Start selectieprocedures Europees recht en externe betrekkingen

Komende zomerperiode starten zeer waarschijnlijk twee selectieprocedures voor een vaste aanstelling bij de Europese Unie (EU). Een selectieprocedure voor starters Europees recht en een selectieprocedure voor starters én specialisten externe betrekkingen.

De selectieprocedures worden georganiseerd door het Europees Bureau voor Personeelsselectie (EPSO). De verwachting is dat EPSO binnenkort bekend zal maken wanneer de inschrijfperiodes openen en welke de selectie-eisen worden. WerkenbijdeEU houdt je op de hoogte via deze website en onze social media kanalen.

Vaste baan bij de EU

Europees recht

Als afgestudeerde in Europees recht kun je een brede bijdrage leveren aan het werk van de EU. Je hoeft niet per se als jurist aan de slag. Er zijn ook mogelijkheden binnen beleid en programmamanagement. Na succesvolle deelname aan de selectieprocedure kun je solliciteren op functies bij alle EU-instellingen in Brussel en Luxemburg. Als ambtenaar in vaste dienst kun je werken aan je carrière. Je kan wisselen van functie en instelling en je bent nooit uitgeleerd. Je krijgt veel ruimte voor opleiding en training.

Voor deze selectieprocedure (functieniveau AD5) is minimaal een afgeronde bachelor (Europees) recht verplicht (de exacte opleidingseisen zijn op dit moment nog niet bekend). Je zult tijdens de selectieprocedure worden beoordeeld en getoetst op je inhoudelijke kennis. Je studie, stages en werkervaring tellen uiteraard ook mee.

Externe betrekkingen

De Europese Dienst voor Extern Optreden (EDEO/EEAS) onderhoudt de diplomatieke betrekkingen van de EU met landen buiten de EU en leidt het buitenlands en veiligheidsbeleid van de EU. Op het hoofdkwartier in Brussel en op ruim 140 delegaties wereldwijd.

De EDEO werft binnenkort starters (functieniveau AD5) en ervaren specialisten (functieniveau AD7) met een achtergrond in extern beleid en internationale (economische) betrekkingen. Na het succesvol doorlopen van de selectieprocedure zijn er verschillende mogelijkheden binnen een van de thematische of regionale directies. Je kunt als (beleids)medewerker bij EDEO uiteraard ook aan de slag bij een van de vele EU-delegaties.

Voor beide functieniveaus is minimaal een afgeronde bachelor binnen het domein externe betrekkingen (inclusief economie) vereist. Voor een functie op AD7-niveau moet je beschikken over minimaal zes jaar relevante werkervaring na je master of minimaal zeven jaar relevante werkervaring na enkel een bachelor. Je wordt niet alleen op je algemene intelligentieniveau beoordeeld, maar uiteraard ook op je inhoudelijke kennis van het EU-buitenlandbeleid.

Advies van en ondersteuning door WerkenbijdeEU

De selectieprocedures zijn best pittig. Je kunt daarbij best wat begeleiding, training en ondersteuning gebruiken. Meld je daarom voordat je solliciteert eerst aan bij WerkenbijdeEU. Dit kun je nu al doen, door aan te geven in welke van bovengenoemde selectieprocedures je interesse hebt. Ook kun je via WerkenbijdeEU gratis gebruikmaken van (klassikale) training ter voorbereiding op het assessment. De adviseurs van WerkenbijdeEU weten welke onderdelen van de selectieprocedure belangrijk zijn voor een goede beoordeling. Onze dienstverlening is kostenloos. Aanmelden kan via werkenbijdeEU@minbuza.nl.

Faciliteiten voor ambtenaren

Rijksambtenaren kunnen bij deelname aan een van deze selectieprocedures aanspraak maken op vijf dagen studieverlof en een vergoeding voor reis- en trainingskosten. Bekijk de circulaire ‘faciliteiten rijksambtenaren bij deelname aan de EU-selectieprocedure‘ voor meer informatie.

Gevolgen Coronamaatregelen

De wereldwijde Coronamaatregelen hebben ook gevolgen voor de geplande selectieprocedures bij de EU-instellingen. De meeste testcentra zijn nu nog gesloten. Dit heeft invloed op de planning van aankomende selectieprocedures. Deze kunnen pas starten als er weer selectietesten (op locatie) afgenomen kunnen worden. EPSO publiceert regelmatig een update van de situatie op de website EU Careers.