
  • Beheer en communicatie van wetenschappelijke kennis  
  • Nucleair onderzoek en ontmanteling van nucleaire installaties

Functie-eisen en functieniveau

  • Voor alle onderzoeksgebieden geldt dat je beschikt over een afgeronde academische opleiding, gevolgd door ten minste zes jaar relevante werkervaring. Een doctoraatstudie (PhD) telt mee voor maximaal drie jaar werkervaring.
  • Daarnaast beheers je de Nederlandse taal of één van de andere officiële EU-talen uitstekend (C1) en het Engels, Frans, Duits, Italiaans of Spaans goed (B2).

De volledige functieomschrijving en alle functie-eisen vind je op de website van het Europees Bureau voor Personeelsselectie (EPSO) en in de officiële aankondiging bij deze selectieprocedure, het Publicatieblad.

Kandidaat oefent online computertest

Begeleiding van en training door WerkenbijdeEU

Ben je van plan je aan te melden voor de selectieprocedure en ben je in het bezit van de Nederlandse nationaliteit? Dan kom je in aanmerking voor begeleiding van en training door WerkenbijdeEU. Je kunt je hiervoor aanmelden via het contactformulier op deze website. Wat kan je hierbij verwachten?

  • Persoonlijk advies bij het invullen van de Talent Screener. De Talent Screener maakt onderdeel uit van de online inschrijving voor de selectieprocedure en wordt gebruikt bij de voorselectie van kandidaten.
  • Oefenmodules ter voorbereiding op de computertesten (redeneervragen). WerkenbijdeEU biedt voordat de preselectie start, de mogelijkheid met online testmodules te oefenen.
  • Training voor het assessment. WerkenbijdeEU organiseert uitgebreide trainingen voor kandidaten die de assessmentfase bereiken.

Wanneer je een beroep wilt doen op deze begeleiding en training, vragen we je je in te schrijven in onze Talent Pool. Via de Talent Pool kunnen we goed contact met je houden en je nader informeren gedurende de selectieprocedure. Zo kan WerkenbijdeEU jou zo optimaal mogelijk begeleiden bij het doorlopen van de verschillende testmomenten.

Meer informatie en inschrijven

Meer informatie en antwoorden op vragen over deze selectieprocedure en de inhoud hiervan kun je vinden bij de informatie over dit concours en via de veelgestelde vragen op de website van het Europees Bureau voor Personeelsselectie (EPSO). Of via de Facebookpagina of LinkedInpagina van EPSO. Inschrijven voor de selectieprocedure doe je eveneens via de website van EPSO.

Heb je specifieke of persoonlijke vragen met betrekking tot deze werving waar je op de website van EPSO en op deze website geen antwoord hebt kunnen vinden? Stel je vraag via het contactformulier op deze website.

Koen Jonkers oefent met 2000 collega-wetenschappers invloed uit op Europees beleid

Bij het JRC is het nooit de vraag of er wel iets wordt gedaan met conclusies en analyses. ‘Dat komt omdat beleidsmakers zelf bij het JRC aankloppen voor wetenschappelijk advies over klimaat, de economische en monetaire unie, migratie en investeringen. Hierin verschilt ons werk dan ook van het werk op universiteiten’, vertelt Koen Jonkers, plaatsvervangend afdelingshoofd bij het JRC in Brussel en gespecialiseerd in innovatie- en wetenschapssystemen. ‘Maar dat betekent niet dat er geen ruimte is voor eigen initiatief en verkennend onderzoek.’ Lees meer over het werk van Koen Jonkers bij het JRC.

Koen Jonkers bij gebouw Europese Commissie