Beleidsmedewerker worden bij de EU? Meld je tot 25 juni aan voor de selectieprocedure!

Ben je (onlangs) afgestudeerd en beschik je over uitstekende vaardigheden? Floreer je in een internationale werkomgeving? Wil jij je inzetten voor het Europa van de toekomst? Dan is dit jouw kans op een carrière bij de Europese Unie! Meld je nu aan voor de selectieprocedure voor een vaste baan bij Europese Unie. Werkervaring is niet nodig, maar mag wel. Inschrijven kan tot uiterlijk dinsdag 25 juni, 12.00 uur 's middags.

Jonge EU-ambtenaren bij Berlaymontgebouw Europese Commissie

Jaarlijks start de Europese Unie (EU) een selectieprocedure voor (beginnend) beleidsmedewerkers die na afronding van de procedure kunnen instromen op functies met een vaste aanstelling. Ben je een starter op bachelor- of masterniveau en heb je een brede, internationale oriëntatie? Kun je snel schakelen tussen verschillende onderwerpen en daarbij het doel voor ogen houden? En heb je een groot inlevingsvermogen en goede talenkennis? Dan pas je als (beleids)ambtenaar perfect bij de Europese Unie.

Wie kan solliciteren?

De voorwaarden voor deelname aan deze selectieprocedure zijn:

  • minimaal een afgeronde bacheloropleiding (hbo/wo) of een opleiding waarvan het niveau daarmee overeenstemt (diploma moet uiterlijk 31 juli 2019 behaald zijn),
  • deelname is mogelijk met iedere studierichting,
  • werkervaring is niet verplicht, maar ook niet verboden,
  • goede kennis van twee van de officiële EU-talen.

De volledige functieomschrijving, inclusief functie-eisen en informatie over de selectieprocedure vind je op de website van het Europees Bureau voor Personeelsselectie (EPSO).

Europa zoekt talenten in tal van vakgebieden

In een baan bij de Europese Unie werk je samen met meer dan 28 verschillende nationaliteiten en maak je van dichtbij ontwikkelingen op hoog internationaal niveau mee. Je hebt contact met nationale overheden, niet-gouvernementele organisaties, internationale media en het Europese bedrijfsleven. Een Europese carrière biedt je de mogelijkheid om jezelf breed te ontwikkelen en om te blijven groeien in je werk. Je wisselt regelmatig van functie en raakt nooit uitgeleerd. Je krijgt veel ruimte voor opleiding en training. Je maakt deel uit van teams die werken aan actuele onderwerpen zoals klimaatproblematiek, migratiebeheer, terrorismebestrijding en groei en werkgelegenheid.

Charlotte Renckens bij het Berlaymont gebouw van de Europese Commissie

Charlotte Renckens ging kort na haar studie aan de slag in het team Terrorisme en radicalisering. Het is de droom van veel studenten: een vaste baan bij de Europese Unie. Maar hoe kom je daar terecht? Charlotte deed mee aan de jaarlijkse selectieprocedure voor een vast contract. Ze rolde glansrijk door het toelatingsexamen heen. Het gevolg? Net student af is Charlotte beleidsmedewerker bij de EU in het team Terrorisme en radicalisering. Ze werkt aan beleid voor chemische stoffen en explosieven. Lees het interview met Charlotte.

Wat kan je verwachten als (beleids)medewerker bij de EU?

Bij de EU-instellingen kun je werken aan de meest prangende uitdagingen waarmee onze samenleving wordt geconfronteerd. Als beginnende (beleids)medewerker werk je - meestal binnen een team - aan de ontwikkeling en uitvoering van EU-beleid en middelenbeheer. De EU stelt hoge eisen aan je inventiviteit en veerkracht, maar geeft je ook de kans om echt een bijdrage te leveren aan Europa.

Hoe ziet de selectieprocedure er uit?

De selectieprocedure bestaat uit een aantal testen die verspreid over een periode van ongeveer een jaar plaatsvinden. Als je de testen succesvol doorloopt, kun je aangesteld worden als (startende) beleidsmedewerker.

  • De selectieprocedure start met een situatiebeoordeling en een computertest, enkele toelatingstoetsen met meerkeuzevragen, waarmee je geschiktheid en vaardigheden worden beoordeeld op verbaal, numeriek en abstract redeneervermogen.
  • Heb je deze preselectietoets succesvol doorlopen, dan word je uitgenodigd voor een elektronische postbakoefening. Behaal je hierbij een van de hoogste scores?
  • Als laatste volgt een assessment. Naast een casestudy doe je hierbij mee aan een mondelinge presentatie, gedragsgericht interview, groepsopdracht en motivatiegesprek.

Interesse? Zo meld je je aan

Om mee te doen aan deze selectieprocedure, moet je in eerste instantie twee stappen doorlopen:

  • Stap 1: bevestig dat je aan de criteria voldoet en vermeld de kennis van jouw EU-talen. Deze stap zet je voor uiterlijk 25 juni, 12.00 uur 's middags. Het aanmelden voor stap 1 kost je niet zoveel tijd, wacht dan ook niet te lang en doe het direct.
  • Stap 2: Kies je twee talen uit een selectie van vijf van de officiële EU-talen en vul het sollicitatieformulier in. Deze stap volgt kort na stap 1, je krijgt hierover bericht van EPSO.

Om er zeker van te zijn dat je elektronische inschrijving  aan alle voorwaarden voldoet, raden we je met klem aan alle informatie op de website van het Europees Bureau voor Personeelsselectie (EPSO) zorgvuldig door te nemen. Heb je de informatie al gelezen, ga dan direct naar de aanmeldpagina.

Yoline Kuipers in Luxemburg

Brussel was voor Yoline Kuipers niet onbekend, maar ze wist ook dat haar impact buiten de EU-instellingen beperkt was. Daarom waagde ze het erop en deed ze - met succes - mee aan de selectieprocedure. 'De echte beslissingen worden binnen de instellingen genomen.' Voordat Yoline bij de EU ging werken, werkte ze al een poosje in Brussel. 'Ik voel me aangetrokken tot het internationale wereldje. Ik vind het leuk om het werk van verschillende landen te coördineren, en om met mensen uit verschillende culturen samen te werken.' Meer lezen over de ervaringen van Yoline met de selectieprocedure en bij de EU?

Eerst oriënteren?

Antwoorden op vragen over de selectieprocedure kun je vinden bij de informatie over deze selectieprocedure en via de veelgestelde vragen op de website van EPSO. Heb je specifieke of persoonlijke vragen met betrekking tot deze selectieprocedure waar je op de website van EPSO en op deze website geen antwoord hebt kunnen vinden? Stuur een bericht naar WerkenbijdeEU.

Je hoeft het niet alleen te doen! Begeleiding en training van WerkenbijdeEU

Heb jij je aangemeld voor de selectieprocedure en ben je in het bezit van de Nederlandse nationaliteit? Dan kom je in aanmerking voor begeleiding van en training door WerkenbijdeEU. Wat kan je hierbij verwachten?

  • Ter voorbereiding op de eerste testronde biedt WerkenbijdeEU de mogelijkheid met online testmodules te oefenen. Stuur een bericht naar WerkenbijdeEU om je aan te melden voor onze begeleiding.
  • Wanneer je uitgenodigd wordt voor de postbakoefening ontvang je van WerkenbijdeEU oefenmateriaal.
  • WerkenbijdeEU organiseert uitgebreide trainingen voor kandidaten die de assessmentfase van het concours bereiken.

Wanneer je een beroep wilt doen op onze begeleiding en training, moet je je inschrijven in onze Talent Pool. Via de Talent Pool kunnen we goed contact met je houden en je nader informeren gedurende de selectieprocedure. Zo kan WerkenbijdeEU jou zo optimaal mogelijk begeleiden.

Melvin van Velthoven

Melvin van Velthoven slaagde dankzij een goede voorbereiding voor de selectieprocedure voor een vast contract bij de EU. Hij kan het iedereen aanraden een keer mee te doen aan zo'n selectieprocedure. 'Zelfs als je er niet doorheen komt is het waardevol.' Bij toeval raakte Melvin in 2013 bij de EU verzeild. 'Een huisgenoot van me had gesolliciteerd voor het traineeship bij de Europese Commissie. Zo kwam ik ermee in aanraking. Ik had er tijdens mijn studie nog niet veel aandacht aan gegeven. Maar het leek me interessant, en toen lukte het nog ook.' Meer ervaringen lees je in het interview met Melvin.