Ben jij expert op het gebied van Schengenwetgeving?

Wil jij je inzetten voor en werken aan oplossingen voor EU-grensbeheer en migratiebeleid? Mede door de migratiecrisis is een effectief en rechtvaardig EU-grensbeheer steeds urgenter geworden. De Europese Commissie werkt hiertoe aan een toekomstbestendig Schengenacquis. Zoals de ontwikkeling van nieuwe regelgeving, het verbeteren van de geïntegreerde aanpak en een gedegen toezicht. Jij kunt met jouw expertise hieraan bijdragen. Neem deel aan de selectieprocedure voor Schengenexperts en schrijf je tot 11 mei 2021 in. Heb je de selectieprocedure succesvol afgerond, dan kan je bijvoorbeeld in dienst treden bij het directoraat-generaal voor Binnenlandse Zaken en Migratie (DG HOME).

De selectieprocedure voor een vaste baan bij de EU is niet makkelijk en neemt de nodige tijd in beslag. WerkenbijdeEU geeft je tips, oefenmateriaal, training en persoonlijke begeleiding om je kansen om succesvol door de procedure te komen te vergroten. Meld je bij WerkenbijdeEU als je wilt deelnemen aan deze selectieprocedure. Lees hieronder verder voor meer informatie en nadere toelichting.

Douane passagiers Schiphol

Wat en waar?

Als (beleids)expert op het gebied van Schengen ontwikkel, implementeer en evalueer je initiatieven ter versterking van het bestaande juridische en beleidskader voor de Schengenwetgeving in de lidstaten. Je bereidt wetgevingsinitiatieven voor met betrekking tot het Schengenacquis en neemt deel aan onderhandelingen. Je werkt mee aan het ontwerp en de uitvoering van nieuwe beleidsinitiatieven. Hiervoor beoordeel en evalueer je bestaande wetgeving en geef je de autoriteiten van de lidstaten rechtstreeks technisch en beleidsadvies. Als ambtenaar bij de Europese Commissie werk je ook nauw samen met de verantwoordelijke agentschappen Frontex en Europol.

Initiatief tonen loont, ook voor je zelfontwikkeling en carrière bij de EU. Je wordt aangemoedigd om na enkele jaren te solliciteren op een nieuwe functie, bij een ander onderdeel van de Europese Commissie of een andere instelling van de EU.

Voor wie?

Om deel te kunnen nemen aan deze selectieprocedure ben je in het bezit van minimaal een master en zes jaar relevante werkervaring. Ook met een bachelor is deelname mogelijk. Dan moet je over ten minste zeven jaar relevante werkervaring beschikken. Heb je interesse en wil je deelnemen aan de selectieprocedure? Schrijf je tot 11 mei 2021 in bij het Europees Bureau voor Personeelsselectie (EPSO).

Bijna vanzelfsprekend heb je een (zeer) goede kennis van ten minste twee van de 24 officiële talen van de EU, waarvan een taal op C1 niveau en Engels of Frans op niveau B2.

Alle details over gevraagde opleiding, ervaring en de functie vind je in de publicatie bij deze selectieprocedure.

De selectieprocedure en ondersteuning daarbij van WerkenbijdeEU

De selectieprocedure start met een preselectie toets. Afhankelijk van het aantal deelnemers wordt eerst je redeneervermogen getest. Daarna volgt een selectie op basis van je kwalificaties via een online Talent Screener. Kandidaten met de beste beoordelingen worden uitgenodigd voor een (gedeeltelijk online) assessment van een of twee dagen. 

De selectieprocedures bij de EU zijn pittig en ingewikkeld en vinden verspreid over een langere periode plaats. Ga jij je aanmelden, dan kun je best wat hulp en begeleiding gebruiken. De adviseurs van WerkenbijdeEU weten bijvoorbeeld precies welke onderdelen in de Talent Screener belangrijk zijn voor een goede beoordeling. Wij geven jou namens de Nederlandse overheid informatie, tips en oefenmateriaal om je kansen te vergroten. Ook kun je via WerkenbijdeEU gebruik maken van (klassikale) training ter voorbereiding op het assessment, de laatste fase van de selectieprocedure. Dit alles is kosteloos, het enige dat we van je vragen is een gemotiveerde inzet gedurende de gehele selectieprocedure. Tevens moet je de Nederlandse nationaliteit bezitten. Door je te registreren in de Talent Pool van WerkenbijdeEU kun je gebruik maken van deze begeleiding, ondersteuning en training bij de selectieprocedure (je kunt volstaan met het invullen van de verplichte velden).

Faciliteiten voor Rijksambtenaren

Rijksambtenaren kunnen bij deelname aan deze selectieprocedure aanspraak maken op vijf dagen studieverlof en een vergoeding voor reis- en trainingskosten. Bekijk de circulaire ‘faciliteiten rijksambtenaren bij deelname aan de EU-selectieprocedure‘ voor meer informatie.

Schiphol