In maart 2025 trainee worden bij het Europees Parlement? Solliciteer uiterlijk 31 oktober!
Een traineeship bij het Europees Parlement (EP) is een unieke mogelijkheid om na je studie werkervaring op te doen in een internationale, politieke omgeving. Heb jij tenminste je bachelordiploma (hbo/wo) behaald? Dan kun je tot 31 oktober solliciteren voor de traineelichting die start in maart 2025. Er zijn ongeveer 450 traineeplekken beschikbaar op diverse gebieden, zoals intern en extern EU-beleid, financiën, recht, meertaligheid, infrastructuur en logistiek, communicatie of IT. Iets voor jou? Lees snel verder!
Voor wie is het Schuman traineeship?
Je kan solliciteren op een traineeship bij het Europees Parlement als je:
- Minimaal 18 jaar bent
- Een diploma hebt op minimaal bachelorniveau (hbo/wo)
- Tenminste twee officiële EU-talen goed beheerst (inclusief je moedertaal)
- Een geldige verklaring omtrent gedrag (VOG) kan aanleveren
- Niet langer dan twee opeenvolgende maanden voor een EU-instelling of EU-orgaan hebt gewerkt
Goed om te weten: het Schuman traineeship is betaald en duurt vijf maanden. Per jaar starten er twee lichtingen.
Looptijd traineeship | Moment van solliciteren |
Van oktober tot en met februari | In mei |
Van maart tot en met juli | In oktober |
Waar ga je werken en wat ga je doen?
Het Europees Parlement biedt traineeplekken bij de verschillende beleidscommissies, de onderzoeksdienst, de afdeling communicatie en voor vertalers.
Het grootste deel van de traineeplekken is in Brussel of Luxemburg. Maar ook op andere plekken in Europa kun je aan de slag. Wil jij in maart 2025 starten als trainee bij het EP? Je kunt tot uiterlijk 31 oktober solliciteren op maximaal drie van de gepubliceerde traineevacatures.
Jouw rol als Schuman trainee
Als trainee draag je bij aan de werkzaamheden van het Europees Parlement en krijg je inzicht in de processen en het beleid van de Europese instelling die de EU-burgers vertegenwoordigt. Je gaat aan de slag bij het secretariaat-generaal van het EP. Het secretariaat-generaal coördineert de wetgevingsprocedures en de (plenaire) vergaderingen. Daarnaast ondersteunt het secretariaat-generaal de verschillende organen van het EP en de Europarlementariërs bij hun werk. Als onderdeel van je traineeship woon je ook een plenaire vergadering in Straatsburg bij.
Hoe oriënteer ik mij op de mogelijkheden binnen het EP?
Je bent geïnteresseerd in een traineeship bij het Europees Parlement. Leuk! Maar welke afdeling sluit nu aan bij jouw interesses?
Om je te oriënteren op de mogelijkheden, kun je terecht bij onderstaande sites:
- Op de website van het Europees Parlement vind je een overzicht van de verschillende directoraten-generaal (DG's) en directies waar je aan de slag kunt
- Op de website EU Who is Who staat een lijst met de verschillende afdelingen van het EP
Interesse? Zo pak je jouw sollicitatie aan
Van 1 tot 31 oktober vind je op de website van het Europees Parlement een lijst met alle traineeshipvacatures, gegroepeerd per domein (afdeling), directoraat-generaal en standplaats. Je kunt op maximaal drie traineeplekken solliciteren. Na het selecteren van een passende traineeshipvacature maak je eerst een account aan. Bij je online sollicitatie voeg je een Europass cv en een motivatiebrief toe.
Tips voor jouw sollicitatie
- Richt je motivatiebrief specifiek op de afdeling waar jij wilt werken. Verduidelijk in je brief waarom je kiest voor een traineeship bij de EU en in het bijzonder bij het Europees Parlement. Geef daarnaast aan waarom je een geschikte kandidaat bent voor de gekozen traineeplek (opleiding, relevante werkervaring, vaardigheden etc.).
- Tijdens de inschrijfperiode kunnen afdelingen de binnenkomende sollicitaties inzien. Deze periode wordt soms al gebruikt voor een eerste, voorlopige selectie van kandidaten. Gedurende de gehele inschrijfperiode is zichtbaar hoeveel kandidaten op verschillende functies hebben gesolliciteerd. Het kan interessant zijn om je sollictatie pas eind oktober in te sturen en te solliciteren op een traineeplek waar tot dan toe geen of weinig reacties op zijn gekomen.
- Houd er rekening mee dat traineeships bij de EU erg competitief zijn. Om je kansen te vergroten, kun je je bij meerdere instellingen tegelijk aanmelden. Benieuwd naar alle opties? Op deze pagina vind je een overzicht van alle traineeships bij de EU. Volg WerkenbijdeEU ook op LinkedIn: daar delen we onder meer interessante (trainee)vacatures en verhalen van Nederlanders die werken bij de EU.
Anke Besseling werkte als Schuman trainee bij DG EPRS (de onderzoeksdienst van het Europees Parlement) in Luxemburg. Haar traineeship zit er inmiddels op en ze blikt met een positief gevoel terug:
“De internationale en multiculturele omgeving waarin ik me de afgelopen maanden bevond, paste perfect bij mij. Al mijn collega’s waren net zo ambitieus en politiek betrokken als ik en net zo gedreven om bij te dragen aan de Europese samenleving. Door die gelijkgestemdheid in het team had ik elke dag zin om naar werk te gaan."
Benieuwd naar het uitgebreide verhaal en handige tips voor andere sollicitanten? Lees dan het volledige interview met Anke.