Op 1 oktober starten als trainee bij het Europees Parlement? Solliciteer tot 30 juni!

Een traineeship bij het Europees Parlement (EP) is een unieke mogelijkheid om na je studie praktische ervaring op te doen in een internationale en multiculturele sfeer. De betaalde, zogenoemde 'Robert Schuman traineeships' staan open voor alle afgestudeerden vanaf bachelorniveau en duren 5 maanden. Wil jij de dagelijkse praktijk ervaren van het Europees Parlement en zelf een bijdrage leveren? Solliciteer dan tussen 1 en uiterlijk 30 juni op een traineeplek.

Richelle Boone loopt langs gebouw Europees Parlement

Voor wie?

Je kan solliciteren op een traineeship bij het Europees Parlement als je:

  • minimaal 18 jaar bent;
  • in het bezit bent van een universitair diploma (minimaal bachelor);
  • minimaal twee officiële EU-talen beheerst;
  • een geldige verklaring omtrent gedrag kan aanleveren;
  • niet langer dan twee opeenvolgende maanden voor een EU-instelling of EU-orgaan gewerkt hebt.

Je verdient tijdens het traineeship ongeveer € 1300 netto per maand.

EU-trainee met de Eurostar op weg naar Brussel

Ik wilde na mijn bachelor natuur- en sterrenkunde en de master history and philosophy of science graag voor een PhD gaan. Maar eerst wilde ik een jaar iets anders. Het leek me verstandig voor mijn ontwikkeling om ook eens buiten de universiteit rond te kijken. Via Facebook kwam ik op een advertentie van WerkenbijdeEU voor het Robert Schuman Traineeship. Ik was gelijk enthousiast, want ik houd van politiek. Tot mijn verrassing zag ik dat ze ook iemand zochten met een achtergrond in een wetenschap of in wetenschapscommunicatie. Dat was ik!’ Lees meer over het traineeship van Richelle Boone waar haar passies voor wetenschap en politiek beleid bij elkaar kwamen.

Waar en wat ga je doen

Het Europees Parlement biedt traineeplekken bij de verschillende beleidscommissies, de onderzoeksdienst, de afdeling communicatie en voor vertalers. Ditmaal zijn er veel traineevacatures in het brede domein van communicatie. Een groot deel van de traineeplekken is in Brussel of Luxemburg. Maar ook elders binnen Europa zijn interessante traineeplekken vacant. Wil jij in oktober 2020 starten als trainee bij het EP? Zorg dan dat je uiterlijk 30 juni solliciteert op een van de bijna 400 gepubliceerde traineeplekken.

Als trainee draag je bij aan de werkzaamheden van het Europees Parlement en krijg je inzicht in de processen en het beleid van de instelling die de EU-burgers vertegenwoordigt. Je gaat aan de slag bij het secretariaat-generaal van het EP. Het secretariaat-generaal coördineert de wetgevingsprocedures en de (plenaire) vergaderingen. Daarnaast ondersteunt het secretariaat-generaal de verschillende organen van het EP en de Europarlementariërs bij hun werk. Als onderdeel van je traineeship woon je ook een plenaire vergadering in Straatsburg bij.

Oriënteren op mogelijkheden binnen het Europees Parlement

Je bent geïnteresseerd in een traineeship bij het Europees Parlement. Welke afdeling is voor jou interessant? Waar vind je informatie om je te oriënteren?

  • op de website van het Europees Parlement staat een overzicht van de verschillende directoraten-generaal (DG's) en directies waar je aan de slag kunt.
  • op de website EU Who is Who staat een lijst met de verschillende afdelingen van het EP.

Heb je specifieke vragen over waar jij als trainee aan de slag kunt bij het EP? Neem dan contact op met WerkenbijdeEU.

Solliciteer met een plan

Op de website van het Europees Parlement vind je van 1 tot 30 juni een lijst met 399 traineeshipvacatures, gegroepeerd per domein (afdeling), directoraat-generaal en standplaats. Je kunt op maximaal drie traineeplekken solliciteren. Na het selecteren van een traineeship maak je eerst een account aan. Bij je online sollicitatie voeg je een Europass cv en een motivatiebrief toe.

Richt je motivatiebrief specifiek op de afdeling waar je aan de slag wilt. Maak in je brief duidelijk waarom je kiest voor een traineeship bij de EU en in het bijzonder bij het Europees Parlement. Geef daarnaast aan waarom je een geschikte kandidaat bent voor de gekozen traineeplek (opleiding, relevante werkervaring, vaardigheden etc.).

Tijdens de inschrijfperiode in juni kunnen de afdelingen de binnengekomen sollicitaties al inzien. Deze periode zal veelal gebruikt worden voor een eerste, voorlopige selectie van kandidaten. Vanaf 1 juli start de officiële selectie door de afdelingen. Afhankelijk van de traineeplek, kan het nuttig zijn om in juni proactief te lobbyen via het Nederlandse netwerk bij het Europees Parlement. WerkenbijdeEU biedt hiervoor ondersteuning aan. Neem dan ook na je sollicitatie contact met ons op. Je kunt op maximaal 3 traineeplekken solliciteren.

Gedurende de inschrijfperiode in juni is zichtbaar hoeveel kandidaten op de verschillende functies hebben gesolliciteerd. Het kan interessant zijn 1 sollicitatie pas eind juni in te sturen en te solliciteren op een traineeplek waar tot dan toe slechts weinig kandidaten op gereageerd hebben.

Wij helpen je bij jouw sollicitatie

Wil jij je kansen op een traineeship bij het Europees Parlement vergroten? WerkenbijdeEU helpt je graag verder en biedt - afhankelijk van de traineeplek - ondersteuning bij het lobbyen voor een traineeplek. Neem hiervoor direct na je sollicitatie contact met ons op. WerkenbijdeEU biedt geen hulp bij het controleren van je cv of motivatiebrief.

Jelmer Hofkamp bij entree Europees Parlement

Je kunt wel 30 boeken over het Europees Parlement lezen, maar hier maak je dingen mee die je nergens anders ziet’, is de overtuiging van Jelmer, supervisor van trainees bij het Europees Parlement. Een bijzondere kans voor trainees. Jelmer geeft tips hoe je van je traineeship een succes maakt. Lees hier wat een traineeship tot een succes maakt, volgens supervisor Jelmer Hofkamp