Wil jij als senior beleidsmedewerker of expert klimaat, energie of milieu bij de EU werken aan de Green Deal?

Met de introductie van de Green Deal is de Europese Unie (EU) wereldwijd trendsetter op klimaatbeleid. Zo moet de energietransitie in 2050 voor een CO2-neutraal Europa zorgen en de 'van boer tot bord' strategie de circulaire economie bevorderen. Parallel lopen er verschillende miljardeninvesteringen. Sociale initiatieven voorkomen dat mensen de dupe worden van de gevolgen die deze veranderingen met zich meebrengen.
Corona zorgde al voor grote uitdagingen, met de oorlog in Oekraïne staat alles nu echt op scherp. Het halen van de klimaatdoelen is nu een geopolitieke aangelegenheid geworden en de EU zit hier als speler middenin. De grootste prioriteit? Zo snel mogelijk energieonafhankelijk worden zonder te veel in te leveren op de gestelde klimaatdoelen.

Wil jij als technisch- of beleidsexpert op dit vlak van waarde zijn voor de EU? De directoraten-generaal Energie, Klimaat en Milieu van de Europese Commissie zoeken senior medewerkers. Om te kunnen solliciteren op passende functies doorloop je eerst een selectieprocedure. Tot dinsdag 22 november 12.00 uur 's middags staat de inschrijving voor deze selectieprocedure open.

Lees verder voor meer info over deze selectieprocedure en over de begeleiding en online voorlichting van WerkenbijdeEU op 15 november.

Energiepark Waalwijk, Brabant

Vakgebieden energie, klimaat, milieu

De taken verschillen per vakgebied.

 • Vakgebied Energie: je gaat bijdragen aan de ontwikkeling van een innovatief, veerkrachtig en geïntegreerd energiesysteem dat burgers en bedrijven permanent betaalbare, veilige, betrouwbare en schone energie levert en de voorwaarden schept voor de energieonafhankelijkheid van de EU.
 • Vakgebied Klimaat: je gaat hier bijdragen aan de inspanningen om de klimaatverandering internationaal en binnen de EU te beperken.
 • Vakgebied Milieu: je gaat bijdragen aan de inspanningen om een duurzame en circulaire economie mogelijk te maken, waarin biodiversiteit en ecosystemen worden beschermd en hersteld, milieu gerelateerde gezondheidsrisico’s tot een minimum worden beperkt en groei wordt losgekoppeld van het gebruik van hulpbronnen.

Minimale toelatingsvoorwaarden voor deelname selectieprocedure energie, klimaat, milieu

Om deel te kunnen nemen aan deze selectieprocedure moet je minimaal aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Beschikken over een afgeronde bachelor of master, gevolgd door drie, vier of vijf jaar werkervaring (afhankelijk van opleidingsniveau)
 • Grondige kennis van één van de officiële talen van de EU en voldoende kennis van een andere officiële EU-taal. Een van de talen moet Engels zijn.

Meer informatie over de vereiste kwalificaties, de toelatingscriteria en de functies vind je in de publicatie bij deze selectieprocedure.

Kunststof Sorteer Installatie in Heerenveen

De selectieprocedure en ondersteuning daarbij van WerkenbijdeEU

De selectieprocedure start met een preselectie. Na controle van de minimale toelatingsvoorwaarden wordt er via een Talent Screener gekeken naar jouw kwalificatie en wordt een voorselectie gemaakt. Kandidaten met de beste beoordelingen en scores worden uitgenodigd voor een assessment.

De selectieprocedures bij de EU zijn pittig en ingewikkeld. Je kunt hierbij best wat hulp gebruiken. WerkenbijdeEU geeft je informatie, tips, oefenmateriaal en training om je kansen te vergroten. De voorlichter van WerkenbijdeEU weet precies welke onderdelen in de Talent Screener belangrijk zijn voor een goede beoordeling. Wij begeleiden jou namens de Nederlandse overheid om je kansen te vergroten. Ook kun je via WerkenbijdeEU gebruik maken van (klassikale) training ter voorbereiding op het assessment, de laatste fase van de selectieprocedure. Je hoeft voor onze ondersteuning niets te betalen. De enige voorwaarde is dat je de Nederlandse nationaliteit moet hebben.

Twijfel je of dit iets voor jou is? Neem contact op met WerkenbijdeEU voor een kort telefonisch adviesgesprek met onze voorlichter.
►Tip: volg de online voorlichting van WerkenbijdeEU op dinsdag 15 november (zie hieronder).

Meld je aan voor de online voorlichting dinsdag 15 november, 17.30 uur

Wil je eerst meer weten over de mogelijkheden en hoe het is om bij de Europese Commissie als beleids- of technisch expert te werken? Wil je meer weten over deze selectieprocedure? Volg dan op dinsdag 15 november tussen 17.30 en 19.00 uur de online voorlichting van WerkenbijdeEU. Nederlanders werkzaam bij de directoraten-generaal Klimaat, Energie en Milieu van de Europese Commissie zullen hier hun ervaringen met jou delen. De voorlichter van WerkenbijdeEU vertelt je alle ins-en-outs over de selectieprocedure. En je krijgt tips & tricks bij het invullen van het online sollicitatieformulier en de Talent Screener. Interesse? Stuur een e-mail naar WerkenbijdeEU om je aan te melden.

Faciliteiten voor Rijksambtenaren

Rijksambtenaren kunnen bij deelname aan deze selectieprocedure aanspraak maken op vijf dagen studieverlof en een vergoeding voor reis- en trainingskosten. Bekijk de circulaire ‘faciliteiten rijksambtenaren bij deelname aan de EU-selectieprocedure‘ voor meer informatie.

Kringloopbedrijf La Poubelle, Tilburg

Specifieke eisen per vakgebied energie, klimaat, milieu

Behalve de minimale eisen worden specifieke eisen per vakgebied gesteld.

 • Vakgebied Energie:
  ‑ diploma universitaire opleiding van ten minste vier jaar, gevolgd door ten minste drie jaar relevante werkervaring,
  ‑ diploma van een universitaire opleiding van ten minste drie jaar, gevolgd door ten minste vier jaar relevante werkervaring, op een of meer van de volgende gebieden: chemische wetenschappen, economie en financiën, ingenieurswetenschappen, rechten, biowetenschappen en aardwetenschappen, wiskunde, fysica, sociale wetenschappen of menswetenschappen.
 • Vakgebied Klimaat:

  ‑ diploma van een universitaire opleiding van ten minste vier jaar, gevolgd door ten minste drie jaar relevante werkervaring,
  ‑ diploma van een universitaire opleiding van ten minste drie jaar, gevolgd door ten minste vier jaar relevante werkervaring, op een of meer van de volgende gebieden: biowetenschappen, aardwetenschappen, milieuwetenschappen, ingenieurswetenschappen, economie, wiskunde, chemische wetenschappen, fysica, en/of gedrags- en sociale wetenschappen.
  of
  ‑ diploma van een universitaire opleiding van ten minste vier jaar, gevolgd door ten minste vijf jaar relevante werkervaring, of een diploma van een universitaire opleiding van ten minste drie jaar, gevolgd door ten minste zes jaar relevante werkervaring, op een ander gebied dan de bovenvermelde gebieden.

 • Vakgebied Milieu:
  ‑ diploma van een universitaire opleiding van ten minste vier jaar, gevolgd door ten minste drie jaar werkervaring die rechtstreeks verband houdt met de aard van de taken,
  ‑ diploma van een universitaire opleiding van ten minste drie jaar op een relevant vakgebied, gevolgd door ten minste vier jaar werkervaring die rechtstreeks verband houdt met de aard van de taken.

Meer informatie over de vereiste kwalificaties, de toelatingscriteria en de functies vind je in de publicatie bij deze selectieprocedure.

laadpaal elektrische auto